Planuojama reforma nepatenkinti aktoriai rengia suvažiavimą

Nacionaliniame dramos teatre Vilniuje pirmadienį vyks Lietuvos teatrų ir koncertinių įstaigų scenos meno kūrėjų suvažiavimas, kuriame bus svarstomas Kultūros ministerijos parengtas naujas Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo projektas.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-11-09 11:38, atnaujinta 2018-01-21 23:21

Pasak Teatro sąjungos pirmininko Ramučio Rimeikio, per suvažiavimą, kuriame dalyvaus visų valstybinių ir nacionalinių teatrų atstovai, pasisakys aktoriai ir režisieriai, bus svarstomas teisinis įstatymo projekto pagrįstumas, pristatyti analogiškos reformos, įvykdytos Lenkijoje prieš dvejus metus rezultatai. Suvažiavime ketinama priimti rezoliuciją. Į jį kviečiami ir nevalstybinių teatrų, Kultūros ministerijos atstovai.

ELTA primena, jog pagal numatomą pertvarką, valstybiniai teatrai turėtų galimybę persitvarkyti į viešąsias įstaigas, o su aktoriais būtų sudaromos terminuotos darbo sutartys iki 5 metų. Planuojama reforma susilaukė didelio aktorių bendruomenės pasipriešinimo. Teigiama, jog ji sunaikins Lietuvos repertuarinį teatrą, o daugelis aktorių praras darbą ir socialines garantijas.

Įstatymo projektui nepritariančių aktorių bendruomenės teigimu, repertuarinis teatras ir trupė yra neatskiriami dalykai. Būtent pastovioje trupėje formuojasi ir ugdomi jaunieji aktoriai, todėl jų naikinimas bus itin žalingas Lietuvos teatrui.

Tuo tarpu kultūros ministro Šarūno Biručio manymu, 25 metus Lietuvos teatras gyvena ydingoje sovietinėje sistemoje, kurią būtina keisti, kad aktorių darbo sąlygos būtų geresnės, o atlyginimai didesni.

Kultūros ministerijos duomenimis, Lietuvoje aktorius vidutiniškai uždirba 540 eurų, kai seniai teatro reformą įvykdžiusioje Estijoje šis skaičius yra dvigubai didesnis, Latvijoje - trečdaliu. Anot ministro, šiuo metu trūkumų yra labai daug - konkursą laimėjęs naujas teatro vadovas, atėjęs su savo vizija ir programa, negali jos įgyvendinti, kadangi atėjęs į teatrą randa neterminuotais darbo santykiais sudarytą trupę.

„Išeina taip, kad šiuo metu valstybiniuose teatruose turime apie 370 aktorių, tačiau per 400 aktorių yra kviečiama į spektaklius papildomai vaidinti ir tam praktiškai yra išleidžiamas antras biudžetas, tuo tarpu kada dalis aktorių užimti yra viename ar dviejuose spektakliuose per mėnesį, bet užtai gauna visą atlyginimą kaip už visą darbo krūvį“, - sako ministras.

Pasak Š. Biručio, teatrams virtus valstybės įsteigtomis viešosiomis įstaigomis, atsirastų galimybė lanksčiau apmokėti už darbą kūrybiniams darbuotojams, taip pat kaupti savo lėšas.

Kultūros ministerijos duomeninis, 2013 m. iš 368 aktorių ir solistų, dirbusių dramos ir muzikiniuose teatruose, 105 yra nepakankamai užimti repertuare ir įstaigos spektakliuose dalyvauja nuo vieno karto per metus iki dviejų kartų per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.