Talentingas kūrėjas savo parodos atidarymo nesulaukė

Neįprasta parodos atidarymui rimtis ir susikaupimas tvyrojo Marijos ir Jurgio Šlapelių namuose Vilniuje, kur antradienį buvo pristatyta drabužių kūrėjo, Vilniaus dailės akademijos studento Sigito Milkevičiaus darbai. Drabužiai gyvuoja, o kūrėjo nebėra.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Zavarskytė

2015-01-21 13:58, atnaujinta 2018-01-15 10:52

Vos pradėjęs magistro studijas toje pačioje Dailės akademijoje, kur mokėsi pastaruosiu ketverius metus, 32 metų menininkas prieš du mėnesius mirė susirgęs abipusiu plaučių uždegimu.

S.Milkevičius negailėjo jėgų ir laiko rengdamas baigiamąjį studijų darbą – megztų dvipusių lino drabužių moterims ir vyrams kolekciją, siuvinėtą senaisiais lietuvių liaudies raštais ir šiuolaikinio pasaulio ženklais – QR kodais.

Kad sukurtų šią kolekciją, Sigitas įsigijo mezgimo mašiną ir pats numezgė visus drabužius bei aksesuarus, siuvinėjo juos Dailės akademijos dirbtuvėse.

Išsamiai ištyrinėti baltiškų ornamentų įvairovę ir surasti paralelių su dabartimi jam padėjo etnologas Vytautas Tumėnas.

Išmaniaisiais telefonais nuskenavus nuo lino drabužių išsiuvinėtus QR kodus atsiskleidžia autoriui svarbiausios vertybės – meilė, darbštumas, išmintis, vienybė, pasiaukojimas, atkaklumas, tolerancija, laisvė.

S.Milkevičiaus lino drabužių kolekcija buvo pristatyta praėjusiais metais per kostiumo dizaino katedros absolventų madų šou, įtrauktą į kasmetinio projekto „Kultūros naktis“ programą.

Apie studento darbštumą akademijoje sklandė legendos. S.Milkevičiaus darbą stebėję ir jį konsultavę dėstytojai kartą buvo netgi sunerimę, ar absolvento užmojai ne per dideli, tačiau jaunas vyras neketino sustoti pusiaukelėje ar atsisakyti dalies sumanymų.

Dienos darbui dažniausiai neužtekdavo ir miegui kartais telikdavo pora valandų.

Studijuoti kostiumo dizaino S.Milkevičius atėjo būdamas profesionalus, įvairių apdovanojimų kirpėjų konkursuose pelnęs ir klientų vertinamas kirpėjas.

* * *

S.Milkevičiaus darbų paroda „QR – LT“ vyks iki sausio 25 d. Marijos ir Jurgio Šlapelių namuose Vilniuje, Pilies g. 40.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.