Paberžė vėl prisipildys Tėvo Stanislovo šviesos

Kitą sekmadienį, gegužės 17-ąją,  Paberžėje pirmasis renginys Tėvui Stanislovui atminti.  Operos solistė Irena Milkevičiūtė ir vargonininkė Jurgita Kazakevičiūtė atliks koncerto „Ave Maria“ kūrinius.

Išeidamas amžinybėn Tėvas Stanislovas, kapucinų vienuolis Algirdas Mykolas Dobrovolskis, prašė tik vieno – neapleisti Paberžės gyvasties.
Išeidamas amžinybėn Tėvas Stanislovas, kapucinų vienuolis Algirdas Mykolas Dobrovolskis, prašė tik vieno – neapleisti Paberžės gyvasties.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Kasparavičė

May 8, 2015, 3:43 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 12:38 PM

Dešimt metų be Tėvo Stanislovo Paberžėje praėjo kaip viena diena. Rodos, šis iškilus vienuolis dar vakar mokė atjautos, gailesčio, gerumo, grožio pajautimo, kilniadvasiškumo, gebėjimo atsimerkti ir pažvelgti į savo artimą, pakelti net ir žemiausiai puolusį. Savo meilės tikrumu jis Paberžę persmelkė taip, kad kiekvienas čia užklystantis iki šiol jaučia jo dvasią lyg tų vienatvės metų jam išėjus nė nebuvę.

Išeidamas amžinybėn Tėvas Stanislovas, kapucinų vienuolis Algirdas Mykolas Dobrovolskis, prašė tik vieno – neapleisti Paberžės gyvasties, tad labdaros ir paramos fondas „Viltis–Vikonda“ kartu su 1863 metų sukilimo muziejumi ir Kauno arkivyskupijos Kėdainių dekanatu kviečia vėl visus susirinkti Paberžėn ir pajusti Tėvo Stanislovo šviesą šiais metais minint jo  mirties 10-ąsias  metines.

Pirmasis renginys – gegužės 17-ąją

Tėvo Stanislovo atminimui skirti renginiai, kurių globėjas yra Kėdainių dekanas kunigas Gintaras Pūras, prasidės jau kitą sekmadienį – gegužės 17-ąją.

15 val. Paberžės Švč.Mergelės Marijos bažnyčioje šv.mišias aukos Kauno kunigų seminarijos prefektas, Kauno arkivyskupijos jaunimo centro kapelionas, Nuolatinių diakonų ugdymo centro vadovas, Kauno Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijos sielovados pagalbininkas kunigas Kęstutis Genys.

Po mišių 16 val. medinės bažnytėlės skliautus pripildys operos solistės Irenos Milkevičiūtės (sopranas) ir vargonininkės Jurgitos Kazakvičiūtės atliekami projekto „Muziejų naktis“ koncerto „Ave Maria“ kūriniai.

Šis koncertas pakylės savo sakralumu ir stebins subtiliu atlikėjų gebėjimu atskleisti nepaprastą muzikos kūrinių skambesį.

I.Milkevičiūtė – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos bei daugybės kitų apdovanojimų laureatė yra sulaukusi tarptautinio pripažinimo.  J.Kazakevičiūtė kaip solistė ir su įvairiais ansambliais vargonavo Lietuvos, Austrijos, Italijos, Vokietijos, Šveicarijos, Ispanijos, Prancūzijos bažnyčiose, dalyvavo šiose šalyse rengiamuose vargonininkų festivaliuose ir konkursuose. Ji – tarptautinio M. K. Čiurlionio vargonininkų konkurso I premijos laimėtoja.

Puoselėjama muziejininko atmintis

Simboliška, kad pirmasis Tėvo Stanislovo atminimui skirtas renginys siejamas su Tarptautine muziejų naktimi, nes šis iškilusis dvasininkas buvo ne tik sielų, bet ir senų daiktų gelbėtojas.

„Tėvas Stanislovas nebuvo tikras kolekcininkas, jį vedė noras išgelbėti nuo sunykimo meniškus, nebenaudojamus daiktus. Todėl rinko, stengėsi kur nors pritaikyti visas jau niekam nebereikalingas senienas, kaimiečių buities rakandus, liaudies dailės kūrinius. Susižavėjęs jų pirmapradžiu grožiu, visaip stengėsi, kad tą senųjų dirbinių natūralumą ir paprastumą suprastų ir įvertintų kiti.

