Jauniesiems muzikams – linkėjimas tvirtai žengti brandos keliu

200 solistų ir ansamblių narių – tiek mūsų šalies muzikų 2014 metais tapo Lietuvoje ir užsienio šalyse rengtų tarptautinių konkursų laureatais. Lietuvos muzikų rėmimo fondo iniciatyva visi jie kovo 13-ąją bus pagerbti Prezidentūros Baltojoje salėje ir Vyriausybės rūmuose Vilniuje.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

Mar 9, 2015, 6:40 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:13 AM

Lietuvos muzikai tarptautiniuose konkursuose dalyvavo Lietuvoje ir 21 užsienio šalyje: Austrijoje, Baltarusijoje, Estijoje, Italijoje, Ispanijoje, JAV, Juodkalnijoje, Kipre, Kinijoje, Kroatijoje, Latvijoje, Liuksemburge, Lenkijoje, Maltoje, Makedonijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Turkijoje, Ukrainoje, Švedijoje, Šveicarijoje. Jie laimėjo 18 Didžiųjų prizų, 2 aukso medalius, 68 pirmąsias, 24 antrąsias, 18 trečiųjų vietų. Laureatus konkursams parengė 66 pedagogai.

Daugiausia tarp laureatų – 19 – pianistų, bet sėkmė lydėjo ir fleitininkus, klarnetininkus, valtornininkus, trimitininkus, tūbininkus, birbynių ansamblį, kitus atlikėjus. 

Tarp ryškiausių 2014 metų laureatų – aštuoniolikametis dirigentas Martynas Stakionis, Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos 12 klasės moksleivis, užėmęs pirmąją vietą V tarptautiniame Jazepo Vytuolio choro dirigentų konkurse Latvijos sostinėje Rygoje (pedagogas – mokytojas metodininkas Romualdas Gražinis). Martynas ne tik pirmas lietuvis, gavęs šį prestižinį apdovanojimą, bet ir jauniausias konkurso dalyvis – dirigentų amžius buvo iki 30 metų.

Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ (pedagogas – mokytojas ekspertas Remigijus Adomaitis) XII tarptautiniame chorų konkurse-festivalyje Pekine (Kinija) laimėjo I vietą ir aukso medalį jaunimo chorų kategorijoje. Tai jau 12-asis choro pelnytas aukščiausias apdovanojimas tarptautiniuose chorų konkursuose. Kolektyvas  iš Kinijos taip pat atsivežė „Taikos ir draugystės“ specialųjį prizą.

Latvijos sostinėje Rygoje pernai liepos 9-19 dienomis vykusioje VIII pasaulio chorų olimpiadoje aukso medalį laimėjo vokalinė grupė „Jazz Island“ (pedagogas – docentas Artūras Novikas).

Makedonijos Ohrido mieste vykusiame tarptautiniame chorų konkurse, kuriame dalyvavo 35 kolektyvai iš įvairių šalių, Lietuvos vaikų ir jaunimo centro choras „Kivi“ (pedagogė – mokytoja ekspertė Danguolė Aukselienė) tarptautinės komisijos buvo įvertintas pirmąja vieta už įdomią konkursinę artistinę programą, taip pat apdovanotas už geriausiai ir įdomiausiai atliktą makedonų kompozitoriaus kūrinį „Humoreska“.

Smuikininkė Aušrinė Razgutė (pedagogė – profesorė, mokytoja ekspertė Undinė Jagėlaitė), Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos 11 klasės moksleivė , iš VIII tarptautinio Aleksandro Glazunovo smuikininkų, violončelininkų ir altininkų konkurso Paryžiuje (Prancūzija) parsivežė Didįjį prizą.

Tarptautiniame jaunųjų talentų konkurse „American Protege“ Niujorke (JAV) sėkmė lydėjo klaipėdiečius: pianistė Adelė Daunoravičiūtė (pedagogė – profesorė Tatjana Romaškina), Klaipėdos universiteto Menų fakulteto II kurso magistrantė, užėmė I vietą solistų kategorijoje, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Birbynininkų trio (Rokas Aleksandravičius, Irmantas Mikalonis, Gedvydas Puškorius, pedagogas – profesorius Vytautas Tetenskas) taip pat laimėjo I vietą ir specialųjį komisijos prizą. 2014 m. gruodžio 21 d. birbynininkai buvo pakviesti koncertuoti ir atsiimti apdovanojimų vienoje žymiausių Niujorko koncertų salių „Carnegie Hall“.

Lietuvos muzikų rėmimo fondas tarptautinių konkursų laureatus į pagerbimo iškilmes sukvies jau 23 kartą. 1991-aisiais tai buvo pirmieji fondo veiklos žingsniai, o pirmieji apdovanojimai skirti Tarptautinio M.K.Čiurlionio konkurso  laureatams.

1991 metų gruodžio 19-ąją į Menininkų rūmų salę buvo pakviesta tik 19 tarptautinių konkursų laureatų ir jų pedagogų. Tarp jų buvo šiuo metu plačiai žinomi muzikai Petras Geniušas, Guoda Gedvilaitė, Jurgis Karnavičius, Judita Leitaitė, Sigutė Stonytė, Birutė Vainiūnaitė ir kt.

Plečiantis fondo veiklai daugėjo programų, bet dar sparčiau daugėjo laureatų – nuo keliolikos iki kelių šimtų. Per 23 fondo veiklos metus pagerbta per 2900 laureatų ir 1350 jų pedagogų.

„Toks muzikuojančio jaunimo veržlumas, jų laimėjimai leidžia mums visiems didžiuotis jaunąją karta ir linkėti, kad nuoširdus kasdienis darbas ir toliau skatintų jaunuosius muzikus eiti kūrybinės brandos keliu. Džiaugiamės ir nuoširdžiai dėkojame rėmėjams – organizacijoms, jų vadovams, individualiems premijų steigėjams. Gerai, kad Lietuvoje dar yra meno mecenatų, žmonių, suvokiančių, jog parama jauniesiems talentams – tai kilniausia ateities investicija“, – džiaugėsi Lietuvos muzikų rėmimo fondo vadovė Liucija Stulgienė.

Tarptautinių muzikos  konkursų laureatų pagerbimo ceremonija. Kovo 13 d. 13 val. Prezidentūra, 16 val. – Vyriausybės rūmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.