„Koum Tara“ meilės muzika vilios į paslaptingą Alžyrą

Išgirdus šią muziką, mintys nejučia nuneša ten, kur atsiveria bekraštė Sachara, apelsinmedžių ir alyvmedžių pavėsyje baltuojantys namai bei kažkur fone ošianti jūra. Rytietiškos grupės „Koum Tara“ melodijos nuskraidina į mažai pažįstamą, viliojantį Alžyrą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2014, 8:34 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:41 AM

„Koum Tara“ koncertuose džiazo improvizacijas keičia klasikinis styginių kvarteto skambesys, juos persmelkia tradicinė Alžyro muzika, o visa tai lydi meilės poezijos motyvai ir šiuolaikinės muzikos elementai. Ši įvairovė – tarsi rytietiškas turgus, kuriame galva apsvaigsta nuo spalvų, formų, kvapų, skonių bei klegesio.

Idėja suburti skirtingoms stovykloms atstovaujančius atlikėjus kilo prancūzų pianistui ir kompozitoriui Karimui Maurice'ui, kurį muzika lydi nuo vaikystės. Būdamas šešerių jis jau grojo perkusija ir pianinu Grenoblio konservatorijoje, o po kelių metų kibo į kompozicijos, orkestravimo bei aranžavimo mokslus.

K.Maurice'as yra ne vieno stilistiškai spalvingo muzikinio projekto autorius. Ieškodamas egzotiško skambesio jis nusprendė suvienyti tradicinę Alžyro ir klasikinę muziką. Eksperimente ryžosi dalyvauti aštuoni atlikėjai: vokalistas ir mandolina grojantis Sid Ahmedas Belksieras, kontrabosininkas Brice'as Berrerdas, perkusininkas Kamalis Mazouni ir orkestro „Camerata Du Rhône“ kvartetas, kuriame smuikais griežia Gaël Rassaert, Mathieu Schmaltzas, altu – Jeanas Baptiste'as Magnon'as, o violončele – Amandine Lefèvre.

Grupės atliekamų kūrinių branduolį sudaro Alžyro tradicinė muzika chaabi iš dainininko Sid Ahmedo repertuaro, tačiau ji - naujai aranžuota ir instrumentuota. „Kiekvienas atlikėjas į projektą įliejo savitą muzikinę patirtį. Jie visi skirtingi, bet būtent savo kitoniškumu kiekvienas suteikia projektui neįkainojamos vertės,“ – teigė K. Maurice'as.

Pasak grupės narių, norint sukurti geresnį pasaulį, būtina puoselėti žmogiškumą, toleranciją ir pagarbą kitoms kultūroms. „Koum Tara“ šias vertybes perteikia savo atliekama muzika. Anot artistų, jie „apdainuoja visuotinę meilę“.

Kristupo vasaros festivalis kviečia atrasti Rytų muzikos grožį koncerte „Naktis Alžyre“ su grupe „Koum Tara“. Programoje skambės originalios kompozicijos.

Susipažinkite: tradicinė Alžyro muzika „Chaabi“

Terminas Chaabi (dar žinomas kaip Chaâbi, Sha-bii ar Sha'bii) apibūdina du skirtingus Šiaurės Afrikos – Alžyro ir Maroko – tradicinės muzikos žanrus. Atsiradęs XIX amžiaus pabaigoje, jis alžyrietiškai reiškia folklorą.

Manoma, kad chaabi stiliaus ištakos glūdi Andalūzijos arabų muzikoje (iš kurios kilo ir flamenko žanras).

Iš pradžių chaabi buvo laikomas skandalingu žanru, skirtu specialioms vietoms – „Mahchachat“, kur šios muzikos mėgėjai galėdavo išgerti kavos, arbatos ar parūkyti. 6-ojo dešimtečio pabaigoje, chaabi tapo visų žmonių muzika, grojama vestuvių, įvairių iškilmių metu.

Chaabi puoselėtoju ir „tėvu“ laikomas El Haij Muhammadas El Anka, kuris šiam žanrui skyrė 50 savo gyvenimo metų.

Tipiškame chaabi kūrinyje skamba graudus vokalas arabų arba berberų kalbomis, būtinai lydimas smuiko, mandolinos, fortepijono bei perkusijos pritarimo.

Chaabi dainų tematika panaši į flamenko – abu šie stiliai apdainuoja meilę, praradimą, draugystę, tremtį ir išdavystę. Tačiau tradicinė Alžyro muzika yra neatsiejama nuo konservatyvių papročių, todėl dainų tekstai dažniausiai perteikia tvirtus dorovinius principus.

Prancūzijos ir Alžyro muzikanatų projektas „Naktis Alžyre“ skambės rugpjūčio 8 d. 20 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Bilietų kaina – 34-74 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.