Sensaciją pasaulyje sukėlusi žmogaus kūnų paroda vilios į Kauną

Sekmadienį, sausio 18-ąją, Kaune bus atidaryta itin atvira žmogaus kūnų paroda „Body Worlds Vital“. Milijonus lankytojų visame pasaulyje pritraukianti paroda Kaune veiks iki balandžio 17 dienos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 16, 2015, 10:45 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 10:23 PM

„Tik pažinę savo kūnus iš vidaus mes suprasime, kad jie – išties nuostabūs. Kuo sveikesni esame, tuo geriau mums sekasi ne tik žaisti krepšinį, bėgti, šokti ar plaukti, bet ir tiesiog eiti gatve“, – sako dr. Angelina Whalley, parodos kuratorė. Vokietijoje įsikūrusio Plastinacijos instituto vadovės teigimu, kuo daugiau sužinosime apie savo kūną, tuo geriau galėsime pasirūpinti savimi ir kitais: „Body Worlds Vital“ yra unikali mokomoji priemonė, kuri padės mums visiems suprasti, kaip funkcionuoja žmogaus organizmas.“

Kaip atrodo vidaus organai, kas nutinka, kai žmogus suserga, kaip sąveikauja kaulai, raumenys ir raiščiai mums užsiimant įvairiomis sporto šakomis bei kokią įtaką mūsų organizmui daro pasirinktas gyvenimo būdas – tai tik dalis žmogaus kūno paslapčių, kurias atskleis paroda „Body Worlds Vital“. Parodos kūrėjų teigimu, daugybė žmonių visame pasaulyje, išvydę, kokį poveikį daro ilgalaikiai susirgimai ar polinkis į tabaką bei alkoholį, susimąsto apie sveikesnį gyvenimą ir žalingų įpročių atsisakymą. Tarp daugybės „Body Worlds Vital“ eksponatų lietuviai galės išvysti ir tokiose jų pamėgtose sporto šakose kaip bėgimas ar plaukimas sustingdytus kūnus.

„Visada palaikome aktyvaus ir sveiko gyvenimo būdo iniciatyvas, tikimės, kad ši paroda paskatins žmones daugiau domėtis savo organizmu ir jo sveikata“, – sakė Rasa Vyšniauskienė, „Megą“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ rinkodaros vadovė.

Bene labiausiai pasaulyje apkalbamos parodos eksponatai paruošti vokiečių anatomo dr. Gunterio von Hagenso išrastu plastinavimo metodu: acetonu iš kūno pašalinami tirpieji riebalai ir skysčiai, tuomet vakuume acetonas pakeičiamas silikonu, vėliau pavyzdžiui yra suteikiama reikalinga forma ir, pasitelkus dujas, šviesą ar karštį, jis yra sutvirtinamas. Tam, kad kūnas taptų edukacinę funkciją atliekančiu eksponatu,  G.von Hagenso komandai reikia mažiausiai 1 500 darbo valandų – tai trunka maždaug vienerius metus. Visi parodoje „Body Worlds Vital“ eksponuojami žmonių kūnai paaukoti savanorių donorų – jau daugiau kaip 14 000 žmonių yra išreiškę tokį norą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.