Mirė garsių lietuvių pianistų mokytoja V. Gornostajeva

Sausio 19 d. Maskvoje užgeso legendinės pianistės ir pedagogės, Maskvos konservatorijos profesorės Veros Gornostajevos gyvybė. Muzikei buvo 85–eri.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jan 21, 2015, 9:47 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:37 AM

Per daugiau kaip 60 metų trukusią pedagogės karjerą ji išugdė kelias pianistų kartas, daugiau kaip 50 tarptautinių konkursų nugalėtojų. Pas V.Gornostajevą mokėsi Petras Geniušas ir jos anūkas Lukas Geniušas, Aleksandras Paley‘us, Ivo Pogoreličius, Sergejus Babajanas bei daugelis kitų fortepijono įžymybių.

Anksti atsiskleidė ir pačios V.Gornostajevos talentas, bet ilgą laiką ji buvo žinoma tik Sovietų Sąjungoje. Svetur koncertuoti pianistei buvo draudžiama dėl politinių ir religinių pažiūrų – ji atsisakė stoti į Komunistų partiją, atvirai praktikavo krikščionybę.

Posovietiniais laikais V.Gornostajeva galėjo profesoriauti geriausiuose pasaulio universitetuose, bet ji pasirinko Maskvos konservatoriją, kurios koridoriais vaikščiojo Sergejus Rachmaninovas, Piotras Čaikovskis, Aleksandras Skriabinas. „Kas galėtų man tai atstoti?“ – sakydavo profesorė. Po pasaulį ji keliavo rengdama meistriškumo kursus. Garsūs pianistai patikėdavo V.Gornstajevai mokyti savo vaikus, anūkus ir proanūkius.

Šios menininkės mastą gerai perteikia Čikagos radijo WFMT programų direktoriaus Davido Polko papasakota istorija. Ši nekomercinė radijo stotis nuo 1951–ųjų transliuoja klasikinę muziką.

Pernai į D.Polko rankas pateko niekam nežinomos naujos įrašų kompanijos „L.P.Classics“ išleisti trys V.Gornostajevos įgrojimų albumai. Kompanijos įkūrėjas V.Gornostajevos mokinys Vasilijus Primakovas su kolege sudarė juos iš Maskvos archyve surastų, pačios pianistės pamirštų 6–7 dešimtmečių įrašų – L.van Beethoveno „Imperatoriškojo“ fortepijono koncerto, W.A.Mozarto Fortepijono koncerto Nr.20, M.Musorgskio „Parodos paveikslėlių“, F.Chopino bei S.Rachmaninovo kūrinių. Pasak V.Primakovo, profesorė verkė juos išgirdusi. Sužavėtas „L.P.Classics“ išleistais V.Gornostajevos albumais WFMT prodiuseris sumanė eksperimentą – per transliacijų sesiją, skirtą rinkti klausytojų aukas šiam radijui, leisti vien tik V.Gornostajevos įgrotą F.Chopino kūrinių albumą, pažadant jį dovanoti aukotojams. Tai buvo pirmas kartas, kai WFMT visą sesiją skyrė vienam albumui.

Per penkias valandas į radiją paskambino 600 klausytojų, suaukojusių 112 tūkst. dolerių. Tačiau ir šis rekordas buvo viršytas, kai WFMT vėliau ėmė transliuoti kitus du V.Gornostajevos albumus. Pasak WFMT generalinio direktoriaus Steve‘o Robinsono, per visą WFMT istoriją nebuvo nutikę nieko panašaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.