Ar valdžiai užteks valios pripažinti kultūros naudą ekonomikai?

LR kultūros ministerijoje lapkričio 4 d. buvo surengtas susitikimas su Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (PINO) generaliniu direktoriumi Francis Gurry.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2014, 9:45 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 7:04 AM

PINO atliktas tyrimas parodė, kad su autorių teisėmis ir intelektine nuosavybe susiję produktai Lietuvoje yra produktyvesni nei kiti ekonomikos sektoriai. Tyrimo duomenimis, kūrybinės industrijos sukuria 5,4 proc. Lietuvos ekonomikos pridėtinės vertės, šioje srityje dirba 4,92 proc. dirbančiųjų, tačiau vertinant Pasaulio inovacijų indeksą, Lietuva dar turi pasitempti ir, pasak PINO vadovo, Lietuva turi visas tam reikalingas sąlygas, tik reikalinga politinė valia.

“Esame perspektyvi šalis turinti talentus gebančius kurti ir savo intelektinius kūrinius eksportuojančius į kitas šalis. Kodėl negalime sudaryti sąlygų tokios ekonomikos šakos vystymuisi, kuri pagal naujausius tyrimus yra labiausiai atspari didžiųjų ekonomikų krizėms?  Ar užteks politinės valios Vyriausybei ir Seimui pripažinti kultūros naudą ekonomikai?”, - sako kultūros ministras Šarūnas Birutis, atkreipdamas dėmesį, kad kultūra ir jos nauda yra pamatuojama objektyviais rodikliais, kuriuos pateikė PINO. 

Pasak ministro, šie duomenys yra rimtas argumentas, parodantis, kad kultūra ne vien ima, bet ir duoda grąžą. Š.Birutis ir F.Gurry aptarė, kad kultūros ir kūrybos ekonomika yra pakankamai nauja sritis, todėl šiuo metu laimi tos šalys, kurios randa lėšų investicijoms šiai sričiai plėtoti.  

„Pasaulinis inovacijų indeksas“ yra tik vienas iš daugelio rodiklių, kuriais bandoma pamatuoti atskirų šalių inovatyvumą. Tyrime naudojami matavimai  parodo tendenciją, kokias Lietuvoje turime palyginti geras ir taisytinas prielaidas inovacijoms. 

2013 m. „Pasaulinis inovacijų indeksas“ apžvelgia 142 šalių ekonomikas, naudojant 84 rodiklius. Indeksas skelbiamas kasmet nuo 2007 metų ir tapo pagrindiniu palyginimo įrankiu verslo administratoriams, ekonominės politikos formuotojams, rizikos kapitalo bendrovėms ir kitiems, siekiantiems išsiaiškinti apie inovacijų būklę pasaulyje.

Pasaulinė intelektinės nuosavybės organizacija (PINO) 2013 m. liepos 1 d. paskelbė naujausią Pasaulinį inovacijų indeksą 2013.

Šio indekso lyderių dešimtuką sudaro tokios šalys:

1. Šveicarija (2012 m. – 1) 

2. Švedija (2) 

3. Jungtinė Karalystė (5) 

4. Nyderlandai (6) 

5. JAV (10) 

6. Suomija (4) 

7. Honkongas (Kinija) (8) 

8. Singapūras (3) 

9. Danija (7) 

10. Airija (9) 

Baltijos šalys, lyginant su 2012 m., šiek tiek pablogino savo užimamą padėtį: Lietuva nukrito per 2 vietas (iš 38 į 40), Estija – per 6 (iš 19 į 25) ir Latvija – per 3 (iš 30 į 33).

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, intelektinė nuosavybė suprantama kaip sąvoka, nurodanti į protinio darbo rezultatą, kuriam yra taikomos išskirtinės teisės. Pagal intelektinės nuosavybės teisę, jų savininkui suteikiamos tam tikros teisės įvairių rūšių nematerialiam turtui, tokiam kaip muzikos, literatūros ir kiti meno kūriniai, atradimai bei išradimai, žodžiai, frazės, simboliai ir dizainas. Dažniausiai pasitaikančios intelektinės nuosavybės teisės rūšys: autorių teisės, prekių ženklai, patentai, pramoninis dizainas, prekinė išvaizda ir kai kuriais atvejais – verslo paslaptys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.