Balandis - lietuvių muzikų sugrįžimų mėnuo

Lietuvos muzikų rėmimo fondo rengiamas tarptautinis festivalis „Sugrįžimai“ balandžio 10 d. muzikos gerbėjus jau šešioliktą kartą pakvies susiburti klausytis geros muzikos. Melomanų laukia 20 koncertų, kuriuose dalyvaus 53 atlikėjai ir 3 ansambliai. Bent trumpam į Lietuvą sugrįš 22 svetur gyvenantys ar studijuojantys lietuviai, atvyks 5 jų kolegos užsieniečiai. Šiemet sulauksime svečių iš 11 šalių.

Seserų Joanos, Vitos Marijos, Kotrynos Ugnės ir Elenos Daunyčių šeimos ansamblis „Regnum musicale“.
Seserų Joanos, Vitos Marijos, Kotrynos Ugnės ir Elenos Daunyčių šeimos ansamblis „Regnum musicale“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 6, 2014, 7:38 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:25 PM

Festivalį  balandžio 10 d. Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje pradės pianistas Ugnius Pauliukonis ir eufonininkas Algirdas Matonis, šiuo metu studijuojantys Mančesterio Šiaurės karališkajame muzikos koledže (Didžioji Britanija). 2012 m. Ugnius tapo Branto tarptautinio pianistų konkurso (Birmingamas, Didžioji Britanija) laureatu, o 2013 m. buvo vienintelis studentas, pelnęs aukso medalį koledžo surengtame konkurse. A.Matonis 2013 m. tapo „Foden's Solo“ konkurso nugalėtoju ir kaip Didžiosios Britanijos atstovas yra pakviestas groti solo prestižiniame „Ern Keller's“ festivalyje Sidnėjuje.

Festivalyje du koncertus surengs šiuo metu Paryžiuje gyvenantis pianistas ir kompozitorius Denisas Grockis. Jis - daugelio tarptautinių pianistų konkursų laureatas, Maskvos Gnesinų muzikos akademijos auklėtinis. 2007 m. jo sukurtas Koncertas fortepijonui tarptautiniame Rodiono Ščedrino konkurse pelnė I premiją, 2009 m. Deniso sukurtas Koncertas kontrabosui ir simfoniniam orkestrui tarptautiniame kompozitorių konkurse „Recital Music“ (Didžioji Britanija) buvo įvertintas I prizu. D.Grockio kultūrinė veikla – ne vien muzika. 2008-2010 m. jis buvo Lietuvos Respublikos kultūros atašė Rusijoje Juozo Budraičio, 2010-2011 m. – ambasadoriaus Antano Vinkaus asistentas.

Dar vienas fortepijoninės muzikos atstovas - keturiolikos tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatas Aretas Botyrius. 2011 m. laimėjęs stipendiją, jis pradėjo mokslus Londono Purcello mokykloje, vienoje garsiausių muzikos mokyklų Europoje. Nuo 2013 m. Aretas studijuoja Londono karališkojoje muzikos akademijoje. Jis koncertavo Prancūzijoje, Italijoje, Šveicarijoje, Čekijoje, Kipre, Lenkijoje, Didžiojoje Britanijoje, dirba su Gedimino Gelgoto Naujų idėjų kameriniu orkestru (NI&Co), groja duetu su smuikininke Julija Ivanova, su kuria ir muzikuos „Sugrįžimų“ festivalyje.

Smuikininkė Rolanda Ginkutė nuo 2010 m. studijuoja Vokietijoje, Kelno aukštojoje muzikos ir šokio mokykloje. Groti pradėjusi penkerių Šiaulių 1-ojoje muzikos mokykloje, žinomos pedagogės Nijolės Prascevičienės smuiko klasėje, jau nuo 7-erių pradėjo dalyvauti tarptautiniuose ir respublikiniuose konkursuose.  Perspektyvi smuikininkė yra koncertavusi su kameriniu orkestru „Maskvos virtuozai“, Lietuvos kameriniu orkestru, Kauno simfoniniu orkestru, Šv.Kristoforo ir Maskvos kameriniais orkestrais. 2004 m. ji apdovanota Karalienės Mortos premija.

Stygininkų gretas papildys altininkė Augusta Romaškevičiūtė, kuri koncertuoti drauge pasikvietė savo kolegas: pianistę iš Japonijos Mizuką Kano ir obojininką iš Portugalijos Lucianą Manuelį Marquesą Cruzą. A.Romaškevičiūtė – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (prof. Petro Radzevičiaus kl.) auklėtinė. Studijas tęsė Vokietijoje, Berlyno menų universitete, šiuo metu yra Felixo Mendelssohno Bartholdy akademijos Leipcige magistrantė, F.Mendelssohno-Bartholdy konkurso Berlyne laimėtoja.

