Sovietmečiu drausta pjesė atgis Vilniaus mažajame teatre

Vilniaus mažajame teatre spalio 23 ir 29 dienomis bus rodoma pirmoji šio sezono premjera - režisierės Gabrielės Tuminaitės spektaklis „Savižudis“ pagal to paties pavadinimo Nikolajaus Erdmano pjesę. Tai viena žinomiausių sovietmečiu uždraustų pjesių ir vienas genialiausių rusiško humoro kūrinių, parašytas sovietų valdžios sušaudyto režisieriaus Vsevolodo Mejerholdo užsakymu.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 14, 2014, 6:57 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 8:44 AM

1930-ųjų balandį įvyko „Savižudžio“ skaitymai Maskvos Dailės, rugsėjį – J.Vachtangovo teatruose. Jį net aštuoniolika mėnesių repetavo Konstantinas Stanislavskis, tačiau žiūrovai spektaklio taip ir neišvydo. 1980 m. Brodvėjuje spektaklį pagal šią pjesę režisavo Jonas Jurašas.

„Pati pjesė yra gan egzistencialistinė, bet, atmetus visą to meto beletristiką,  ji yra apie norą gyventi, apie prasmės paieškas. Tam, kad suprastum gyvenimo prasmę, tau reikia prieiti ribą, pasiekti ekstremalų tašką“, – sako aktorius ir inscenizacijos autorius Tomas Stirna.

Pagrindinis spektaklio veikėjas Semionas Semionovičius Podsekalnikovas – bedarbis, tinginys, apsuptas buities, įsuktas į populizmo idėjų sūkurį.

„Savanaudiškas egoistas, bet kokiomis priemonėmis ieškantis sau geresnio buvimo, geresnės būties. Tik priežasčių, kodėl jis yra nevykęs, neieškantis savyje – dėl visko kalta aplinka“, – savo vaidinamą personažą apibūdina aktorius Daumantas Ciunis. Pasak jo, tai spektaklis apie pasaulį, kuriame žmogus tampa ir jo priežastimi, ir auka. Groteskiškos kasdienybės ir buities scenos yra būdas kalbėti apie populizmo, ideologijų veikiamą visuomenę.

„Pjesė yra apie populizmą, apie žmogų, kuriuo pasinaudojo aplinkiniai, įtikinę nusižudyti visuomenės labui. Bet ar tai turi prasmę? Juk Semionas nori tiesiog tyliai, ramiai gyventi. Jis sutinka, nes pagaliau gauna darbą. Tik po to jis susimąsto, kad tas jo darbas – iškeliauti į nežinomybę“, – sako Inteligento vaidmenį kuriantis T.Stirna.

Spektaklio režisierės G.Tuminaitės teigimu, prieš statant jį pirmiausia reikėjo įveikti abejones dėl pačios N.Erdmano pjesės.

„Iš pradžių skyrėme 10 dienų pasitikrinti, ar įveiksime 1928 metais sukurtą satyrinę pjesę. Repetuodami apčiuopėme jos aktualumą, teatrališkumą, nors išoriškai dirbtinai jos neaktualizuosime. Asmeniškai sau ypač piktdžiugiškai kūriau pirmą sceną – vyro ir žmonos nakties košmarą. Buvo labai juokinga. Pjesė „Savižudis“ iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti senstelėjusi - esama sovietinio humoro. Perskaičiusi pjesę, nesusižavėjau ja. Bet per repeticijas atradome netikėtų poteksčių, supratome, kad pjesė gerai sukonstruota, bet buitiniu stiliumi režisuoti jos neverta“, – pasakoja režisierė.

Muziką sukūrė kompozitorius Giedrius Puskunigis, dailininkė Vilma Galeckaitė-Dabkienė. Premjeroje vaidins aktoriai D.Ciunis, Indrė Patkauskaitė, Agnė Šataitė, Tomas Rinkunas, T.Stirna, Agnė Kiškytė, Tomas Klukas ir Artūras Dubaka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.