Minsko forume išsikalbės ir šokėjai

Trečiadienio vakarą, vasario 11 d. Minske (Baltarusija), eksperimentinių fizinių teatrų forume „PlaStforma Minsk 2015“, pristatomas Menų spaustuvės spektaklis „Contemporary?“. Festivalyje greta lietuvių ir baltarusių dar dalyvauja Lenkijos, Latvijos, Ukrainos, Rusijos ir Švedijos šokio ir fizinio teatro atstovai. Pagrindinis trečiąkart vykstančio renginio tikslas – naujausių baltarusių šokio spektaklių panorama.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2015, 5:09 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 11:33 AM

Lietuviai pirmąkart dalyvauja šiame renginyje. Tai – keturių šalių festivalių mainai. Lietuvos, Ukrainos, Baltarusijos ir Lenkijos festivaliai sutarė bendradarbiauti vieni pas kitus parodydami ryškiausius pastarųjų metų savo choreografų spektaklius.

Praėjusių metų scenos menų fenomenu paskelbto spektaklio „Contemporary?“ kūrėjai dalyvauja ir edukacinėje programoje – šokėja ir choreografė Agnė Ramanauskaitė antradienį surengė šokio technikos seminarą, o trečiadienį po pietų šokio kritikė Ingrida Gerbutavičiūtė skaitė video paskaitą apie Lietuvos šiuolaikinio šokio estetinę panoramą. Agnė Ramanauskaitė buvo maloniai nustebinta jaunųjų baltarusių šokėjų meistriškumo ir džiaugėsi galimybe pasidalinti savo patirtimi. Prieš pasirodymą „Contemporary?“ komanda turėjo progą pamatyti ir kolegų iš Lenkijos darbą. Aktorius ir šokėjas Paulius Tamolė pastebėjo, kad šokio spektakliai nebeapsiriboja vien šokiu, jie jungia įvairias scenos meno rūšis: „Šokio spektakliuose jau vaidina ir dainuoja. Atrodo, kad ir šokėjams atėjo metas išsikalbėti“.

Tarpdisciplininį spektaklį „Contemporary?“ praeitą rudenį lenkų kritikai įvertino kaip geriausią Liublino tarptautinio šokio festivalyje, balandį „Contemporary?" turėtų būti parodytas tarptautiniame šiuolaikinio šokio festivalyje „Zelyonka“ Kijeve, o gegužę Ukrainos, Baltarusijos ir Lenkijos spektakliai numatyti Vilniuje vykstančio festivalio „Naujasis Baltijos šokis‘15“ programoje.

Pasak festivalio vadovo Audronio Imbraso, prieš keletą metų regione šiuolaikinis šokis intensyviau plėtojosi tiktai Lietuvoje ir Lenkijoje, o pastaruoju metu pastebimas akivaizdus Baltarusijos bei Ukrainos šokio bendruomenių suaktyvėjimas: „Ukrainos visuomenė dėl suprantamų politinių priežasčių išgyvena virsmą, radikalius kultūrinius pokyčius, panašius į tuos, kuriuos mes Lietuvoje patyrėme prieš porą dešimtmečių. Šioje šalyje suaktyvėjo įvairių šiuolaikinių meno krypčių kūrėjai bei vadybininkai.

Baltarusijoje procesai kiek kitokie – daug metų tarptautiniu mastu joje buvo žinomi tik kokie 4-5 choreografai ir Vitebsko šiuolaikinės choreografijos festivalis. Dabar šie choreografai subrendo imtis savarankiško renginio ir patys kartu Minske pradėjo rengti fizinių teatrų forumą „PlaSforma“.

Natūralu, kad Lietuva, gerai pažįstanti daugumą šių procesų dalyvių, inicijavo keturių šalių festivalių mainus – kartu su Ukraina, Baltarusija ir Lenkija vieni pas kitus pristatysime ryškiausius pastarojo laikotarpio šiuolaikinio šokio spektaklius.

Galima būtų simboliškai pasakyti ir taip: Lietuva skleidžia pažangią šiuolaikinę kultūrą buvusios Lietuvos didžiosios kunigaikštystės žemėse“, sakė A.Imbrasas.

Labai šiuolaikinio šokio (ne)labai spektaklis „Contemporary?“ Vilniuje – kovo 26 d., 19 val. Menų spaustuvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.