Muzika – laisvės gynėjų atminimui

Sostinės muzikos kolektyvai kviečia prisiminti Lietuvos laisvę gynusius žmones koncertų salėse ir bažnyčiose skambant vilties kupinai muzikai. Jau tapo tradicija Laisvės gynėjų dieną paminėti išskirtinėmis programomis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT), Šv.Jonų ir Šv.Kotrynos bažnyčiose. Šventovėse šia proga rengiami nemokami koncertai.

Jau tapo tradicija LNOBT Laisvės gynėjų dieną paminėti iškiliu klasikos kūriniu.<br>Rengėjų nuotr.
Jau tapo tradicija LNOBT Laisvės gynėjų dieną paminėti iškiliu klasikos kūriniu.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:24 PM

Skambės didingas veikalas

Sausio 13-ąją LNOBT scenoje nuskambės didingas Johanneso Brahmso „Vokiškasis requiem“.

Kūrinio solines partijas su LNOBT simfoniniu orkestru bei choru atliks po ilgos pertraukos į teatro sceną sugrįžtantys dainininkai Asta Krikščiūnaitė ir Laimonas Pautienius.

Koncertą diriguos garsus vokiečių maestro Rolfas Beckas. Jo iniciatyva vakarą pradės skausmingo susikaupino kupinas estų kompozitoriaus Arvo Parto kūrinys „Cantus in memoriam Benjamin Britten“.

1868-aisiais sukurtas „Vokiškasis requiem“ yra didžiausias ir vienas svarbiausių klasikinės muzikos genijaus J.Brahmso (1833–1897) opusų.

Kompozitorius tekstą kūriniui parinko pats iš vokiškos Biblijos, užuot naudojęs lotyniškų gedulingųjų mišių tekstus.

Tradicinis dienos akcentas

Lietuvos kamerinis orkestras Sausio 13-osios aukas tradiciškai paminės koncertu Šv.Jonų bažnyčioje.

Sausio 12 dieną čia skambės Lietuvos laisvės gynėjams dedikuotos šviesaus atminimo kompozitoriaus Alfredo Schnittke’s „Sutartinės“.

Orkestras su valstybiniu choru „Vilnius“ taip pat atliks vieno populiariausių šiuolaikinių kompozitorių Karlo Jenkinso nepaprasto grožio oratoriją „Stabat Mater“.

Susivienys trys kolektyvai

Tradiciniame jau ketverius metus Šv.Kotrynos bažnyčioje organizuojamame koncerte „Už laisvę“ savo jėgas suvienys Vilniaus kultūros centro moterų choras „Liepos“, chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ jaunių choras bei Vilniaus miesto savivaldybės Šv.Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus).

Koncerte taip pat pasirodys dainininkė Vida Taurinskaitė-Rukšienė ir pianistė Loreta Barzinskaitė-Kuliešiuvienė, diriguos chorų vadovė Audronė Steponavičiūtė-Zupkauskienė.

Artistai sausio 13-ąją kvies pasiklausyti sielą nuskaidrinančių Stanislawo Moniuszkos, Kristinos Vasiliauskaitės, Josefo Rheinbergerio ir kitų užsienio autorių kūrinių.

„Metų pradžia pažymėta amžiams į lietuvių atmintį įsirėžusiais skaudžiais įvykiais.

Tačiau kartu tai ne tik tragiška data, bet ir viena svarbiausių šalies švenčių, menanti Lietuvos žmonių pasiaukojimą tėvynei“, – kalbėjo renginio dirigentė, parinkusi programai prasmingus kūrinius.

Koncertai Laisvės gynėjų dienai: Šv.Jonų bažnyčioje – 12 d. 20 val., Šv.Kotrynos bažnyčioje – 13 d. 19 val. (abu nemokami), LNOBT – 13 d. 19 val., bilietų kaina – 5–28 Eur, pedagogams, moksleiviams ir studentams – 70 proc. nuolaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.