Režisieriaus R. Tumino maskvietiškoji kūryba užfiksuota knygoje

Maskvos akademiniame Jevgenijaus Vachtangovo teatre pristatyti du nauji leidiniai, skirti pagrindiniams teatro meistrams – knyga apie teatro meno vadovą Rimą Tuminą „Rimas Tuminas. Maskvos spektakliai“ ir artistės Liudmilos Maksakovos prisiminimai „Mano karti, karti laimė“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 26, 2015, 4:52 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:52 AM

Knygą apie R.Tuminą parašė žinomas teatro kritikas Dmitrijus Trubočkinas. Duodamas interviu agentūrai TASS, jis sakė tam tikra prasme tapęs lietuvių režisieriaus atradėju.

„Apie R.Tuminą pasakyta ir parašyta gana daug tiek lietuviškai, tiek rusiškai, jis to, be abejo, nusipelno kaip vienas talentingiausių mūsų laikų režisierių, – pabrėžė D.Trubočkinas. – Spauda ir televizija jam skiria daug dėmesio: Rimas – geidžiamas bet kurios laidos svečias, teatro žurnalistai visada džiaugiasi galimybe paimti iš jo interviu. Kol kas trūko tik jo spektaklių mokslinio tyrimo. Noras režisieriaus R.Tumino fenomeną įtraukti į mokslinę apyvartą buvo svarbiausia paskata imtis knygos.“

Pasak teatro kritiko, jis nerašė režisieriaus biografijos ar J.Vachtangovo teatro pastarojo laikotarpio istorijos. „Man norėjosi nutapyti R.Tumino kūrybinį portretą tik per spektaklius, pastatytus Maskvoje. Dabar jų yra vienuolika, pirmasis – „Vaidiname Schillerį“ – buvo pastatytas 2000-aisiais teatre „Sovremenik“, – priminė kritikas.

Knygoje 11 skyrių – po vieną kiekvienam spektakliui. Skyriai išdėlioti chronologiškai, bet galima skaityti ir atskiria bet kokia tvarka. „Tačiau režisieriaus braižas ir jo raidos dinamika išryškės tik perskaičius visą knygą. Pageidautina – iš eilės“, – rekomendavo autorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.