Menininkas D. Narkevičius parodoje tiria mūsų atmintį

Vilniuje, galerijoje „Vartai“, po dešimties metų pertraukos atidaryta menininko, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Deimanto Narkevičiaus paroda „Skamba lyg XX amžiuje“, kurios pagrindinis eksponatas – veikėjas garsas.

„Skamba lyg XX amžiuje“ – paties D.Narkevičiaus kuruota paroda, kurioje eksponuojami įvairiais laikotarpiais kurti ir iki šiol Lietuvos publikai nerodyti filmai, instaliacijos ir objektai.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
„Skamba lyg XX amžiuje“ – paties D.Narkevičiaus kuruota paroda, kurioje eksponuojami įvairiais laikotarpiais kurti ir iki šiol Lietuvos publikai nerodyti filmai, instaliacijos ir objektai.<br>M.Ambrazo (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 10, 2014, 3:13 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:46 PM

D.Narkevičius yra vienas žinomiausių ir tarptautinėje meno scenoje labiausiai vertinamų Lietuvos kūrėjų, jo kūryba plačiai pristatoma įvairiuose pasaulio muziejuose, meno institucijose bei galerijose. Jo kuriamos instaliacijos ir filmai dažnai apibūdinami kaip santykių tarp istorinių politinių represijų dokumentacijos ir mūsų atminties tyrimas.

„Paroda prasideda nuo vieno mano darbo, kurį sukūriau konkursui Miunchene statomam nacionalsocializmo muziejui (muziejus užsako menininkams darbus). Aš to konkurso nelaimėjau, bet vis tiek tai buvo gera patirtis. Mano sumanymas buvo toks: žmonės, pažiūrėję sukrečiančią ekspoziciją, ateina į kitą erdvę, kad atsiribotų nuo ekspozicijos ir turėtų galimybę klausytis bet kokios muzikos“, – sako D.Narkevičius.

„Skamba lyg XX amžiuje“ – paties D. Narkevičiaus kuruota paroda, jis eksponuoja iki šiol Lietuvos publikai nerodytus filmus, instaliacijas ir objektus. Pagrindinis parodą formuojantis elementas ir svarbiausias veikėjas – garsas. Skirtingose galerijos erdvėse jis formuoja skirtingus kontekstus, suteikia skirtingas reikšmes.

Parodoje eksponuojamas iš senų nespalvotų nuotraukų, įamžinusių menininko tėvo gyvenimo akimirkas, sukurtas filmas „Genties išnykimas“, garso instaliacija „Matching the TU-144“, kurioje atkuriamas viršgarsinio lėktuvo skleidžiamas garsas, taip pat filmas „Gyvenimo vaidmuo“, naujausia menininko vaizdo instaliacija „Books on Shelves and Without Letters“, kūrinys „Proposal for Whatever You Play, It Sounds Like the 1930's“, sukurtas minėtam naujai statomo Nacionalsocializmo muziejaus Miunchene konkursui, bei viena pirmųjų menininko skulptūrų „Game No. 1“, vaizduojanti futbolo kamuolį, susidedantį iš atskirų segmentų, kurie yra menininko kūno paviršiaus atliejos.

D.Narkevičiaus personalinė paroda surengta po dešimtmečio pertraukos, ji „Vartų“ galerijoje veiks iki spalio pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.