M. K. Oginskio metai pradedami renginiu Vilniaus rotušėje

Sekmadienį, sausio 18-ąją, Vilniaus rotušėje rengiama popietė, skirta Mykolo Kleopo Oginskio metams.  Vilnius ir Rietavas – du miestai, kuriuose gyveno ir dirbo M.K.Oginskis. Tad pirmąjį M.K.Oginskio metų renginį ruošia Lietuvos muzikų sąjunga ir Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejus.

Šiemet minimos M.K.Oginskio gimimo 250-osios metinės.
Šiemet minimos M.K.Oginskio gimimo 250-osios metinės.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 15, 2015, 1:10 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:29 AM

Renginio programoje – M.K.Oginskio laiškai, memuarų knygos „Atsiminimai“ fragmentai, romansai ir kūriniai fortepijonui.  Dalyvaus aktorė Virginija Kochanskytė, dainininkai Giedrė Zeicaitė ir Liudas Mikalauskas, pianistė Šviesė Čepliauskaitė, Rietavo M.K.Oginskio meno mokyklos moksleiviai.

Seimui 2015-uosius paskelbus M.K.Oginskio metais, Vyriausybė yra patvirtinusi jų minėjimo planą. 2015-aisiais planuojama surengti festivalius, parodas ir koncertus, Rietave pastatyti M.K.Oginskio paminklą, Plungėje atidaryti restauruotus kunigaikščio rūmus.

Numatyta ieškoti Lietuvos ir kitų šalių archyvuose saugomų dokumentų, susijusių su M.K.Oginskio ir kitų kunigaikščių Oginskių veikla ir gyvenimu, sukurti Oginskių dokumentinio paveldo interaktyvią svetainę.

Restauruoti M.K.Oginskio rūmai Plungėje duris atverti turėtų balandį. Šia proga čia vyks mokslinė konferencija, bus atidaryta ekspozicija.

Rietave vyks tarptautinis jaunųjų atlikėjų konkursas-festivalis „Mykolo Kleopo Oginskio kūrybos perlai“, Plungėje – X tarptautinis M.K.Oginskio festivalis. M.K.Oginskiui skirti koncertai skambės Vilniuje, Paryžiuje ir Florencijoje.

2015-aisiais taip pat bus išleista proginė moneta, pašto ženklas, ketinama išleisti ir į užsienio kalbas išversti su M.K.Oginskiu ir jo veikla susijusius leidinius.

Kitąmet taip pat bus restauruota Rietavo Šv.Arkangelo Mykolo bažnyčia.

M.K.Oginskis (1765-1833) buvo politikas, diplomatas, Abiejų Tautų Respublikos Seimo narys, vienas iš 1794 m. sukilimo vadų, Vilniaus universiteto mokslo tarybos garbės narys, socialinių reformų idėjų puoselėtojas, rašytojas, kompozitorius, populiarių polonezų, mazurkų autorius.

M.K.Oginskio gimimo 250-ąsias metines UNESCO įtraukė į pasaulio kultūrai, švietimui, mokslui, istorinei atminčiai svarbių sukakčių sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.