Parodoje Trakuose – viskas apie karaimus

Trakų salos pilyje ketvirtadienį atidaroma paroda „Karaimų darbai ir sukaktys: 1904-2014“. Paroda skiriama karaimų bendruomenės veiklos atgimimo 25 metų sukakčiai, taip pat kitoms svarbioms šios bendruomenės kultūros gyvenimo sukaktims.

Karaimų maldos namai Trakuose.<br>M.Vidzbelio nuotr.
Karaimų maldos namai Trakuose.<br>M.Vidzbelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 10, 2014, 2:07 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:17 AM

Šiemet sukanka 110 metų, kai buvo išleista pirmoji karaimų pasaulietinės literatūros knyga – Simono Kobeckio eilėraščių rinktinė „Jyrlar“ („Eilės“), taip pat minimas akademinės lenkų tiurkologo prof. Tadeuszo Kowalskio knygos „Karaimų kalbos Trakų dialekto tekstai“ išleidimo 85-metis. Ši knyga yra vienas svarbiausių visų laikų mokslinių veikalų karaimikos srityje.

Parodą rengia Lietuvos karaimų kultūros bendrija ir Trakų istorijos muziejus.

Liepos 7-18 dienomis Trakuose vyksta tradicinė 12-oji tarptautinė vasaros Karaimų kalbos stovykla. Šiemet joje dalyvaus svečiai iš Lenkijos, Rusijos, Ukrainos, Prancūzijos.

Karaimų gyvena įvairiose pasaulio vietose, tačiau tik dabartinėse Lietuvos, Lenkijos, Rusijos ir Ukrainos žemėse gyvenantys karaimai sudaro atskirą etninę tiurkišką grupę ir turi savo gimtąją karaimų kalbą. Ši kalba yra viena svarbiausių karaimų kultūros vertybių, kuri išliko gyva iki šių dienų tik Lietuvoje. Ji yra įrašyta į pasaulio nykstančiųjų kalbų sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.