Kauno simfoninis orkestras dairosi į plačiuosius vandenis

Gyvavimo dešimtmetį minintis Kauno miesto simfoninis orkestras nuo pat savo biografijos pradžios 2004-ųjų rudenį yra tapęs neatsiejama Kauno ir šalies kultūrinio gyvenimo dalimi. „Per dešimt metų meistriškumo kartelę išsikėlėme gana aukštai“, -  įsitikinęs orkestro vadovas Algimantas Treikauskas.

Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas A.Treikauskas patenkintas kolektyvo dešimtmete veikla.
Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas A.Treikauskas patenkintas kolektyvo dešimtmete veikla.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Mačienė (ELTA)

Sep 30, 2014, 6:21 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:42 AM

Per dešimtį Kauno miesto simfoninio orkestro gyvavimo metų jį daugybę kartų girdėjo įvairių šalies miestų ir miestelių gyventojai, televizijos žiūrovai. Orkestras jau gerai pažįstamas ir klasikinės muzikos festivalių Šveicarijoje, Norvegijoje, Suomijoje bei kitose šalyse klausytojams. Bet labiausiai Kauno miesto simfoninį orkestrą myli patys kauniečiai.

Oficialiai Kauno miesto simfoninis orkestras sezoną pradės ateinantį penktadienį, bet jau pirmadienį malonią ir netikėtą dovaną pateikė kauniečiams, surengęs Laisvės alėjoje muzikantų suėjimą – improvizuotą žaibišką sambūrio akciją. Joje pirmas pasirodė jaunas dirigentas Modestas Barkauskas. Jam pradėjus diriguoti, iš visų alėjos kampų susirinko „pro šalį ėję“ muzikantai. Orkestro skambėjimas darėsi vis sodresnis ir turtingesnis, o daugelis sustojusių gražios muzikos pasiklausyti praeivių stebėjosi: kas gi čia vyksta? - kreipiausi į orkestro vadovas A.Treikauską.

– Tai buvo pirmasis orkestro tokio pobūdžio pasirodymas Kaune. Jis – sudėtinė orkestro dešimtojo gimtadienio informacinės ir edukacinės kampanijos dalis, ir mums patiems dovanojusi mielų bei nepakartojamų emocijų. Orkestro scena pirmadienį tapo Laisvės alėja. Ant grindinio sužymėtos vietos atitiko realų orkestro išsidėstymą scenoje tiek pagal instrumentų grupes, tiek pagal jų dydį. Kiekvienas miestietis ar svečias galėjo pasivaikščioti po šią „sceną“, įsiamžinti. Ši instaliacija alėjoje liks kelias dienas. Tie, kurie gal būtent Laisvės alėjoje pirmą kartą išgirdo grojantį Kauno miesto simfoninį orkestrą, galės jį geriau pažinti. Galbūt – ir pamilti.

– Neabejotinai, jei dabar kas pakviestų, tai susirinktų nemažas būrys jau senokai mylinčiųjų šį orkestrą. Ar sunku šiais laikais, kai simfoninių orkestrų šalyje ne vienas, o galimybių pasiklausyti geros muzikos – gyva galybė, išsiugdyti savą, ištikimą klausytoją?

– Sunkus ar lengvas nueitas kelias, ne tai dabar svarbiausia. Gera žinoti, kad per 10 metų orkestras nuveikė tikrai daug, kad koncertais, įvairiais projektais džiugino klausytojus, savo ištikimus gerbėjus, kurių tikrai nemažai turime. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi orkestro veikla. Žinau, kad kauniečiai mus myli, tai stengsimės savo muzika jiems ir ateityje suteikti nemažai gražių emocijų.

Atsigręžus į pačią pradžią, smagu kalbėti apie nuveiktus darbus, kurie padėjo iš mažo kolektyvo (kamerinio orkestro) išaugti iki Kauno miesto simfoninio orkestro. Gal mums šiandien ir trūksta kokių 8-10 etatų, kad miestas galėtų turėti vidutinį (dydžiu) simfoninį orkestrą, tačiau reikia atsižvelgti ir į Kauno savivaldybės galimybes. Kita vertus, ne tiek jau daug visose Baltijos valstybėse rastume miestų, kurių savivaldybės pasiryžta finansuoti simfoninį orkestrą, puoselėdami muzikos meną ir kultūrą. Tad Kauno savivaldybei esame už tai labai dėkingi.

