„Kviečia Joniškėlio respublika“ – gyvų įspūdžių festivalis

Gyvosios karo istorijos ir muzikos festivalis „Kviečia Joniškėlio respublika“, liepos 18-19 dienomis kviesiantis susipažinti su nedideliu, bet turtingu šiaurinės Lietuvos miestu Joniškėliu ir turtinga jo istorija, svečius stebins pramogų gausa ir gera muzika nuostabaus grožio dvare bei jo parke.

Gyvosios karo istorijos festivalis Joniškėlyje pirmą kartą pakvies susipažinti su unikalia, nepriklausomybės kovų laikotarpiu egzistavusia Joniškėlio respublika bei pogrindyje veikusiu Joniškėlio mirties batalionu.
Gyvosios karo istorijos festivalis Joniškėlyje pirmą kartą pakvies susipažinti su unikalia, nepriklausomybės kovų laikotarpiu egzistavusia Joniškėlio respublika bei pogrindyje veikusiu Joniškėlio mirties batalionu.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2014, 2:02 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:31 PM

Festivalyje bus galima susipažinti su unikalia, nepriklausomybės kovų laikotarpiu gyvavusia Joniškėlio respublika bei pogrindyje veikusiu Joniškėlio mirties batalionu, gynusiu nuo priešų visą šiaurės Lietuvą. Kartu tai galimybė pasilinksminti puikių atlikėjų Ievos Narkutės, „16 Hz“, Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ bei „G & G sindikato“ koncertuose. Paklaustas, kas lėmė festivalio koncepciją, renginio idėjos autorius ir pagrindinis organizatorius Viktoras Stanislovaitis teigia, jog pirminis akstinas buvo noras priminti istoriją: „Kadaise Pasvalio krašte gyvavo Joniškėlio respublika. Nepriklausomybės priešaušriu čia iš paprastų žmonių sugebėta suburti slaptą organizaciją, pavadintą Joniškėlio mirties batalionu. Šis reiškinys unikalus tuo, kad žmonės, kęsdami bolševikinę priespaudą, be jokios išorinės pagalbos sugebėjo susiburti kovai, apsiginkluoti ir apginti visą šiaurės Lietuvą nuo priešo agresijos. Taigi šis festivalis bus tiek gražus didingos istorijos prisiminimas, tiek pilietiškumo pamoka. Kartu tai noras priminti įdomią dvarų istoriją, atverti žmonėms mūsų krašto Karpių dvaro, jo parko grožį. Ši vieta parinkta neatsitiktinai – tai vienas didžiausių dvarų kompleksų Lietuvoje. O šalia dar slypi ir ambicija parodyti, jog ne tik didieji miestai gali sukurti ir turėti ką nors didingo bei gražaus." Militaristinė festivalio tematika lėmė ir numatytas pramogas.  Svečiai galės ne tik pasidairyti po įvairias karines parodas, bet ir patys įsitraukti į įvairias veiklas. Bus galima išbandyti kareivišką maskuotę, apsirengti žvalgo drabužiais, pažaisti dažasvydį, pašaudyti ginklų imitacijomis.

Lauks ir aktyvios pramogos dvaro parke – trumpam jis taps nuotykių zona.  „Grenadieriaus“ klubas pasiūlys pasijausti Pirmojo pasaulinio karo kareiviais – pamatyti ginklus, išbandyti aprangą, pasivažinėti šarvuočiais. Vyks šautinės ginkluotės pristatymas, iš Marijampolės bus atvežta vandens valymo įranga, kuri leis kiekvienam svečiui paragauti per Joniškėlį tekančios Mažupės vandens.

Šventės svečiai matys ir milžinišką mašiną, vadinamąjį „Sysą“, kuris gali gabenti net tankus. Bus sunkiosios ginkluotės, priešlėktuvinių sistemų pristatymas, Dainavos apygardos pirmosios rinktinės kariai demonstruos parodomąją programą.

