„Gaidoje“ išgirsime net tai, kaip skamba akupunktūra?

Kaip skambėtų akupunktūra, jei ją paverstume muzikos garsais? O Vandenio balsas? Visi atsakymai – spalio 26 d. Šiuolaikinio meno centre vieno garsiausių Belgijoje „Spectra Ensemble“ koncerte. Vakaro solistė – aksominio balso savininkė Nora Petročenko. Šiame festivalio „Gaida“ koncerte greta pripažintų Europos autorių muzikos skambės ir jaunos lietuvės Justinos Repečkaitės kūrinio pasaulinė premjera.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2014, 2:23 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 2:36 AM

Vienas žymiausių Belgijos muzikinių kolektyvų „Spectra Ensemble“ į Vilnių atvyksta pirmą kartą. Nuo 1993 m. gyvuojantis ansamblis laikomas Flamandų šiuolaikinės muzikos flagmanu, tarptautinėje scenoje ypač aktyviai propaguojančiu Flamandų regione gyvenančių kompozitorių kūrybą. „Spectra Ensemble“ užsakymų dėka gimsta įvairių žanrų – hepeningo, multimedijos, muzikinio teatro – kompozicijos. Originalius ansamblio pasirodymus puikiai įvertino pagrindinių šiuolaikinės muzikos ir meno festivalių publika, tokių kaip Venecijos bienalė, Pasaulinės muzikos dienos Sidnėjuje (2010 m.), Huddersfieldo šiuolaikinės muzikos festivalis, Strasbūro festivalis „Musica“ ir daugelis kitų.

Į Vilnių aštuoni „Spectra Ensemble“ muzikantai (grojantys fleita, klarnetu, smuiku, altu, violončele, dviem fortepijonais ir mušamaisiais) drauge su savo vadovu, dirigentu ir kompozitoriumi Filipu Rathé atveža spalvingą septynių kūrinių programą. Greta belgų autorių kūrinių, tarp kurių – bene garsiausio XX a. Belgijos kompozitoriaus Karelo Goeyvaertso opusas „Vandenio balsas“, koncerte ŠMC nuskambės ir spektrinės muzikos klasiko, „Spectra Ensemble“ muzikinei tapatybei itin svarbaus prancūzų kūrėjo Gérard’o Grisey kūrinys „Talea“ (1986).

Taip pat ansamblis pristatys festivalio „Gaida“ kviestinės kompozitorės, garsios lenkų kūrėjos Hannos Kulenty opusą „Crossing Lines“ („Susikryžiuojančios linijos“, 2001) bei jaunos lietuvių autorės Justinos Repečkaitės „Gaidos“ užsakymu sukurtą „Akupunktūrą“ (2014).

Šiuo metu Paryžiuje studijuojanti 25-erių kompozitorė ir improvizuotoja J. Repečkaitė jau yra pelniusi apdovanojimų. 2013 m. jos kūrinys „Šartras“ buvo įvertintas Tarptautinėje kompozitorių tribūnoje bei apdovanotas Lietuvos kompozitorių sąjungos „Metų debiuto“ premija. Viduramžių kultūra ir kaip kompozitorė, ir kaip dainininkė-improvizuotoja ypač besižavinti J.Repečkaitė Lietuvoje muzikos mokslus krimto Muzikos ir teatro akademijoje (pas O.Balakauską ir R.Kabelį) bei pagal mainų programą – Paryžiaus nacionalinėje konservatorijoje (S.Gervasoni klasėje). Šiuo metu Paryžiuje studijuoja pas kompozitorių Jean-Lucą Hervé.

Naujausias J.Repečkaitės opusas „Akupunktūra“ („Acupuncture“), pasak autorės, yra lyg garso atakų studija, „garsų audinį metaforiškai siejanti su akupunktūros metodu“. Norėdama realizuoti savo muzikines idėjas, kompozitorė net susikūrė Fibonacci skaičių seka pagrįstą sistemą. Beje, naująjį opusą ji dedikavo vienai refleksoterapeutei ir akupunktūros meistrei, su kuria jaunai kūrėjai teko susidurti.

Ypatingas „Spectra Ensemble“ koncerto akcentas – bene garsiausio XX a. Belgijos kompozitoriaus Karelo Goeyvaertso (1923–1993) kūrinys „Les voix du Verseau“ („Vandenio balsas“), kurį atliekant dalyvaus ir Nora Petročenko. „Vandenio balsas“ yra paskutinio K.Goeyvaertso kūrinio, operos „Aquarius“, fragmento versija mažam kameriniam ansambliui. Apie dešimtmetį, nuo 1983 iki 1992 m. rašydamas operą „Aquarius“ („Vandenis“) pagal savo paties libretą ir ištraukas iš „Apreiškimo Jonui“, K.Goeyvaertsas „pakeliui“ sukūrė nemažai pjesių – savotiškų eszkizų, kuriuos mėgo vadinti „Vandenio projektu“.

Taip pat „Spectra Ensemble“ koncerte atliks savo vadovo, dirigento ir kompozitoriaus, Filipo Rathé opusą „Avec Diamants Extrêmes“ („Deimantų kraštutinumai“, 2011) bei dviejų jaunų belgų kompozitorių kūrinius – trisdešimtmečių Daano Janssenso „(Paysages – études) IV“ („Pasažai-etiudai IV“, 2011), inspiruotus Maeterlincko tekstų, ir Frederiko Neyrincko „Gestalt VIII“ (2014).

Belgų ansamblio „Spectra“ koncertas – spalio 26 dieną Šiuolaikinio meno centre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.