Kaip žinome, gyvenimas nestovi vietoje, viskas keičiasi, ir orkestras vis žengia ryžtingus žingsnius pirmyn. Kasmet Kaune, Vytauto Didžiojo universitete, studijas baigia daug puikių, talentingų muzikantų. Turime iš ko rinktis, todėl tikime: mūsų orkestras tikrai bus didesnis.

– Kauno meras Andrius Kupčinskas Laisvės alėjoje įžanginiame jūsų vadovaujamo muzikos kolektyvo renginyje dėkojo, kad per 10 metų orkestras įrodė, jog jam svarbus miesto kultūrinis, muzikinis gyvenimas. Pabrėžė, kad orkestras įgyvendino ne vieną muzikinį projektą, grojo su muzikos legendomis bei savo pasirodymais ir gastrolėmis garsino Kauno ir Lietuvos vardą. Gal ta proga prisimintumėte svarbiausius orkestro biografijos įvykius ir su jais susijusius vardus?

– Pirmiausia derėtų pasakyti, kad tai, kas paminėta, lemia ir orkestro vertę bei pripažinimą. Daug kas šiandien Kauno miesto simfoninį orkestrą žino iš „Triumfo arkos“ ar kitų televizijos projektų, koncertų didžiosiose arenose su pasaulinio lygio žvaigždėmis „Smokie“, Bonnie Tyler bei kitomis. Tai tikrai nemažai lemia orkestro žinomumą. Tačiau simfoninio orkestro meistriškumui bei tarptautiniam žinomumui labai svarbūs simfoninės muzikos koncertai, kurių iki šiol turėjome su daugybe žvaigždžių – dirigentų bei solistų.

Neslėpsiu, daug kam atrodė, kad Kauno miesto simfoninis orkestras smarkiai rizikuoja rengdamas klasikinės muzikos koncertą „Žalgirio“ arenoje. Pirmieji tai padarėme drauge su garsiomis pasaulio žvaigždėmis – solistu Dmitrijumi Chvorostovskiu ir dirigentu Konstantinu Orbelianu. Į šį koncertą atėjo ir liko sužavėti 6 tūkstančiai žiūrovų. Simfoninei muzikai tai  tikrai daug.

Taip prasidėjo mūsų kūrybinė draugystė ir su šiuo solistu, ir su muzikos gerbėjams daugelyje šalių gerai žinomu dirigentu. Beje, K.Orbelianas, vien kaip pianistas, savo biografijoje turi bent kelis tūkstančius koncertų, o šiuo metu sėkmingai dirba Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiuoju dirigentu.

– Tuoj pradėsite dešimtąjį orkestro sezoną. Koks jis bus?

– Šį sezoną bus visko – ir tradicinių renginių, ir įvairių koncertų. Bus ir gastrolių: Suomijoje, Norvegijoje. Mes pastaruoju metu meistriškumo kartelę patys išsikėlėme gan aukštai. Ir turime daug dirbti, kad tą lygmenį išlaikytume bei pasiektume dar daugiau.

Pradžios koncerte penktadienio vakarą Kauno valstybinėje filharmonijoje skambės Jeano Sibeliaus Koncertas smuikui ir orkestrui d-moll,  Johanneso Brahms Simfonija Nr. 4 e-moll. Solistas – smuikininkas Davidas Petrlikas (Prancūzija), dirigentas Modestas Barkauskas. Spalio gale filharmonijoje skambės Piotro Čaikovskio Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 1 b-moll. Su orkestru jį atliks pianistas Paulius Rudokas, diriguos Martynas Staškus.