„Karo pramogų bus daug ir tam skirta atskira erdvė. O prisimenant, kad mūsų proseneliai po kovų, pasidėję ginklus, vėl pasiėmė žemdirbio įrankius – vis dėlto esame žemdirbių kraštas, kurį simbolizuoja ir Joniškėlio herbe vaizduojamas dobilas – vietos ūkininkai ir kompanijos rengia nedidelę moderniausios žemės ūkio technikos parodą Rengiamas ir dviračių žygis, prie kurio prisidėti kviečiami visi. Tai 50 kilometrų distancija Pasvalio krašto kovų keliais. Taip pat numatytas žygis pėsčiomis iš pirmojo karininko, žuvusio per kovas su lenkais, Antano Juozapavičiaus gimtinės: jis žuvo  25 metų, tad žygio maršrutas sieks 25 kilometrus“, – festivalio idėjomis ir numatytomis pramogomis dalijasi V.Stanislovaitis. Festivalio rengėjai svečius supažindins ir su Karpių dvaro ir parko legendomis, kvies pasiklausyti garsių atlikėjų koncertų. „Liepos 18-osios vakare visos Pasvalio rajono kūrybinės pajėgos susijungs teatralizuotoje muzikinėje improvizacijoje, kurioje pabandysime priminti, jog Karpių dvaras ir parkas labiausiai garsėja savo legendomis. Viena jų sako, kad kadaise čia žydėjo tūkstantis rožių, kurios dėl prakeiksmo nuvyto. Tą vakarą jos iš naujo pražys. Kaip tai įvyks – tegul išlieka paslaptis. Festivalio atlikėjus rinkomės norėdami pasiūlyti muziką kiekvieno skoniui. Per šventę Pasvalio kolektyvas „Rags“ pristatys visiškai naują lietuvių liaudies karo dainų programą, koncertuos Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas. Atvyks talentinga atlikėja I.Narkutė, dovanosianti akustinį koncertą. Publikos linksmybes ir gerą nuotaiką užtikrins nepakartojamieji „16 Hz“. Ypač maloniai bendradarbiaujame su A.Smilgevičiūte ir grupe „Skylė“, kurie atvyksta su choru „Gentis“ – tai bus įspūdingas geros muzikos ir šviesos šou. Festivalį vainikuos „G & G sindikatas“, kurie taip pat planuoja keletą dainų atlikti kartu su choru „Gentis“, - pasakoja  V.Stanislovaitis. „Kviečia Joniškėlio respublika“ – labai taiklus pavadinimas, kadangi festivalis ragins pažinti ir mažojo Joniškėlio pasaulį.

„Kadaise gyvavo tokia Perlojos respublika. Mes siekiame, kad Lietuva sužinotų ir apie kitą - Joniškėlio respubliką. Joniškėlis – ne miestelis, o miestas, oficialiai turintis miesto teisę, nors jame gyvena tik šiek tiek daugiau negu 1000 gyventojų. Tai vienas mažiausių Lietuvos miestų. Bet jis išskirtinis ne tik tuo. Tik mes turime akmenį, kuris gali padėti ištekėti bet kuriai meilės išsiilgusiai moteriai ar merginai. Tik pas mus, Joniškėlyje, sunkiai surandamoje vietoje yra vampyro kapas. Tik mes turime seniausią Lietuvoje ir kadaise buvusią vienintelę pasaulyje universitetinę kaimo ligoninę ir mokyklą, kurią prieš daugiau negu 200 metų įkūrė Vilniaus universitetas. Čia XIX amžiaus pradžioje buvo teikiamos ne provincijos lygio medicininės paslaugos, o švietimas taip pat buvo geros kokybės. Ir, žinoma, tik mes turime nuostabų dvarą ir jo parką, kupinus paslapčių ir gražiausių legendų. Tam, kad pajaustumėte, koks yra šio mažo, bet nuostabaus miesto pasaulis, būtina atvažiuoti ir pačiam viską pamatyti ir išgirsti“, – baigia V.Stanislovaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.