LNOBT publiką sužavėjęs tenoras sugrįžta dainuoti „Traviatą“

Skambiausiu Kosovo tenoru vadinamas operos solistas Ramè Lahajus, šiuo metu – garsiosios Dresdeno „Semperoper“ (Vokietija) solistas – gegužės 6 d. dainuos Alfredą Giuseppe’s Verdi operoje „Traviata“ Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Ryškia scenine charizma pasižymintis 31-erių solistas itin laukiamas Vilniuje, mat rudenį pelnė gausias publikas simpatijas, atlikdamas širdžių vyliotojo Hercogo vaidmenį LNOBT „Rigolete“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2014, 6:51 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:39 AM

O paties R.Lahajaus širdis priklauso operai. Jis dainavimą pasirinko jau būdamas diplomuotas kompiuterių specialistas, Dailės akademijos absolventas ir net TV kanalo meno vadovas.

Vokietijos, Italijos, Prancūzijos operos scenose laukiamas R.Lahajus gimė 1983 m. Istoge, Kosove. Dainininko karjera prasidėjo 2010 m., kai balso tembru ir puikiais aktoriniais sugebėjimais užburiantis publiką solistas laimėjo du prestižinius tarptautinius konkursus Italijoje: „Riccardo Zandonai“ Riva del Gardoje ir „Ritorna Vincitore“ Neapolyje. Jaunajam tenorui jau teko bendradarbiauti su tokiais dirigentais kaip Gustavas Kuhnas ir Evelino Pidò, režisieriais Henningu Brockhausu ir Robertu Dornhelmu.

R. Lahajus savo studijų kelią pradėjo Kosove – čia jis mokėsi informatikos, o vėliau nusprendė pakeisti specialybę ir sekti paskui savo aistrą menui. Taip būsimasis solistas atsidūrė Albanijoje ir ėmė studijuoti Tiranos dailės akademijoj, o 2009-aisiais tapo Kosovo RTV21 kanalo meno vadovu (šiame poste išbuvo iki 2011 m.). 2010 m. debiutavo operos scenoje, jubiliejiniame 50-ajame Eutino festivalyje (Vokietija) atlikdamas Alfredo partiją „Traviatoje“.

2011 m. solistas sulaukė neįtikėtinos sėkmės Makdufo vaidmeniu G. Verdi operoje „Makbetas“ Vengrijos nacionalinėje operoje Budapešte. Vėliau Liubeko teatre, Vokietijoje, dainavo Alfredą: Vokietijos spauda jį apibūdino kaip „geriausią naują Vokietijos operos atradimą“. 2012 m. R.Lahajus pirmą kartą dainavo Rudolfą „Bohemoje“ Dortmundo ir Dresdeno „Semperoper“ teatruose, šį vaidmenį pakartojo Prancūzijoje. Vėliau dalyvavo „Puritonų“ pastatyme Liono operoje ir Paryžiaus „Théâtre des Champs-Elysées“.

Italijoje nepaprastos sėkmės sulaukė R.Lahajaus Hercogas G.Verdi operoje „Rigoletas“. Po atlikimo Palermo „Teatro Massimo“ tenoras buvo vienbalsiai puikiai įvertintas kritikų.

R. Lahajaus Hercogas sulaukė puikaus publikos įvertinimo ir Lietuvoje, kai praeitą rudenį dainavo „Rigoletą“ LNOBT surengtoje šventinėje G. Verdi savaitėje.

Šiais metais tenoras atliks Rudolfo vaidmenį Londono „Royal Albert Hall“ bei Leipcigo „Semperoper“, vėl dainuos Alfredą „Traviatoje“. Šis vaidmuo drauge su Hercogu ir Rudolfu sudaro R. Lahajaus „auksinį“ vaidmenų trejetą.

„Užkopti į šlovės viršūnę man buvo ganėtinai paprasta,“ – pripažįsta talentingasis tenoras. „Ir pirmiausiai dėl to, kad gyvenimas mane apdovanojo puikiais draugais, kurie nuolat mane palaiko – tai tenoras Saimiras Pirgu, mados fotografas Fadilas Berista ir kiti. Mane taip pat visada nepaprastai stipriai remia mano šeima“.

Gegužės 6 d. „Traviatą“ taip pat dainuos Irena Zelenkauskaitė, Dainius Stumbras, Vilhelma Mončytė, Jurgita Lopetaitė, Rafailas Karpis, Eugenijus Chrebtovas, Liudas Norvaišas, Vladas Bagdonas, Jonas Valuckas ir kiti solistai. Diriguos Robertas Šervenikas. Tai 40-asis šio „Traviatos“ pastatymo spektaklis LNOBT scenoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės