Knygos restauravimas gali trukti ir pusantrų metų

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga geru žodžiu minimi rašytojai, žurnalistai, redaktoriai, leidėjai – visi, prisidedantys prie kilnios raštijos kūrimo ir išsaugojimo misijos. Ypač vertinamoms senosioms knygoms išlikti iki mūsų dienų padeda dar vienos profesijos žmonės – restauratoriai, kurių darbas dažnai lieka nematomas visuomenei.

Senosioms knygoms išlikti iki mūsų dienų padeda restauratoriai.
Senosioms knygoms išlikti iki mūsų dienų padeda restauratoriai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 7, 2015, 5:20 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 3:55 PM

Šiaulių Povilo Višinskio bibliotekos prašymu Šiaulių „Aušros“ muziejaus Restauravimo centras šiuo metu restauruoja 1903 metų leidimo knygą „Alfavitnyj spisok naselenyx mest Kovenskoj gubernii“ (išvertus iš rusų kalbos – „Abėcėlinis Kauno gubernijos gyventojų sąrašas“), kurioje surašyti ir Šiaulių miesto bei jo apylinkių gyventojai.

Šiaulių „Aušros“ muziejaus restauratorė Elvina Karosienė pasakojo, kad knygą reikėjo restauruoti, nes ji buvo iširusi, lapai pageltę, nešvarūs. Knygos jau nebuvo galima naudoti vien dėl jos trapumo. Vartant lapus kildavo grėsmė, kad popierius suirs ir bus prarasta knygoje esanti informacija. „O ateities kartos juk norės žinoti, kas gyveno Šiauliuose“, – šypsojosi restauratorė.

Gavusi knygą restauratorė pirmiausia popierių išvalė. Tai būtina, nes senas knygų popierius iš tikrųjų būna purvinas – pilnas dulkių, sulietas vynu, arbata, kava, kai kurie lapai aptaškyti vašku. Iš pradžių popieriaus paviršius buvo mechaniškai valomas trintukais, skalpeliais, teptukais. Vėliau knygos lapai buvo išplauti. Pasak restauratorės, sendamas popierius rūgštėja, jame besikaupiančios rūgštys yra bene vienintelė priežastis, kodėl popierius sensta, geltonuoja ir trupa. Rūgščiai pašalinti geriausiai tinka vanduo, nes tai – idealus organinis tirpiklis.

Išplauti knygos lapai restauruojami ant išplyšusių vietų klijuojant specialaus atkuriamojo popieriaus dalis. Pastarąjį restauratoriams pagamino Martyno Mažvydo biblioteka, kurioje yra popieriaus liejimo mašina. Atkuriamasis popierius turi atitikti restauruojamo popieriaus storį, spalvą ir cheminius parametrus. O klijuojamas jis tam, kad restauruojamame knygos lape neliktų jokių įplyšimų ir įtrūkimų. Popieriui sutvirtinti gali būti naudojamos įvairios cheminės medžiagos. Restauruodama Šiaulių gyventojų surašymo knygą restauratorė E.Karosienė popieriui sutvirtinti ir jo elastingumui padidinti naudojo gliceriną. 

Kad popierius įgautų atsparumo, tvirtumo ir elastingumo, jis yra įklijinamas, vėliau – presuojamas, daroma apdaila ir vėl presuojamas. Po šių procedūrų restauruojamas popierius tampa lygus ir gražus. Po to jis lenkiamas per pusę ir presuojamas dar kartą, kad būtų galima lankais klijuoti knygą. 300 puslapių knygos restauravimas užtrunka daugiau nei pusantrų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.