Nacionalinėje dailės galerijoje – nematerialūs meno kūriniai

Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) penktadienį atidaromos dvi parodos, kuriose rodomi nematerialūs meno kūriniai: šrifto filmai parodoje „Judančios raidės“ ir neįgyvendinti projektai parodoje „Pirmavaizdžiai: idėjos, eskizai, modeliai ir instrukcijos“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 7, 2014, 1:12 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 7:06 AM

Parodoje „Judančios raidės“, kuri atidaroma transformuotame NDG vestibiulyje, bus parodyta daugiau nei 90 šrifto filmų (angliškai – Typemotion Films) pavyzdžių daugiau nei iš penkiolikos šalių, sukurtų nuo 1897 metų iki šių dienų. Gilinantis į situacijas, kai kine naudojamas judantis raštas, nagrinėjamos įvairios šrifto reprezentacinės, suvokimo bei komunikacinės galimybės. Paroda yra tarptautinio tiriamojo projekto, pirmą kartą publikai parodyto 2013 m. lapkritį Medijų meno centre Karlsrūhėje (Vokietija), dalis.

Parodos kuratoriai iš Vokietijos NDG daugiausiai dėmesio skyrė meniniams ir videofilmams, tačiau įtraukė ir nemažai reklamų, muzikinių klipų ir kompiuterinių scenų. Parodoje „Judančios raidės“ šrifto filmai rodomi kino salėje, kompiuterių monitoriuose, plokščiaekraniuose televizoriuose ir didelėse projekcijose, primenančiose medijų fasadus šiuolaikinėje miesto aplinkoje.

Kuratorius Giedrius Gulbinas pristato antrąją parodą „Pirmavaizdžiai: idėjos, eskizai, modeliai ir instrukcijos“. Ekspozicija kviečia pažvelgti už bekompromisio kūrybinio mąstymo kulisų. Parodoje pristatomi nuo aštuntojo dešimtmečio iki šių dienų įvairių kartų Lietuvos menininkų kūrybiniai sumanymai-pirmavaizdžiai: tekstai, eskizai, modeliai ir instrukcijos. Šios kūrybinės raiškos priemonės kuratorių sudomino kaip mažiausiai pavaldžios ekonominėms, politinėms ir kitoms aplinkybėms. Ekspoziciją sudaro daugiau kaip 60 įvairaus būvio projektų. Į parodą atrinkti neįgyvendinti sumanymai, įvykdyti iki galo ar iš dalies bei tie, kuriuos menininkas dar tik numato įgyvendinti ateityje.

Šioje parodoje dalyvauja Gediminas Akstinas, Arūnas Gudaitis, Marius Kanevičius, Juozas Laivys, Elena Narbutaitė, Valdas Ozarinskas, Laura Stasiulytė ir daugelis kitų menininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras