Operos „Oskarų“ ceremonija - be lietuvių

Pirmadienį, balandžio 7-ąją, Londone, „Grosvenor House Hotel“, antrą kartą bus įteikti Tarptautiniai operos apdovanojimai. Tarp nominantų lietuviškų pavardžių nėra, tačiau nominuotas mūsų kraujo brolis 35 metų latvių dirigentas Andris Nelsonas, šiuo metu – Birmingamo simfoninio orkestro meno vadovas, dirigavęs „Metropolitan Opera“, Bairoito festivalyje.

Vokiečių tenorui Jonui Kaufmannui pernai atiteko ir komisijos, ir žiūrovų simpatijų prizas.
Vokiečių tenorui Jonui Kaufmannui pernai atiteko ir komisijos, ir žiūrovų simpatijų prizas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-06 17:33, atnaujinta 2018-02-14 20:27

Tarptautinius operos apdovanojimus („International Opera Awards“) įsteigė britų verslininkas bei operos rėmėjas Harry Hymanas ir Didžiojoje Britanijoje leidžiamo, visame pasaulyje platinamo žurnalo „Opera“ leidėjas Johnas Allisonas. Operos apdovanojimus remia radijo stotis „Classic FM“

Pretenduoja į „Oskaro“ šlovę

Tarp įvairių jau gyvuojančių muzikos prizų bei premijų nominacijų yra susijusių ir su opera, tačiau specialiai jai skirtų apdovanojimų nebuvo. Bene prestižiškiausia iki šiol laikyta amerikiečių žurnalo „Opera News“ premija. „International Opera Awards“ steigėjai nutarė ištaisyti padėtį ir šiais apdovanojimais skatinti operos meno raidą, didinti jo populiarumą visuomenėje.

Kol kas „International Opera Awards“ neturi kuo girtis, tačiau jau pirmuoju bandymu pranešti apie save pasauliui parodė dosnumą. Pernai 22 nominacijose dėl pergalės varžėsi teatrai, orkestrai, dainininkai, dirigentai, dailininkai, kompozitoriai. Trumpasis sąrašas buvo sudarytas iš maždaug tūkstančio kandidatų iš 40 šalių.

Įsteigtas ir Operos apdovanojimų fondas, iš kurio stipendijomis jau remiami jaunieji talentai. (Lietuviškų pavardžių tarp stipendininkų kol kas nėra.)

Naujojo apdovanojimo steigėjai ambicingai tikisi, kad jų kūdikio laukia operos „Oskaro“ likimas. Tiesa, iki to reikia išgyventi mažiausiai pusę amžiaus neprarandant profesinės reputacijos. O tai užduotis ne iš lengvųjų.

Išdalijo 22 prizus, pagerbė už nuopelnus

Inauguracinė Tarptautinių operos apdovanojimų ceremonija surengta Londone, „Hilton“ viešbutyje, 2013 metų balandžio 22-ąją. Joje apsilankė apie 700 svečių, į Operos apdovanojimų fondą surinkta 40 tūkst. svarų sterlingų.

Tarp pirmųjų laureatų – „Metropolitan Opera“, laimėjusi ne „Geriausio“, kaip būtų įprasta, bet „Prieinamiausio, pasiekiamiausio“ kategorijoje – elitiniu laikomas operos menas bando kratytis šio epiteto, o prizą už prieinamumą plačiosioms masėms, matyt, lėmė ir „Metropolitan Opera“ spektaklių tiesioginės transliacijos į daugelio pasaulio šalių, taip pat ir Lietuvos, kino teatrus.

Geriausio dirigento titulą pirmasis laimėjo italas Antonio Pappano, Londono karališkojo operos teatro („Covent Garden“) muzikos vadovas, režisieriaus – rusas Dmitrijus Černiakovas, dainininkės – švedų sopranas Nina Stemme, dainininko – vokiečių tenoras Jonas Kaufmannas, kuriam atiteko ir žiūrovų simpatijų prizas.

(Tarp pirmųjų nominantų buvo ir penktadienį Vilniuje, Kongresų rūmuose, koncertuosiantis iš Latvijos kilęs tenoras Aleksandras Antonenka. Jis figūruoja ir šių metų nominacijų sąraše – į geriausio operos įrašo vardą pretenduoja Riccardo Muti diriguojamo „Otelo“, kuriame A.Antonenka dainuoja pagrindinę partiją, kompaktinė plokštelė).

Festivalių lyderiu nuspėjamai tapo Zalcburgo festivalis.

Garbingiausias apdovanojimas už nuopelnus operos menui įteiktas serui George'ui Christie, kurio šeima daugelį metų remia Glainborno operos festivalį.

Įsidėmėtini apdovanotų jaunųjų vardai – juk tai operos meno ateitis. Naujoko dirigento arba režisieriaus nominacijoje iš kitų išskirtas italų dirigentas Daniele Rustioni, jaunojo dainininko – britų sopranas Sophie Bevan.

Renka ir žurnalo skaitytojai

Šiemet Tarptautiniai operos apdovanojimai bus įteikti 22 kategorijose. Tiek nominantus, tiek prizininkus, kaip ir pernai, rinko komisija, kuriai pirmininkauja J.Allisonas. Jai taip pat priklauso solidžiuose Didžiosios Britanijos leidiniuose dirbantys muzikos kritikai Hugh Canningas, Fiona Maddocks, George'as Loomisas, taip pat seras Peteris Jonas, buvęs Bavarijos valstybės operos teatro direktorius, Elaine Padmore, buvusi Londono karališkojo teatro („Covent Garden“) operos direktorė, Nicholas Payne'as, Europos profesionalių operos teatrų ir festivalių asociacijos „Europa Opera“ vadovas.

Nominantų sąrašą galima surasti „International Opera Awards“ tinklalapyje. Mes įdomumo dėlei pateiksime tik žurnalo „Opera“ skaitytojų pasirinkimą. Patys ceremonijos rengėjai šį sąrašą vadina vienu šilčiausių. Į jį pateko:

Piotras Beczala – lenkų tenoras.

Josephas Calleja – iš Maltos kilęs tenoras. (Prieš porą metų Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras anonsavo jo pasirodymą Vilniuje, bet dainininko taip ir neišgirdome.)

Joice Di Donato – amerikiečių lyrinis mecosopranas.

Renee Fleming – amerikiečių sopranas.

Juanas Diego Florezas – iš Peru kilęs tenoras.

Ana Netrebko – rusų sopranas.

Bryanas Terfelis – bosas-baritonas iš Velso (Didžioji Britanija).

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.