Gražėja grafų Tiškevičių rūmai Palangoje

Buvusi grafų Tiškevičių šeimos rezidencija – Gintaro muziejus, prikeliamas naujam gyvenimui. Tikimasi, kad duris lankytojams jis atvers jau rudenį. O vasarą Gintaro muziejaus ekspozicija lankytojų lauks anksčiau restauruotame cokoliniame rūmų aukšte.

Nuo 2011 metų etapais rekonstruojamų Tiškevičių rūmų projekto vertė – apie 10 mln. litų.
Nuo 2011 metų etapais rekonstruojamų Tiškevičių rūmų projekto vertė – apie 10 mln. litų.
Daugiau nuotraukų (1)

Marija Gabrienė ( LRT)

Jun 16, 2014, 7:39 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:27 PM

Po Velykų pradėję restauruoti Gintaro muziejaus fasadą, statybininkai darbus baigė. Ką tik nuimti rūmus juosę pastoliai. Dabar darbai verda viduje. Lietuvos dailės muziejaus pageidavimu restauratoriai siekia atkurti istorinį rūmų vaizdą. Tam pasitelkti architekto Franzo Heinricho Schwechteno,1897 metais projektavusio Tiškevičių šeimos rūmus, brėžiniai ir piešiniai. Jie rasti Berlyno archyvuose.

„Pagal tuos brėžinius mūsų paminklosaugininkai, architektai, projektuotojai atkuria tai, ko buvo netekta. Žinome, kur buvo židinys, kur veidrodis. Jie turėjo čia būti. Tai interjero dalis, bet karo, pokario metais rūmai buvo baisios būklės. Tas netektis  stengiamės atkurti“, – pasakojo Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

Pagal architekto F.H.Schwechteno brėžinius atkuriamos ir grindys. Jos dengiamos ąžuoliniu mozaikiniu parketu, atkuriamas sienų ir lubų dekoras.

Žadama, kad duris muziejus atvers rudenį, kai bus baigti ne tik vidaus tvarkybos darbai, bet ir restauruota rūmų terasa su baliustrada bei laiptais. Darbų vertė – daugiau kaip 2,5 mln. litų.

Kol kas gintaro ekspozicija įkurta cokoliniame rūmų aukšte. Nuo liepos vidurio vyks ir tradiciniai koncertai. Rudenį turėtų būti baigtas renovuoti ir Palangos botanikos parkas. Jame iki metų pabaigos bus atnaujinti abu fontanai, pastatytos marmurinės vazos, įrėminti gėlynai, įrengti mažosios architektūros objektai. Šių darbų vertė – 3,5 mln. litų.

Nuo 2011 metų etapais rekonstruojamų Tiškevičių rūmų projekto vertė – apie 10 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.