Metų premjeroje – meilės, pavydo, pykčio ir karo sūkurys

Ryškiausi lietuvių operos scenos talentai jau neria į „Vilnius City Opera“ (VCO) metų premjeros – Giuseppe Verdi „Trubadūro“ – repeticijų maratoną. Dainininkai naujame spektaklyje ne tik atliks vienas gražiausių operos istorijoje arijų, bet ir sukurs kartu su rinktinių teatralų komanda įspūdingą scenos reginį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 13, 2014, 1:45 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 1:30 PM

Vieną populiariausių G.Verdi operų gruodžio 2, 3, 5, 6, dienomis Kongresų rūmuose pristatys maestro Gintaro Rinkevičiaus diriguojamas Valstybiniu simfoninis orkestras, režisierė Dalia Ibelhauptaitė, scenografas Marijus Jacovskis, pernai apdovanotas britų teatro aukščiausiu „Olivier“ prizu kostiumų kūrėjas Jonas Morrellis (Didžioji Britanija) ir šviesų dizaineris Eugenijus Sabaliauskas.

Premjeriniuose spektakliuose žibės iš Lietuvos scenos šviesuliai Asmik Grigorian, Jovita Vaškevičiūtė, Laimonas Pautienius, Sandra Janušaitė, Tadas Girininkas.

„Pirmą kartą nusprendėme imtis didingos ir didžiulių, stiprių balsų reikalaujančios genialios G.Verdi muzikos. Tuo pačiu tai ir galingas impulsas efektingai sceninei raiškai – daugelį nustebins mūsų dailininkų išmonė ir drąsa jungiant skirtingus laikmečius. Ši opera bus tikras vulkanas!“, – žadėjo Dalia Ibelhauptaitė.

„G.Verdi – man artimiausias iš visų kompozitorių, tačiau turėjau laukti net dešimt metų, kol vėl galėsiu imtis jo muzikos. „Bohemiečių“ repertuarą visada kurėme pagal solistų balsus ir galimybes, – aiškino VCO vadovė. – Su virpuliu laukiu orkestrinių repeticijų, kai Gintaras stos prie spektaklio vairo. Nėra kito dirigento pasaulyje, kuris taip idealiai perteiktų G.Verdi muziką. Mes susitikome statydami jo „Kaukių balių“, ir tas susitikimas pakeitė ne tik mūsų, bet ir daugelio kitų žmonių gyvenimą bei karjerą.“

„Trubadūras“ savo siužeto vingiais prilygsta geriausiems šių laikų trileriams. Operoje yra ir biblinė brolžudystė, degantys laužai ir deginami žmonės, aidi mirtini prakeiksmai, veikia ryškūs – herojiški, ciniški, savanaudiški – personažai.

Tai aistringas, kupinas dramatizmo, emocinės gelmės ir gyvenimo išminties muzikos šedevras. Jis pasakoja apie tai, kaip kerštas ir neapykanta naikina žmogaus sielą.

Operos kūrybinė grupė XV a. istoriją priartins prie mūsų dienų. Tačiau tai nebus bandymas jam prikergti šių dienų aktualijas. Kūrėjų vizija – kelių laikmečių sintezė, atskleidžianti muzikinės dramos nepavaldumą laikui.

Sudėtingą Leonoros vaidmenį kurs dvi jaunosios Lietuvos primadonos – Asmik Grigorian ir Sandra Janušaitė.

Įspūdingą profesinę karjerą pasaulio scenose brandinanti A.Grigorian pastaruosius dvejus metus itin retai pasirodė Lietuvoje. Ji dainuoja Sankt Peterburgo Marijos teatre, Berlyno „Komische Belgijos operoje bei Austrijos teatruose. Šiuo metu Asmik atlieka Madam Baterflai vaidmenį Švedijos Karališkoje operoje. S.Janušaitė nuo praėjusio sezono yra Eseno operos teatro vienas pagrindinių sopranų.

Čigonę Azučeną įkūnys Jovita Vaškevičiūtė, kurios mecosopranas bei vidinė energija žavi ne tik Lietuvos, bet ir Estijos, Prancūzijos bei Vokietijos operos mėgėjus. „Jovita yra gimusi šiam vaidmeniui, – įsitikinusi D.Ibelhaiptaitė. – Mes dar nematėme nė pusės jos kūrybinio potencialo. Tai solistė, prilygstanti savo balsu ir temperamentu sceniniam dinamitui. Tikiu, kad Azučenos vaidmuo leis jai atskleisti visas talento spalvas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?