Budizmo vienuolis: „Mokysiu lietuvius geriau matyti tikrovę“

Žmonės nesijaučia laimingi ir ramūs, nes jiems trūksta teisingo tikrovės matymo. Taip teigia Lietuvoje viešintis Tibeto budizmo vienuolis Gešė Gyaltenas, iškilaus mokytojo Čoden Rinpočsė mokinys. Anot jo, budistiniai mokymai aktualūs ne tik rytiečiams.

Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Skamarakaitė

May 25, 2014, 4:52 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:18 PM

„Tai aktualu ir lietuviams, nes žmonės ne tik Rytuose, bet ir Lietuvoje neišnaudoja viso savo pažinimo potencialo“, – LRT radijo laidoje „60 minučių“ sako Gešė Gyaltenas.

– Kokie jūsų įspūdžiai mūsų šalyje?

– Jūsų šalyje lankausi jau antrą kartą. Pirmąjį buvau 2012 metų lapkričio gale. Lietuvoje buvo vėlyvas ruduo, į žiemą panašus laikas. Dabar – gerokai mielesnis metas, o įspūdžiai – tikrai malonūs, nes aplinkui matau daug šypsenų.

– Ko Lietuvoje mokysite lietuvius?

– Mano mokymų tikslas Lietuvoje – padėti surasti būdą geriau suprasti tikrovę. Tie mokymai tam ir skirti, kad surastume metodą tikrovei suprasti. Žmonės dabar nėra laimingi. Jie nelaimingi, nejaučia ramybės, nes jiems trūksta tikrovės matymo ir suvokimo. Jei žmonės geriau matytų tikrovę, jie jaustų daugiau ramybės. Yra du metodai: tantros ir sutros. Sutros metodas kalba apie metodus daugiau teoriškai.

– Kiek tai, ko jūs mokote, aktualu lietuviams, krikščioniškos kultūros atstovams?

– Tai aktualu ir lietuviams, nes žmonės ne tik Rytuose, bet ir Lietuvoje neišnaudoja viso savo pažinimo potencialo.  Vidinis vystymas vyksta studijuojant, analizuojant ir tiriant. Vidinis tyrimas veda į vidinę transformaciją ir keitimąsi. Tai veda į pažinimą.

Gal galėtumėte trumpai pristatyti savo mokytoją lietuviams, kurie galbūt nieko nežino apie jį?

– Čoden Rinpočė yra labai žymus žmogus Tibete. Jis buvo atpažintas dar vaikystėje. Jį atpažino tuometinis Tibeto valdovas, valdęs tarp XIII ir XIV Dalai Lamos. Jį atpažino iš jo išskirtinių gebėjimų. Vienas jų, pavyzdžiui, buvo tai, kad jis, kartą perskaitęs dešimties puslapių tekstą, jį galėjo prisiminti nuo pradžios iki galo. Taip pat buvo ir kitų ženklų.

20 metų jis mokėsi vienuolyne. Po to jo mokytojas, kuris taip pat buvo Dalai Lamos mokytojas, sakė, kad Čoden Rinpočės  vardą jis rado po akmenimis. Po 20 metų, praleistų vienuolyne, Čoden Rinpočė buvo atsiskyręs, 19 metų gyveno vienas mažame kambarėlyje su labai mažu langeliu viršuje. Kai pamačiau jį pirmą kartą, jis buvo ilga barzda iki pat kojų, visas apaugęs plaukais, nes visą tą laiką nesikirpo.

Kaip mums, šiuolaikiniams žmonėms, dirbant aštuonias ar net dešimt valandų per dieną, meditacija gali padėti? Ir kaip mums tai daryti?

– Kaip jau minėjau, meditacija yra ieškojimas ir savo užslėpto potencialo atradimas. Kai Čoden Rinpočė meditavo 19 metų, jis atrado tą potencialą, kuris yra tvirtas kaip deimantas ir stabilus. Bet tam, kad tas potencialas būtų atrastas, reikia tikrai labai daug laiko, vidinio ieškojimo, dėmesio į save sutelkimo. Bet nereikia pradėti ieškojimų medituojant dienas, mėnesius ar net metus. Galima pradėti medituoti po penkias minutes per dieną. Dažniausiai protas yra pašėlęs ir domisi visa kuo, todėl nukreipti jį bent penkioms minutėms į save – labai naudinga. Tai yra gera pradžia.

LRT radijo laida „60 minučių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.