Australė menininkė atvers kitokį Vilnių

Festivalio „Naujoji operos akcija“ (NOA) viešnia, šiuolaikinio meno kūrėja Elizabeth Dunn penkis vakarus vedžios publiką po sostinę neįprastu maršrutu, kviesdama užmegzti dialogą su miestu.

Menininkė E.Dunn ves vilniečius ten, kur jie patys eiti nesumanytų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Menininkė E.Dunn ves vilniečius ten, kur jie patys eiti nesumanytų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė („Sostinė“)

Apr 13, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 12:03 AM

E.Dunn audiovizualinis projektas „Flayway“ – vienas keisčiausių šiemetėje NOA programoje.

Jo dalyviai žygiuos per miestą paskui Australijos menininkę L.Dunn su ausinėmis ir dairydamiesi pro žiūronus.

25 žmonių procesija pajudės iš Jono Meko vizualiųjų menų centro kasdien – nuo trečiadienio iki sekmadienio – 19 val. 15 min. Kur ekskursija baigsis, sužinos tik jos dalyviai.

Sukūrė savo maršrutą

„Turbūt niekam nekiltų minties vaikščioti tomis vietomis, nors jos yra žinomos, – apie maršrutą kalbėjo Elizabeth. – Nesistengiau atrasti ko nors nauja.

Mane domino permainų ženklai mieste ir žmonių požiūris į juos.“

Pro menininkės akis nepraslydo Vilniuje šalia didingų komercinių centrų stūksantys mediniai namukai, skirtingų epochų ilgaamžių statinių samplaikos.

„Vaikštinėjant po miestą kai kur juntamas tarsi skubėjimas kuo greičiau nerti į naujoves“, – dalijosi viešnagės Vilniuje įspūdžiais menininkė E.Dunn.

Tačiau jos rengiamų ekskursijų dalyviai stebės ne tik miestą, bet ir vaizdo įrašus, kuriuos procesijos dalyviams kartais teks susirasti patiems paslėptuose ekranuose.

Žiūrovai taps dalyviais

„Žiūrėjimas pro žiūronus šiek tiek primena kino patirtį – leidžia pasijusti vienam tarp kitų, sutelkti dėmesį į detales.

Flyway“ – tai meditacija miesto tema, kolektyvinis ir kartu labai asmeniškas aplinkos potyrių išgyvenimas čia ir dabar“, – apibūdino savo kūrinį menininkė.

Šis projektas rodomas teatro, šiuolaikinio meno ir kituose festivaliuose, bet, autorės nuomone, jis nepriskirtinas jokiam kūrybos žanrui ir meno formai.

„Flyway“ susijungia videomenas, muzika ir performansas, kurio dalyviu tampa miestą stebinti ir kartu aplinkinių stebima ekskursantų procesija.

Ne tik lietuviškos spalvos

„Įdomu pažinti miestus per šį projektą“, – džiaugėsi E.Dunn.

Tiesa, jos pažintis su Vilniumi prasidėjo dar prieš kelionę į Lietuvą kuriant „Flyway“ maršrutą su vietos prodiuseriais.

O Vilniuje moteris jau daugiau kaip dvi savaites dirba prie vaizdo ir garso įrašų bendradarbiaudama su Australijoje likusiu projekto bendraautoriu – kompozitoriumi ir garso menininku Lawrence’u Englishu.

Tačiau lietuviški motyvai sudarys tik dalį kūrinio. „Flyway“ – ne vietos gyvenimo studija užsieniečių akimis.

Anot Elizabeth, tai kūrinys visiems aktualia tema – apie žmogaus požiūrį į gamtą, kultūros ir gamtos paraleles.

Dalis šio projekto kadrų ir garsyno jau ne vienus metus keliauja iš versijos į versiją.

Paukščiai – tarsi langas

„Flyway“ idėja menininkei kilo pamačius muziejuje retos rūšies migruojančius paukščius.

„Paukščiai – tarsi langas, pro kurį galima pažvelgti į daugybę dalykų.

Jie neturi tautybės, nepripažįsta sienų – gali skristi, kur nori“, – svarstė menininkė.

„Flyway“ performanso dalyviams kūrėjai taip pat viliasi atverti ne tik paukščių pasaulį. Juk sparnuočių stebėjimas pro žiūronus mieste būtų keistokas užsiėmimas.

Šio projekto premjera įvyko 2012 metais Melburne. Vėliau jis keliavo į Roterdamą (Olandija) ir Varną (Bulgarija).

Suvienijo jaunus kūrėjus

2008 metais Vilniuje vyko pirmasis trumpametražių operų festivalis NOA. Jaunų menininkų sumanytas projektas netrukus išaugo į rimtą tarpdisciplininio meno ir šiuolaikinio muzikinio teatro kūrybos platformą, įkvėpė prodiuserių kompanijos „Operomanija“ atsiradimą.

Surengti jau penki NOA festivaliai, jiems sukurta apie 40 šiuolaikinio muzikinio teatro projektų. NOA sutelkė į bendruomenę apie 500 jaunosios kartos Lietuvos ir užsienio kūrėjų. Daug žinomų šalies menininkų NOA festivalyje žengė pirmuosius kūrybos žingsnius, atrado partnerių ateities projektams.

Šiemet iki balandžio 19-osios NOA festivalyje bus pristatyti 8 šiuolaikinės operos ir tarpdisciplininio meno projektai, veiks diskusijų klubas, bus surengtas kūrybinių projektų idėjų pristatymo maratonas.

Festivalis taip pat apibendrins „Operomanijos“ patirtį pristatydamas ne tik premjeras, bet ir labiau pavykusius ankstesnių metų darbus.

Festivalio „Naujosios operos akcija“ projektas „Flyway“ (Australija) bus pradėtas balandžio 15, 16, 17, 18 ir 19 d. 19 val. 15 min. iš J.Meko vizualiųjų menų centro (Gynėjų g. 14).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.