Mirė amerikiečių dirigentas ir kompozitorius Lorinas Maazelis

Garsus amerikiečių dirigentas, smuikininkas ir kompozitorius Lorinas Maazelis, eidamas 85 metus, mirė savo namuose Virdžinijos valstijoje (JAV) nuo plaučių uždegimo komplikacijų. Paskutines dienas maestro praleido repetuodamas ir ruošdamasis savo įkurtam kasmečiam festivaliui „Castleton“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2014, 1:13 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:35 PM

Per savo muzikinę karjerą L.Maazelis dirigavo maždaug 200 orkestrų, įrašė daugiau kaip 350 Ludwigo van Beethoveno, Johanneso Brahmso, Claude'o Debussy, Gustavo Mahlerio, Franzo Schuberto, Piotro Čaikovskio, Sergejaus Rachmaninovo, Richardo Strausso, Giacomo Puccini, kitų autorių kūrinių.

L.Maazelis gimė 1930 metais Paryžiuje Amerikos žydų, išeivių iš Rusijos, šeimoje. Nuo penkerių metų pradėjo mokytis griežti smuiku, o būdamas 12 metų jau debiutavo Niujorko filharmonijos scenoje. Iki 15 metų jis spėjo pagriežti daugumoje didžiųjų Amerikos orkestrų, o 16 metų įstojo į Pitsburgo universitetą studijuoti kalbų, matematikos ir filosofijos. Studijas apmokėdavo iš atlyginimo už darbą Pitsburgo simfoniniame orkestre.

Nuo mažumės L.Maazelis pradėjo mokytis ir diriguoti. Nuo 1953 metų jis pradėjo dirigento karjerą Europoje, o vėliau – ir visame pasaulyje. 1962 metais debiutavo Niujorko „Metropolitan Opera“, nuo 1965 iki 1971 metų vadovavo Vokiečių operai Vakarų Berlyne, iki 1975-ųjų buvo Berlyno radijo orkestro vyriausiasis dirigentas. Įvairiais metais L.Maazelis vadovavo Klivlando simfoniniam orkestrui, Prancūzijos nacionaliniam orkestrui, Londono Naujosios filharmonijos, Bavarijos radijo, Niujorko filharmonijos orkestrams.

1982 m. L.Maazelis tapo pirmuoju amerikiečiu, kuriam buvo patikėtas Vienos valstybinės operos orkestro vadovo postas. 1984 m. maestro nutarė grįžti į JAV ir tapo Pitsburgo simfoninio orkestro muzikiniu konsultantu. 2004-aisiais ėmė vadovauti A.Toscanini jaunimo simfoniniam orkestrui.

L.Maazelis žinomas ir kaip kompozitorius. Keletą jo kūrinių violončelei yra atlikęs Mstislavas Rostropovičius, fleitai – Jeanas Pierre'as Rampalis. 2005 metais Londono karališkajame operos teatre („Covent Garden“) įvyko jo operos „1984-ieji“ pagal George'o Orwello romaną premjera.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.