Tvarkys Gedimino pilies bokštų ir gynybinės sienos liekanas

Tęsiant Gedimino kalno ir aukštutinės pilies tvarkymo darbus, ketinama tvarkyti bei konservuoti aukštutinės pilies pietinio ir šiaurinio bokštų, gynybinės sienos liekanas. Valstybės įmonė „Lietuvos paminklai“ centriniame viešųjų pirkimų portale nurodo, kad užsakovas turėtų pašalinti avarijos grėsmes, taip pat atlikti pilies pietinio ir šiaurinio bokštų konservavimą, restauravimą bei remontą.

Gedimino kalno ir aukštutinės pilies tvarkymo darbams nematyti galo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gedimino kalno ir aukštutinės pilies tvarkymo darbams nematyti galo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 27, 2014, 3:07 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:05 PM

Dokumentuose nurodoma, kad užsakovai pietiniame bokšte turės išardyti laiptus, nužymėti pietinę bokšto sieną stambiais akmenimis, restauruoti ir konservuoti autentiško mūro fragmentus, atlikti kitus darbus, susijusius su pilies gynybinės sienos ir šiaurinio bokšto liekanų atkūrimu ir išsaugojimu.

Darbus vykdyti galės tik Kultūros paveldo departamento atestuoti specialistai, rangovų pasiūlymų laukiama iki pirmadienio.

Kaip BNS sakė Lietuvos nacionalinio muziejaus direktoriaus pavaduotoja finansams Eglė Pekarskaitė, šie darbai bus sudėtinė projekto antrojo etapo dalis, kuriam iš viso planuojama skirti apie 1,4 mln. litų.

Iš Valstybės investicinės programos finansuojamas projektas „Gedimino kalno ir aukštutinės pilies Vilniuje tvarkymo darbai“ vykdomas nuo 2010-ųjų ir turėtų būti baigtas šiemet.

„Vykdant šiuos darbus dar yra iškilęs poreikis naujiems darbams. Tad projektas būtų tęsiamas, didėtų ir jo vertė“, – sakė E.Pekarskaitė.

Manoma, kad Vilniaus aukštutinė pilis buvo pastatyta XIII amžiaus pabaigoje–XIV amžiaus pradžioje. Jau XVIII amžiuje pietinė bokšto siena su kalno šlaitu buvo nugriuvusi, XIX amžiuje išliko tik šiaurinės sienos bei vakarinės ir rytinės sienos fragmentų griuvėsiai.

Iki mūsų dienų išlikęs vakarinis pilies (Gedimino) bokštas pirmąkart restauruotas 1948–1949 metais, po nepriklausomybės atgavimo 1995 metais atlikta dar viena bokšto rekonstrukcija. Kitų išlikusių mūrų geologiniai tyrimai ir rekonstrukcija pirmąkart atlikti 1959–1960 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.