Kelionė į baroko laikus - su prancūzų artistais

Epochos autentiškumas, muzikinė estetika ir nepakeliama didybė -šie trys epitetai geriausiai apibūdina Prancūzų instituto Lietuvoje ir  Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų pirmą kartą rengiamą baroko muzikos festivalį „Baroko vakarai“. Lapkričio 29–gruodžio 2 dienomis Vilniuje įvyksiantis renginys kvies trumpam nusikelti į baroko kultūros epochą, pajusti jos dvasią, išgirsti, prisiliesti, paskęsti autentika alsuojančioje muzikoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2014, 8:24 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:15 AM

„Meno ir architektūros istorijoje Vilnius – barokinis miestas, kuriame tų laikų dvasia atgimsta kiekviename senamiesčio kvartale ir kiekvienoje gatvelėje. Būtent dėl šios priežasties pamanėme, kad reikia miestą praturtinti ir autentiškais barokinės muzikos garsais bei įvairiausiais aspektais atskleisti moderniųjų laikų interpretacijų nepaliestos muzikinės kompozicijos vingiuose“, – savo mintimis dalijasi Prancūzijos ambasados Lietuvoje kultūros atašė Lysianne Caron.

„Labai nudžiugome, kai į mus kreipėsi L.Caron, Prancūzijos ambasados vardu siūlydama atkurtose Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos erdvėse drauge surengti senosios muzikos festivalį ir pristatyti Lietuvos klausytojams dar mažai pažįstamą iškilių prancūzų muzikantų atkuriamą baroko muzikos pasaulį, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jolanta Karpavičienė. - Istoriškai žvelgiant, Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija visuomet buvo ne tik šalies politinis, diplomatinis ir administracinis centras. Vilniuje kunkuliavo intensyvus muzikos gyvenimas, apogėjų pasiekęs Baroko epochoje ir liudijęs glaudžius Lietuvos ryšius su Vakarų Europos kultūros erdve bei jos kūrėjais. Didžiuojamės tuo, kad nūdien šios tradicijos atgimsta nauju festivaliu, neabejotinai papuošiančiu bei praturtinsiančiu Vilniaus bei Lietuvos kultūros renginių žemėlapį.“ 

Pagrindinis baroko muzikos festivalio „Baroko vakarai“ išskirtinumas – autentiškas barokine dvasia dvelkiančios muzikos atlikimas. Nors tokiu atlikimu Prancūzijoje susidomėta tik prieš kelis dešimtmečius, jisi tapo svarbia šios šalies kultūros dalimi, plačiai pristatoma ir jau pripažinta visame pasaulyje. Muzika atliekama pagal tų laikų modelius padarytais instrumentais, baroko epochai būdingu atlikėjų ansambliu, pabrėžiamas virtuoziškumas, lengvumas ir kokybė.

Baroko muzikos festivalio programa sudaryta taip, kad joje netrūktų nei instrumentinės muzikos, nei vaidybos, kurią kiekvienas žiūrovas galės ne tik pamatyti, išgirsti, bet ir pajusti. Tai padaryti padės puikių muzikantų trio, kurį sudaro jaunas baroko muzikos meistras, baritonas Marcas Mauillonas, smuikininkas Lucas Peresas ir Prancūzijoje bei visame pasaulyje garsaus ansamblio  „Poème Harmonique“ vadovas Vincentas Dumestre. Šio trio paruošta programa „Storie d‘amore“ leis pasileisti į aistringosios meilės paieškas bei užlies nepaprastu švelnumu. Daug dėmesio festivalio programoje, sudarytoje jau minėto V.Dumestre, bus skirta iš naujo atrandamai prancūzų muzikanto ir kompozitoriaus, geriausius savo darbus parašiusio Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV laikais, Michelip Richardo de Lalande kūrybai.

Žiūrovams, neabejingiems teatrui, barokinio vaidinimo peripetijas ir dvasią perteiks mimas Stefano Armori, pasirodyme „Enfants de la Malle“) („Lagamino vaikai“), suviliosiančiame ir sukelsiančiame šypseną visai šeima.

Festivalį vainikuos prancūzų dirigento ir klavesinisto Pierre Hantaï rečitalis, pakviesiantis pajusti rafinuotą ir tyrą baroko muzikos skambesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.