Muzikantai kviečia į ekskursiją po Paryžių

Penktadienio vakarą koncerte, kuris vyks Kauno valstybinėje filharmonijoje, scenoje prie dirigento pulto prieš Kauno miesto simfoninį orkestrą stos dirigentas Modestas Pitrėnas.

M.Pitrėnas penkerius metus ėjęs Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento pareigas.
M.Pitrėnas penkerius metus ėjęs Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento pareigas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-01-23 17:30, atnaujinta 2018-01-15 05:18

Pasak orkestro vadovo Algimanto Treikausko, penkerius metus ėjęs Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento pareigas M.Pitrėnas visada laukiamas ir muzikantų, ir publikos. O šis jo sugrįžimas svarbus dar ir tuo, kad prieš dešimtmetį įkurtas orkestras ką tik įžengė į savo jubiliejinius metus.

„Kiekviena M.Pitrėno programa turi savo kodą, logiką, savo “kvapą“, atmosferą. Tą bus galima pajusti ir penktadienio koncerte. Claude'o Debussy, Maurice'o Ravelio, Igorio Stravinskio kūryba – visada subtilumo, jautrumo išbandymas orkestrui“, – teigė orkestro vadovas.

Skambės XX a. pradžios modernistų kūriniai, kuriuos sieja laikotarpis bei šokio tema. C.Debussy simfoninė poema „Fauno popietė“ įkvėpta simbolisto Stephano Mallarme poezijos. Pagal šią muziką baletą pastatė Vaclovas Nižinskis. I.Stravinskio siuita iš baleto „Ugnies paukštė“, M.Ravelio “Bolero" taip pat susijęs su šokiu, skirtas balerinai Idai Rubinštein.

„Kai planuoju programą, stengiuosi pamatyti ją grojančių žmonių veidus. Kai galvoju apie Kauno simfoninį orkestrą, akcentuoju gerą pučiamųjų kokybę. Tai visada inspiruoja tam tikras mintis, muzikos pasirinkimą. Impresionistai reikalauja pučiamųjų instrumentų niuansuoto, minkšto, ypač šarmingo grojimo. Manau, kad orkestras pajėgus susitvarkyti su tokio pobūdžio muzika“, – sakė dirigentas M.Pitrėnas.

Po penkerių metų pertraukos klausytojai Kaune išgirs pianistę Martyną Jatkauskaitę. Ji su orkestru atliks Sergejaus Rachmaninovo „Rapsodiją Paganini tema“ – iš pirmųjų akordų atpažįstamą kūrinį pagal Niccolo Paganini kompoziciją „24 kaprisai“. Jų tema prikaustė daugelio kompozitorių vaizduotę. Tačiau S.Rachmaninovo interpretuotas N.Paganini kūrinys smuikui atrado džiazo, improvizacijos spalvų.

„Martyna pianistė, kuri gali „džiazuoti“ scenoje, jai tas tinka. Šis kūrinys labai džiaziškas, artimas George'o Gershwino stilistikai. Kuo toliau susipažįstu su S.Rachmaninovu, tuo labiau įsitikinu, kad iš jo daug perėmė ir džiazas ir popmuzika. Tai ženklas, kad savo harmonijomis kompozitorius žvelgė daug metų į priekį,“ – mintimis dalijosi M.Pitrėnas.

Daugiau nei dešimties tarptautinių konkursų laureatę M.Jatkauskaitę garsūs užsienio muzikos žurnalai vadina naujuoju scenos talentu. Pianistės biografiją puošia koncertai prestižinėse Italijos ir Londno koncertų salėse. Atlikėjos scenos partneriai yra buvę Londono festivalio orkestras, Salonikų valstybinis simfoninis orkestras, Lietuvos nacionalinis simfoninis ir kamerinis orkestrai. Guildholo mokyklos aukso medalį atlikėja pelnė 2010-aisiais ir tapo pirmąja šio prestižinio konkurso laureate iš Lietuvos. Tarp naujausių pianistės laimėjimų – pirmoji vieta „Giorgios Thymis" tarptautiniame pianistų konkurse Graikijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.