Sielos terapija po bažnyčios skliautais

Kazickų šeimos fondo globojamas ciklas „Sakralinės muzikos valandos“ kasmet į Šv.Kazimiero bažnyčią Vilniuje sukviečia iškiliausius Lietuvos ir užsienio atlikėjus, pasiruošusius atskleisti visą vargonų muzikos grožį ir didybę.

Kristupo vasaros festivalio ciklas „Sakralinės muzikos valandos“ vyksta Šv.Kazimiero bažnyčioje Vilniuje.<br>V.Balkūno nuotr.
Kristupo vasaros festivalio ciklas „Sakralinės muzikos valandos“ vyksta Šv.Kazimiero bažnyčioje Vilniuje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 14, 2014, 1:11 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:09 AM

Pasak muzikos terapeutų, būtent sakralinė muzika geriausiai ramina, padeda atsiriboti nuo aplinkos šurmulio bei susikaupti.

Šiemet „Sakralinių muzikos valandų“ geografija – nuo Ukrainos iki JAV, nuo Didžiosios Britanijos iki Kinijos, o atlikėjų sudėtis varijuoja nuo simfoninio orkestro, mišrių chorų iki dueto ir solo.

Gausus būrys atlikėjų į „Sakralinės muzikos valandas“ atkeliaus net iš Kinijos. Tiandzino universiteto mišrus choras (liepos 19 d. 19 val.), lydimas dirigento ir meno vadovo Reno Baopingo, pristatys bažnytinei erdvei parašytą kinų kompozitorių muziką.

Didžiojoje Britanijoje, Londone įsikūrusios Emanuelio mokyklos, kurioje muzika užima išskirtinę vietą, koplyčios choras (liepos 12 d. 19 val.) koncertuoja visame pasaulyje – jau aplankyta Italija, JAV, Malta, Japonija ir kt., o šiemet į koncertų maršrutą įtraukta ir Lietuva. Kolektyvas, vadovaujamas Jonathano Holmeso, kartu su vargonininku Simonu Gregory nudžiugins plataus diapazono programa – nuo baroko iki šiuolaikinės muzikos.

Latvį vargonininką Aivarą Kalēją paprastai išgirsti galima išgirsti Rygos katedroje ir Naujosios šv.Gertrūdos liuteronų bažnyčioje, tačiau koncertuoti jam teko visoje Europoje, JAV, Kanadoje, Artimuosiuose Rytuose, Japonijoje. Muzikas yra ne tik tarptautinį pripažinimą pelnęs vargonininkas, bet ir kompozitorius. Kristupo vasaros festivalyje A.Kalējas į sceną žengs su daugybės tarptautinių festivalių dalyve, Vokietijos lakštingala, sopranu Martina Doehring (liepos 15 d. 19 val.).

Po Šv.Kazimiero bažnyčios skliautais  publika mėgausis fortepijoną ir vargonus puikiai įvaldžiusio 29 metų austro Michaelio Schöcho (liepos 22d. 19 val.) pasirodymu. Su pagyrimu baigęs Tirolio valstybinę konservatoriją bei Miuncheno muzikos ir teatro akademiją, instrumentininkas ir toliau renka laurus muzikos pasaulyje. Tarp galybės pelnytų apdovanojimų išskirti galima pirmąją vietą tarptautiniame muzikos konkurse „August Everding“ Miunchene ir prestižiniame ARD tarptautiniame muzikos konkurse

„Sakralinių muzikos valandų“ gerbėjai Varšuvos F.Chopino ir Vroclavo K.Lipinskio muzikos akademijų profesorių Andrejų Chorosinskį (liepos 29 d. 19 val.) jau puikiai pažįsta. Ne pirmą kartą festivalyje vargonuosiantis Lenkijos virtuozas koncertavo prestižiškiausiose scenose, aplankė kone visą Europą, taip pat Izraelį, JAV, Kanadą, Pietų Korėją, Japoniją. Meistriškomis improvizacijomis žavinčio A.Chorosinskio diskografiją sudaro daugiau nei 20 įrašų, o jo aktyvią kultūrinę veiklą liudija pavydėtina apdovanojimų bei medalių kolekcija.

„Jos atlikimo technika – neprilygstama, tačiau pirmiausia ši muzikantė trykšta gyvybingumu ir spinduliuoja žavesį. Jos  talentas atsiskleidžia per energingą ir nuotaikingą bendravimą su publika, “ – apie Susanos Landale (rugpjūčio 5 d. 19 val.) pasirodymą atsiliepė Kopenhagos leidinys „Kristeligt Dagblad“.

Didžiojoje Britanijoje gimusią vargonininkę siekis tobulėti atvedė į Prancūziją, kurioje atlikėja gyvena iki šiol. Pirmenybę visuomet teikusi liturginiam vargonavimui, Invalidų šv.Liudviko katedros Paryžiuje vargonininkė ir Londono karališkosios muzikos akademijos profesorė savo studentus stebina pomėgiu skaityti sporto žurnalus ir aktyvių sporto šakų, tokių kaip ledo ritulys, nardymas, jodinėjimas ar tenisas, praktikavimu.

Kristupo vasaros festivalyje publika išvys dar vieną žavią vargonų užkalbėtoją – Olgą Dmitrenko (rugpjūčio 19 d. 19 val.). Iš Ukrainos atvykusi muzikė Lietuvos klausytojams subtiliausius savo instrumento niuansus atskleis grodama J.S.Bacho, P.Ebeno, V.Gončarenko ir M.Shukho kompozicijas.

Olandas Matthias Havinga (rugpjūčio 12 d. 19 val.) ne tik puikus vargonininkas, bet ir pianistas, chorvedys, mokytojas, dueto „Havinga-Groenleer“ (kartu su fleitininku Hesteriu Groenleeriu) narys. Muzikantas išleido dvi kompaktines plokšteles, kurios sulaukė nemažai pagyrų.

„Jei nesiklausote vargonų muzikos, būtinai turite pasiklausti šio įrašo. Jis skirtas dramatiškos ir jaudinančios muzikos, kurią atlieka nuostabus talentas, gerbėjams“, – apie antrajį M. Havinga albumą „Passacaglia“ rašė musicweb-international.com.

Šv.Jurgio katedros vargonininkas, tarptautinio Porto San Džordžo miesto vargonų festivalio meno vadovas, Petritolio „Festival dell‘Organo“ festivalio rengėjas italas Mario Cifferi (rugpjūčio 26 d. 19 val.) koncertuose pasirodo kaip vargonininkas, choro vadovas ir orkestro dirigentas. Atlikėjas aktyviai dalyvauja svarbiausiuose tarptautiniuose vargonų festivaliuose ne tik Italijoje, bet ir svetur – Prancūzijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje, Lenkijoje, Danijoje, Suomijoje, Ispanijoje, Belgijoje, Rusijoje. M.Cifferi taip pat bendradarbiauja su įvairiais Europos orkestrais.

„Sakralines muzikos valandas“ uždarys buvęs ilgametis ciklo meno vadovas profesorius Leopoldas Digrys (rugsėjo 2 d. 19 val.). Programą jis atliks su festivalio šeimininku – prof. Donato Katkaus vadovaujamu Šv.Kristoforo kameriniu orkestru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?