Premjeroje – skandalingos Vilniaus istorijos ir anekdotai

Sausio 29 ir 30 d. į Vilniaus teatro „Lėlė“ Didžiąją salę pakvies spektaklio suaugusiems „Maršrutas“ premjera. Agniaus Jankevičiaus režisuotame kaukių, objektų, dainų ir video projekcijų spektaklyje pasakojamos skandalingos ir iki absurdo graudžios Vilniaus miesto istorijos.

Spektaklio kūrėjai supynė miesto legendas, anekdotines mistifikacijas ir autorines fantazijas į dekadentišką, prisodrintą grotesko ir juodojo humoro koliažą.
Spektaklio kūrėjai supynė miesto legendas, anekdotines mistifikacijas ir autorines fantazijas į dekadentišką, prisodrintą grotesko ir juodojo humoro koliažą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 24, 2015, 1:16 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:21 AM

Nors šis spektaklis, kaip ir daugelis A. Jankevičiaus darbų teatre, atsispiria nuo konkrečios ir apčiuopiamos realybės, „Maršruto“ realistišku nepavadinisi – jo kūrėjai supynė miesto legendas, anekdotines mistifikacijas ir autorines fantazijas į dekadentišką, prisodrintą grotesko ir juodojo humoro koliažą.

Su artėjančiais rinkimais spektaklis niekaip nesusijęs, bet A.Jankevičius neslepia pasidygėjimo politiniais procesais ir neatsistebi žmonių pakantumu vienos personos žygdarbiams.

Iš Vilniaus gatvių iššluotos mikroautobusų įmonės, jau primirštos Gedimino prospekto trinkelės, mistiniai gaisrai „Šanchajuje“ – tai tik dalis istorijų, kurios pusiau atskleistos, pusiau paskendusios legendose.

„Idėją apie prospekto trinkeles nešiojuosi jau keletą metų, kalbinau Dainių Gintalą parašyti pagal tai pjesę, tačiau dėl įvairių priežasčių projekto įgyvendinti nepavyko. O išpjauti Gedimino kalno medžiai – irgi ištisa epopėja, juolab kad pats procesas buvo labai ryškus.

Vieną dieną medžiai linguoja, kitą – jau malkų krūva. Tokie staigūs landšafto pasikeitimai glumina, juolab kad ir neteisybės šioje istorijoje daug – medžiai staiga pasidarė kalti dėl kalno erozijos, kai tikroji priežastis buvo Valdovų rūmų statybos. Vienas kitą dangstantys valdininkai kažką sugadina, o tada ieško per ką nuleisti garą,“ – dėstė A. Jankevičius.

Vis dėlto „Maršruto“ kūrėjai stengėsi nežiūrėti į visa tai pernelyg rimtai, veikiau priešingai – norėjo pažaisti įvairiomis formomis ir žanrais: absurdu, komedija, farsu, o spektaklio scenovaizdį priartinti garažo turiniui, remtis instaliacijos stilistika ir taip kalbėti apie tai, kas yra čia ir dabar, nuleisti susikaupusio įniršio garą, nubraukti žiūrovams nuo akių miglą.

Spektaklyje vaidins „Lėlės“ aktoriai Karolis Algimantas Butvidas, Indrė Liutkevičiūtė, Dainius Tarutis ir Deivis Sarapinas bei kviestiniai aktoriai Jurgis Marčėnas ir Birutė Belada Tauterytė. Scenografiją ir kostiumus spektakliui sukūrė nuolatinė režisieriaus bendražygė Laura Luišaitytė, video projekcijas – Jonas Tertelis.

A.Jankevičiaus režisuoto spektaklio suaugusiems „Maršrutas“ premjera Vilniaus „Lėlės" teatre – sausio 29, 30 d. 18.30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.