Violončelininkas Robertas Grodas, gimęs 1991 m., dar tik pradeda savo muzikinę karjerą, kuri jau pažymėta respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatų vardais. Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos auklėtinis, groti violončele pradėjęs šešerių metų, – 2008 m. nacionalinio B.Dvariono konkurso laureatas, 2010 m. respublikinio Jono Urbos stygininkų konkurso laureatas ir stipendininkas, 2012 m. Semiono Kozolupovo violončelininkų konkurso (Maskva) I premijos laimėtojas. Nuo 2010 m. Robertas studijuoja Maskvos Piotro Čaikovskio konservatorijoje. Koncerte jam talkins kolega, tos pačios konservatorijos auklėtinis, azerbaidžanietis smuikininkas Anaras Seyidovas. Koncerte dalyvaus ir šiuo metu Maskvoje gyvenanti pianistė Emilija Budžemaitė.

Festivalį nuspalvins arfos garsai. Jai pritars smuikas, violončelė ir fleita. Tai seserų Joanos, Vitos Marijos, Elenos ir Kotrynos Ugnės Daunyčių šeimos ansamblis „Regnum musicale“. Visos keturios muzikantės yra tarptautinių konkursų laureatės bei Didžiųjų prizų  laimėtojos. Šių metų vasario 20-23 d. IV tarptautiniame kamerinių ansamblių su arfa konkurse Madride (Ispanija) ansamblis „Regnum musicale“ pelnė I vietą. Savo kūryba seserys puoselėja klasikinę muziką, nevengia populiariosios muzikos kūrinių ir improvizacijų. Šis „Sugrįžimų“ koncertas rengiamas naujoje festivaliui erdvėje – LDK Valdovų rūmuose. Po menės skliautais skambės ne tik muzika, bet ir Vaidoto Daunio eilės, kurias skaitys aktorius Petras Venslovas.

Festivalio staigmena – saksofonininkė Rusnė Mikiškaitė. Rusnė groti pradėjo būdama vienuolikos metų Trakų meno mokykloje, studijavo Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Ji ne kartą dalyvavo konkursuose ir tapo jų laureate. 2011 m. Rusnė buvo pakviesta į Europos saksofonininkų ansamblį, turintį Europos ambasadoriaus vardą, kuriame groja 12 jaunų įvairių Europos šalių muzikantų. Dabar Rusnė tęsia magistro studijas Utrechto konservatorijoje (Olandija), kur koncertuoja su ArtEZ/HKU saksofonininkų orkestru, bigbendu, įvairiais ansambliais bei pianistu Thijnu Vermeulenu, kuris bus ir „Sugrįžimų“ festivalio svečias.

Kaip ir kasmet, sulauksime būrio vokalistų. Vilniuje ir gimtuosiuose Šiauliuose koncertus surengs nuo 1996 m. Vokietijoje gyvenantis ir Bonos operos teatre dirbantis Algis Lunskis (baritonas), jaunajai solistų kartai atstovaus visas būrys lietuvaičių iš Hamburgo, kurie koncertuos gegužės 6 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Tai klaipėdietis Romanas Kudriašovas (baritonas), Laura Latvaitytė (sopranas) , Indrė Pelakauskaitė (sopranas), Gabrielė Vasiliauskaitė. Koncertą praturtins dar viena Hamburgo aukštosios muzikos mokyklos studentė pianistė Emilija Rožukaitė.

Prie šių muzikų iš Hamburgo prisidės „Baltic duet“ – jaunas ir perspektyvus ansamblis, kurį sudaro smuikininkė Barbora Valiukevičiūtė ir pianistė Anastasija Avdejeva. Koncerte dalyvaus ir kviestinė viešnia iš JAV Lisa Houston (sopranas).

Gegužės 6-osios koncerto Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje globėja, sudarytoja, meno vadovė – lietuvių kilmės pianistė, mokslininkė, pedagogė Raminta Lampsatis.

Jau tradicija tapo festivalyje pristatyti išeivijos muzikus. Gegužės 7 d. Stasio Vainiūno namuose Vilniuje muzikos gerbėjų lauks neakivaizdinė pažintis su kompozitoriumi, vargonininku ir chorvedžiu Stasiu Sližiu. 1944 m. pasitraukęs į Vokietiją, nuo 1950 m. gyveno ir darbavosi JAV.  Šį vakarą parengė išeivijos muzikos tyrinėtojas muzikologas Vaclovas Juodpusis.

Gegužės 18 d. Vilniaus arkikatedroje bazilikoje festivalį baigs Vokietijoje gyvenanti vargonininkė Irena Budrytė-Kummer, Dreseno aukštosios bažnytinės muzikos mokyklos dėstytoja, Dresdeno Dievo Motinos bažnyčios vargonininkė. I.Budrytė-Kummer koncertuos drauge su savo tėčiu, žymiu klarnetininku prof. Algirdu Budriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?