Sostinės dienose – rekordai, muzika ir menas neįprastose vietose

Jau kitą savaitgalį Vilniaus centrą užvaldys Sostinės dienos. Dvidešimtą sykį vykstanti šventė bus ypatinga. Du Lietuvos rekordai, per 100 nemokamų renginių, daugiau nei 250 prekybininkų, Lietuvos ir užsienio muzikos žvaigždžių koncertai, žinomų aktorių pasirodymai ir net piešiniai ant kalėjimo sienų – ko jau ko, o įvairovės Sostinės dienų programoje niekas neturėtų pasigesti.

Pagrindinė Sostinės dienų arterija - Dūzgiantis prospektas.<br>D.Umbraso nuotr.
Pagrindinė Sostinės dienų arterija - Dūzgiantis prospektas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Aug 28, 2014, 6:32 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 9:41 PM

„Net ir oro prognozės, jau dabar aišku, geros. Sostinės dienos šįmet tikrai bus šventė visiems“, – šypsojosi Vilniaus vicemeras Jaroslavas Kaminskis.

„Kadangi šįmet švenčiame jubiliejų, norėjosi surengti tokią programą, kuri suteiktų gerų emocijų įvairaus amžiaus, pomėgių žmonėms“, – sakė šventę rengiančios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ vadovas Remigijus Merkelys.

Tie, kuriuos labiausiai domina muzika, turės ką veikti ne tik Gedimino prospekte, kur įsikurs keturios scenos, bet ir Katedros aikštėje.

Miesto širdyje rugsėjo 5-7 dienomis tradiciškai rengiami didieji Sostinės dienų koncertai, kurių programoje rengėjai įžvelgia įdomių sutapimų.

Penktadienį koncertuos lietuviai „Keymono“ ir vokiečių grupė „DePhazz“. Abu kolektyvai derina džiazą, fanką, elektroninę muziką.

„Kai augau, „DePhazz“ buvo viena mėgstamiausių mano grupių. Groti kartu vienoje scenoje – labai smagu“, – sakė „Keymono“ vokalistė Daiva Starinskaitė.

Šeštadienio vakaras bus skirtas šėlsmui – gros Lietuvos „indie“ roko pažibos „Colours Of Bubbles“ ir grupė iš Danijos „WhoMadeWho“. O sekmadienį – lietuviai „Liūdni slibinai“ ir bene populiariausia estų grupė „Ewert & The Two Dragons“.

„Jos pavadinimas verčiamas Evertas ir du drakonai. Drakonai iš Estijos ir slibinai iš Lietuvos“, – koncertą juokdamasis pristatė R.Merkelys.

Centrinė miesto gatvė vyks Dūzgiančiu prospektu, kuriame bus galima įsigyti ne tik įvairių skanėstų ir prekių, bet ir pasiklausyti koncertų, pamatyti aktorių pasirodymų ir stebėti dviejų rekordų siekimą.

„Šįmet sukanka 175 metai nuo pirmosios fotografijos paskelbimo. Todėl Odminių skvere veiks atviros fotografijos erdvės, visi norintys galės įsiamžinti senuoju analoginės fotografijos metodu, surengsime dirbtuves profesionaliems fotografams.

Bus registruojami du rekordai – didžiausios Lietuvoje padarytos momentinės nuotraukos ir didžiausio fotoaparato, kurio matmenys – 1 ir 1,2 metro“, – pasakojo šventės rengėjai.

Savo darbus demonstruos 18 tapytojų, bus surengtos 27 kermaikos ekspozicijos. Prospekte rengiama muzikos ir teatro programa irgi nenuvils – skambės įvairių žanrų kūryba, nuo roko iki džiazo. Poezijos skaitymus surengs aktoriai Rolandas Kazlas, Saulius Balandis, Viktorija Kuodytė ir kiti. Be to, pasirodys daug dainuojamosios poezijos atstovų, bus parodyti du spektakliai, kurie patiks ir mažiesiems šventės lankytojams, pramogauti kvies karaokės scena ir dekupažo užsiėmimai.

„Stengėmės, kad pasirodymai būtų originalūs ir itin profesionalūs. Pavyzdžiui, Evelina Sašenko su Nerijumi Bakula atliks Edith Piaf dainas. O džiazo žvaigždė Vytautas Labutis su menininke Jurgita Minderyte atliks projektą „Smėlio džiazas“ – skambant muzikai, bus kuriami smėlio piešiniai, atspindintys Vilniaus legendas“, – pasakojo muzikinės programos koordinatorė Eglė Kasteckaitė.

Ypatingą dovaną miestiečiams rengia ir Šv.Kristoforo orkestras, vadovaujamas Donato Katkaus – kolektyvas Sostinės dienose atliks klasikinės muzikos perlų programą.

Antrus metus šventės dalimi taps gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“. Menininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Ispanijos ir kitų šalių pieš ant sienų netikėtose Vilniaus vietose.

„Pavyzdžiui, ant Vidaus reikalų ministerijos medicinos centro pastato Dainavos gatvėje, Profsąjungų rūmų pastato, Liubarto tilto ir net ant Lukiškių kalėjimo sienos. Beje, kalėjimas šįmet mini 100 metų sukaktį.

Aštuoni gatvės menininkai pieš tris dienas, o jų darbai liks ir po festivalio“, – sakė „Vilnius Street Art“ rengėja Ūla Ambrasaitė.

Ypatingai smagus šių metų šventės akcentas – fotografija, kurioje iš oro bus įamžinti Katedros aikštėje susirinkę žmonės. Ši akcija vyks rugsėjo 6 dieną 14 valandą – vilniečiai raginami susirinkti bendrai nuotraukai.

„Jau užsakytas specialus keliamasis kranas ir fotoaparatūra. Nesvarbu, kiek nuotraukoje bus žmonių – penki ar dešimt tūkstančių, – kadro raiška bus tokia didelė, kad paskui kiekvienas toje nuotraukoje galės save surasti ir atpažinti.

Tokią akciją, kuri vadinsis „Šypsokis, Vilniau“, rengsime kasmet. Tai bus puikus būdas vėliau pamatyti, kaip keitėsi vilniečiai“, – sakė miesto vicemeras J.Kaminskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.