Biblioteka: K.Boo. „Amžiams atskirti nuo grožio“

Alkis, ligos, purvas, smurtas, vagystės, korupcija, konfliktai su kaimynais, baimė, kad valdžia sulygins lūšnyną su žeme – tuo kasdien gyvena Anavadžio lūšnyno žmonės, atskirti nuo likusio pasaulio. Visą dieną jie gyvena vieninteliu – šiukšlių – ritmu. Vos tik pateka saulė, šimtai žmonių patraukia rinkti atliekų. Jų namai – sukrypusios lūšnos, maistas – tai, ką randa sąvartyne, arba kas gyvena aplink juos – žiurkės ir varlės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2014, 12:02 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:25 AM

Tokį nepagražintą ir dažnai nematomą Indijos veidą atskleidžia JAV rašytoja, žurnalistė, Pulitzerio premijos laureatė Katherine Boo neseniai lietuvių kalba pasirodžiusioje knygoje „Amžiams atskirti nuo grožio“. Joje moteris pasakoja apie netoli Mumbajaus tarptautinio oro uosto plytintį Anavadžio lūšnyną, kurio kasdienybę ir čia gyvenančių žmonių likimus stebėjo trejus metus.

K.Boo autorė savo knygoje pasirinko papasakoti kelių lūšnynų gyventojų istorijas. Merginos Mandžu, kuri siekia tapti pirmąja Anavadžio šiukšlynų mergina, baigusia koledžą. Traumuotos vienakojės Fatimos, svajojančios apie kitokį gyvenimą. Žemaūgio našlaičio Sunilo, kuris tetrokšta iki soties prisivalgyti, ir Ašos, bandančios vaidinti „lūšnyno valdovę“, bet susiduriančios su korupcija.

„Amžiams atskirti nuo grožio“ – tikra istorija apie skurdžiausius Mumbajaus miesto gyventojus, jų niūrią buitį, skaudžius likimus ir svajones. Autorė įtaigiai ir vaizdžiai dėlioja epizodus iš lūšnyno kasdienybės, leisdama viską stebėti iš labai arti, kartu išgyventi kiekvieną šių žmonių patirtį: nuo skausmo dėl karčios neteisybės iki mažų netikėtų pergalių džiaugsmo.

Katherine Boo, The New Yorker žurnalistė, pastaruosius dvidešimt metų rašė reportažus apie vargšų bendruomenes, gyvendama kartu su jomis ir apmąstydama, kaip visuomenėje paskirstomos galimybės ir kaip žmonėms išbristi iš skurdo. Jos reportažai buvo apdovanoti MacArthurų fondo premija „Už talentą", National Magazine premija „Už ateities rašinius" ir Pulitzerio premija už tarnavimą visuomenei. „Amžiams atskirti nuo grožio“ – pirmoji K. Boo knyga.

2012 m. pasirodžiusi negrožinės literatūros knyga daugelyje šalių tapo bestseleriu, laimėjo ne vieną prestižinę literatūros premiją, tarp jų – JAV nacionalinę knygų premiją „National Book Award“. Net 8 įtakingi JAV dienraščiai ir leidiniai „Amžiams atskirtus nuo grožio“ įvardijo kaip vieną iš 10 geriausių metų knygų.

Katherine Boo. „Amžiams atskirti nuo grožio“, iš anglų kalbos vertė Nida Norkūnienė. – Vilnius: Eugrimas, 2014. – 252 p.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.