Norvegų solistams nesvetimos ir pietietiškos aistros

Filharmonijoe scenoje Vilniuje šeštadienį skambės simfoninės muzikos ir dainų programa „Meilės dainos iš šiaurės ir pietų“. Joje susipins šiaurietiški Edvardo Griego dainų ir „Norvegiškų šokių“ garsovaizdžiai, Ragnaro Søderlindo meilės duetas iš operos „Olavas Trygvasonas“ bei temperamentingais ritmais trykštančios ir pietietiška kaitra alsuojančios prancūzų romantiko Georges’o Bizet siuita „Arlietė“ bei operų „Karmen“, „Perlų žvejai“ ištraukos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2015, 11:24 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 2:22 PM

Kūrinius atliks maestro Roberto Šerveniko diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas) ir svečiai – Norvegijos nacionalinės operos solistai Ingebjørg Kosmo bei Trondas Halsteinas Moe, pelnę pripažinimą įvairiose Europos operos teatrų scenose.

Kosmo repertuarą sudaro arijos nuo ugningosios Karmen iki subtiliosios Suzuki, nuo dainų vaikams iki pasirodymų su Berlyno filharmonijos kolektyvu. Nuo 1997 m. I. Kosmo yra Norvegijos nacionalinės operos solistė. Čia dainininkė parengė gausybę vaidmenų.

Norvegų dainininkė surengė koncertinių pasirodymų prestižinėse scenose ir festivaliuose, su Berlyno filharmonijos simfoniniu orkestru dainavo Zalcburgo festivalyje, su Bergeno simfoniniu orkestru įrašė „Pero Giunto“ kompaktinę plokštelę (Anitros partija), su Stavangerio simfoniniu orkestru atliko G. Tveitto kompoziciją mecosopranui ir orkestrui „Vėžlys“.

2013 metais pasirodė jos kompaktinė plokštelė su dainomis vaikams „Mamma synger – Sanger som går i arv“, 2014 m. išleista solo įrašų plokštelė.

T. H. Moe nuo 1987-ųjų, kai nugalėjo prestižiniame Vienos Belvederio konkurse, yra vienas ryškiausių Norvegijos operos baritonų ir koncertuojančių solistų. Nuo 1988 m. kaip pagrindinis Norvegijos nacionalinės operos baritonas parengė daugiau kaip 75 vaidmenis.

Jis parengė operos vaidmenų ir įvairiuose Vokietijos (Štutgarto, Eseno, Hanoverio) operos teatruose, „Santiago di Compostella“ ir Madrido „Auditorio Nacional de Música“ Ispanijoje, „Teatro de la Maestranza“ Sevilijoje, Prahos valstybinėje operoje, Malmės teatre Švedijoje, dalyvavo L. van Beethoveno operos „Fidelijas“ pastatyme Robeno saloje Pietų Afrikos Respublikoje.

Kaip koncertuojantis solistas T. H. Moe pasirodymų surengė įvairiose Europos šalyse, Kinijoje, Pietų Afrikos Respublikoje, JAV. Jjo pasirodymus transliavo įvairios radijos ir televizijos stotys.

Dainininko garso įrašų kolekcijoje – su Bergeno filharmonijos kolektyvu įrašytos norvegų operos (H. Borgstrømo „Thora paa Rimol“, E. Hovlando „Fange og fri“, R. Söderlindo „Olavas Tryggvasonas“), I. Kleive’s ir S. Islandsmoeno Requiem, E. Griego „Keturių psalmių“ kompaktinės plokštelės. Koncerte Vilniuje skambės šių dainininkų atliekamos E. Griego dainos „Pavasaris“ (Våren) ir „Prie Rondų“ (Ved Rondane) iš 12 dainų ciklo (Aasmundo Olavssono Vinje’s eilės), „Gulbė“ (En Svane) iš 6 dainų ciklo (Henriko Ibseno eilės), „Myliu tave“ (Jeg elsker Dig!) iš 4 dainų ciklo „Širdies melodijos“ (Hjertets Melodier, Hanso Christiano Anderseno eilės) bei R. Søderlindo (g. 1945) Meilės duetas iš operos „Olavas Trygvasonas“ (Olav Tryggvason).

Antroje koncerto dalyje svečiai iš Norvegijos dainuos G. Bizet Zurgos ariją iš operos „Perlų žvejai“ (Les pêcheurs de perles) bei ištraukas iš operos „Karmen“.

R. Šerveniko diriguojamas simfoninės muzikos koncertas su Norvegijos nacionalinės operos solistais I. Kosmo ir T. H. Moe Lietuvos nacionalinės filharmonijos vyks vasario 28 d.19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.