A. Sutkaus paroda „Be pavadinimo“ – ir virtualioje erdvėje

„Tai didžiojo stiliaus menininkas, o didžiojo stiliaus bruožas yra štai koks – jo nematyti“. Šios filosofo Arvydo Šliogerio minties taikinys – fotomenininkas Antanas Sutkus, kurio 75-ajam gimtadieniui skirtą virtualią parodą „Antanas Sutkus. Be pavadinimo“ parengė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Meno skyrius.

A.Sutkus – pirmosios lietuvių fotomenininkų kartos lyderis.<br>V.Balkūno nuotr.
A.Sutkus – pirmosios lietuvių fotomenininkų kartos lyderis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 27, 2014, 1:27 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:05 PM

Parodoje pristatomi fotomenininko kūrybinės virtuvės „juodraščiai“. Geriausi kadrai pakliuvo į rinkinius, buvo eksponuojami parodose, publikuojami spaudoje, o šie seniai pamiršti ankstyvieji atspaudai taip ir liko mažai kieno matyti. Tai ciklai „Vilnius. Gedimino (Katedros) aikštė“ ir „Naujosios statybos Antakalnyje“. Rodomos ir kelios naujos ar mažai žinomos fotografijos, savo įtaigumu nenusileidžiančios „kultiniams“ menininko darbams.

Atskiroje parodos dalyje – asmeninės nuotraukos, kuriose užfiksuota menininko vaikystė, jaunystė, studijų, kelionių, kūrybos akimirkos. Bibliografinis straipsnių sąrašas apima 2009–2014 m. laikotarpį. Pristatomi leidiniai apie Lietuvos fotografiją, monografija „Antanas Sutkus. Retrospektyva“, personalinių parodų katalogai, interviu spaudoje ir internetinėje erdvėje.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas A.Sutkus – žymiausias Lietuvos fotografas, pirmosios lietuvių fotomenininkų kartos lyderis. XX a. 7-ąjį dešimtmetį jis su kolegomis padėjo lietuvių fotografijos mokyklos pagrindus, įkūrė pirmąją Sovietų Sąjungoje Fotografijos meno draugiją, vėliau tapusią Fotomenininkų sąjunga.

Menininko užfiksuoti kasdienybės vaizdai lyginami su legendinių meistrų – prancūzo H.Cartier-Bressono ir vengro A.Kerteszo – darbais. Tarptautinė meninės fotografijos federacija (FIAP) A.Sutkui suteikė nusipelniusio fotografo menininko vardą. Jo fotografijos saugomos garsiausiose pasaulio meno ir kultūros institucijose: Prancūzijos nacionalinėje bibliotekoje, Tarptautiniame fotografijos centre Niujorke, Dresdeno meno galerijoje, Viktorijos ir Alberto muziejuje Londone, Stokholmo moderniojo meno muziejuje, Čikagos menų institute, Maskvos fotografijos namuose.

1997 m. 50 fotografijų iš ciklo „Basų kojų nostalgija“ fotografas padovanojo Nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai.

Parodą peržiūrėti galima čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.