Su ansambliu „Chiaroscuro“ - į baroko laikus

Birželio 6 d., penktadienį, Bažnytinio paveldo muziejuje Vilniuje koncertuos senosios muzikos ansamblis „Chiaroscuro“. Johanno Sebastiano Bacho ir Carlo Philippo Emmanuelio Bacho kūrinius atliks Vilimas Norkūnas (klavesinas), Ieva Baublytė (išilginės fleitos) ir Rūta Vosyliūtė (barokinis vokalas).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2014, 1:13 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:55 AM

Senosios muzikos ansamblis „Chiaroscuro“ susikūrė šiemet, nors atlikėjai vieni kitus pažįsta jau ne vieną dešimtmetį. Visi trys atlikėjai – I.Baublytė, R.Vosyliūtė, V.Norkūnas – senąją muziką studijavo Vakarų Europoje. Tai pirmasis ansamblis Lietuvoje, kurio visi nariai yra senosios muzikos profesionalai, įgiję žinių ir patirties Šveicarijoje, Italijoje ir Austrijoje.

Iš kur kyla ansamblio pavadinimas? 1579 metais „Camerata Fiorentina“ („Camerata Bardi“) davė pradžią naujam dainavimo  stiliui recitar cantare, glaudžiai susijusiam su muzikinės retorikos menu, į pirmą vietą iškeliančiam žodį. Taip prasideda nauja baroko muzikos epocha. Stiprių jausmų, emocijų ir kontrastingų nuotaikų perteikimas per šviesą ir tamsą (it. chiaroscuro) paplinta visame baroko epochos mene: nuo Caravaggio paveikslų, Pietro Metastasio dramų iki recitar cantare stiliaus Giulio Caccini, Jacopo Peri, Claudio Monteverdi muzikoje.

Koncertas Bažnytinio paveldo muziejuje kviečia išgirsti neįprastos sudėties ansamblio „Chiaroscuro“ atliekamų kūrinių – J.S.Bacho Ketvirtąją partitą klavesinui solo, Adagio iš sonatos E-dur, ariją iš kantatos „Džiaukis, atpirktoji žmonija“.

Antroji koncerto dalis skirta 300-ąjį gimtadienį švenčiančiam C.Ph.E.Bachui. 1738 metais, kai sosto įpėdinis Friedrichas C.Ph.E.Bachą pasikvietė į Rupeną, jis, palikęs Frankfurtą, ėmė dirbti rūmų kapeloje kartu su įžymiaisiais kompozitoriais ir atlikėjais – fleitininku Johannu Joachimu Quanzu, dainininku Johannu Friedrichu Agricola, kapelmeisteriu Carlu Heinrichu Graunu ir jo broliu koncertmeisteriu Johannu Gottliebu Graunu. Netrukus, kai Friedrichas II įžengė į sostą, C.Ph.E.Bachui buvo suteikta koncertinio klavesinininko vieta, o po kelerių metų, greta jo pradėjus dirbti antrajam rūmų klavesinininkui, jis galėjo dar labiau atsidėti kūrybai. Iš maždaug 40 muzikantų sudaryta kapela buvo viena didžiausių visose Vokietijos žemėse.

1742 metais Carlas Philippas dedikavo Prūsijos karaliui savo sukurtas prūsiškas sonatas klavesinui solo. Viena jų skambės ir šiame koncerte. Koncerto pabaigoje sakralinėse dainose, parašytose 1780 metais pagal Sturmo tekstus, galima išgirsti ryškių šubertiškų dainų tendencijų.

Senosios muzikos ansamblio „Chiaroscuro“ koncertas.  Birželio 6 d.18 val. Bažnytinio paveldo muziejus, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.