Tradiciškai, pagerbiant mirusiuosius, lapkričio pirmąją mūsų orkestras su Kauno valstybiniu choru Kauno arkikatedroje bazilikoje atliks Wolfgango Amadeaus Mozarto „Requiem“. Lapkritį filharmonijoje numatyti Kauno miesto simfoninio orkestro koncertai su dirigentu Juozu Domarku, solistais iš Vokietijos Ramonu Jaffe ir Gunteriu Stegmulleriu, o šventinio koncerto, skirto kalėdinės eglutės mieste įžiebimui, dirigentas bus Rune'as Bergmannas (JAV).

Mes visą laiką galvojame, kaip parinkti kuo įdomesnę programą, kokią muziką pasiūlyti, kad žmonės pas mus ateitų. Ir kad jiems būtų smagu klausytis mūsų muzikos. Šį sezoną orkestras visuomenei pristatys išskirtinius klasikinės muzikos projektus su garsiausiais meistrais.

Gruodžio pradžioje kauniečiai vėl turės progą pasiklausyti operų arijų ir uvertiūrų, kurias atliks solistas Stefano Secco. Šis plačiai užsienyje žinomas tenoras dalyvavo Kauno simfoniniam orkestrui bei solistams įrašant operą „Simonas Bokanegra“. Mums džiugu, kad jis išreiškė pageidavimą įrašyti ir savo solinę plokštelę būtent su Kauno miesto simfoniniu orkestru. Tai žadame padaryti gruodį. Orkestrui diriguos jo vyriausiasis dirigentas K.Orbelianas.

Metams baigiantis dalyvausime naujamečiuose šventiniuose koncertuose Kauno valstybinėje filharmonijoje (su Martynu Levickiu, akordeonas) ir Kauno sporto halėje.

– O paskui, kai įžengsime į 2015-uosius?

– Ateinančių metų pradžioje Kauno miesto simfoninis orkestras skirs dėmesio vienai svarbiausių savo misijų – edukacinei. Sausio 15 ir 16 dienomis bus surengti koncertai Kauno mokyklų moksleiviams. Pirmą kartą bus atliktas Keitho Amoso kūrinys „Alavinis kareivėlis“, klasikinę Hanso Christiano Anderseno pasaką skaitys aktorius Vytautas Rumšas, diriguos dirigentė iš Danijos Esther Bobrova Lange. Ši programa plačiajai visuomenei bus pristatyta sausio 18 d. vyksiančiame koncerte visai šeimai.

Sausį orkestras pradės visą sezoną truksiantį koncertų ciklą „KMSO-10“. Programą parengs dirigentas Modestas Pitrėnas. Svarbiausi orkestro dešimtmečio sukakties koncertai įvyks vasario 5-6 dienomis. Šventiniuose koncertuose pasirodys pirmasis KMSO vyr. dirigentas smuikininkas Pavelas Bermanas (Italija), diriguos K.Orbelianas.

Iš karto po gimtadienio koncertų prasidės pasiruošimas gastrolėms Helsinkyje, Suomijoje, (vasario 12-15 dienomis) kartu su pasaulinio garso baritonu D.Chvorostovskiu, o birželio mėnesį – pasirodymams „Fjord Cadenza“ festivalyje Norvegijoje.

Kovo 27 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje orkestrui diriguos žymiausių pasaulio operos teatrų dirigentas Johnas Fisheris, naują programą su orkestru parengs K.Orbelianas. Vėliau – dirigentas Janis Imantas Resnis (Latvija), o jubiliejinį sezoną orkestras užbaigs tradiciniu koncertu Motinos dienai (diriguos Norvegijos klasikinės muzikos pažiba R.Bergmanas). Šie koncertai priklauso dešimties metų jubiliejaus ciklui „KMSO-10“.

Balandžio 12 d. orkestras dalyvaus Jaunųjų atlikėjų festivalyje, kuris vyks Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Numatome toliau aktyviai plėtoti leidybinę veiklą. Suplanuoti įrašai su Asmik Grigorian. Ji – pirmoji lietuvių solistė, kurią pasirinko prestižinė JAV kompanija „Delos“. Bendrą su šia soliste plokštelę įrašinės kita Lietuvos pažiba – daugelyje pasaulio scenų žinomas solistas Kostas Smoriginas. Suplanuota ir plokštelių su kitais solistais, bet dar ankstoka minėti, su kuriais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.