Lietuvos bažnyčiose nebenaudojamus ir jų palėpėse dūlančius liturginius rūbus rinko ir vežė į Paberžę, kur juos restauravo. Jo sukauptose ekspozicijose saugomi keli šimtai XVII–XX amžiaus arnotų, kapų, dalmatikų, kitų liturginių siuvinių: stulų, bursų, palių, manipulių ir kitų apdarų“, – pasakoja Tėvo Stanislovo sukauptomis vertybėmis besirūpinanti ir tikrąją Paberžės dvasią sauganti bei puoselėjanti muziejininkė Regina Galvanauskienė.

Minės mirties ir gimimo datas

Kiti Tėvui Stanislovui atminti skirti renginiai bus susieti su jo mirties bei gimimo metinėmis.

Birželio 27-ąją, šeštadienį, minint Tėvo Stanislovo mirties 10-ąją sukaktį, 15val. šv.mišias aukos kunigas Darius Vasiliauskas, o po jų 16 val. Liudas Mikalauskas (bosas) ir Audronė Juozauskaitė (fortepijonas) surengs koncertą „Karolio Voitylos paslaptis. Keliaujant su Šv.Jonu Pauliumi II“.

Trečioji šventė Paberžėje bus rengiama minint Tėvo Stanislovo gimtadienį rugsėjo 27-ąją. Tądien 15 val. šv.mišias aukos kunigas dr. Gediminas Jankūnas, o po jų 16 val. koncertas „Sielos giesmė“. Gražiausius kūrinius atliks Čiurlionio kvartetas, o ištraukas iš Šventojo Rašto, K.Džibrano, R.Tagorės ir kitų poetų eiles skaitys aktorė Dalia Michelevičiūtė.

Tapo gražia tradicija

Tėvui Stanislovui atminti skirti renginiai Paberžėje jau tapo gražia tradicija, inicijuota labdaros ir paramos fondo „Viltis–Vikonda“. Pernai tokie renginiai Paberžėje vyko pirmą kartą, o ateityje, viliamasi, kad šis renginių ciklas išaugs į Paberžės festivalį.

„Tėvas Stanislovas mus visus įpareigojo dalytis gerumu. Jo kasdienės pamokos gyvos visų širdyse, tad svarbu puoselėti, branginti ir saugoti šio šiesuolio atminimą.

Nepaprastai gera tai daryti su žmonėmis, kurie nuoširdžiai su juo bendravo, kurie dega noru atskleisti Tėvo Stanislovo šviesą jo nepažinojusiems. Tad ir Paberžės renginių organizavimas fondui „Viltis–Vikonda“ su tokiais partneriais ir bičiuliais kaip Reginutė ir Alina iš Paberžės 1863 metų sukilimo muziejaus, kunigu G.Pūru ir, žinoma, šios nepaprastos idėjos autoriais atlikėju L.Mikalausku ir Nacionalinės filharmonijos vadybininke Vilija Dačinskiene, yra didelis džiaugsmas ir tikras įkvėpimo šaltinis daryti dar daugiau gerų darbų.

Visi šie žmonės, ruošdamiesi Paberžės renginiams, įdeda labai daug savo širdies, visų akys dega džiaugsmu dalijantis Tėvo Stanislovo šviesa, tad tai jaučiama ir šiuose renginiuose. Gali būti, kad su tokia stipria pagalbininkų komanda ateityje Tėvui Stanislovui skirtų renginių ciklą išplėsime net iki Paberžės festivalio“, – kviesdama į Paberžę sakė labdaros ir paramos fondo „Viltis–Vikonda“ ambasadorė, koncerno „Vikonda“ personalo direktorė Virginija Ragauskienė.

Kelionių organizatorius INLT kiekvienam renginiui siūlo kelionę autobusu iš Vilniaus į Paberžę ir atgal bei puikią ekskursiją:

8 val. 30 min. išvykimas iš Vilniaus autobusu iš „Forum Palace“ automobilių aikštelės.

10 val. 30 min. atvykimas į Paberžę.

11 val. ekskursija po Tėvo Stanislovo muziejų, Paberžės kapinaites.

13 val. ekskursija po 1863 m. sukilimo muziejų, įkurtą Stanislovo Šilingo dvare.

Po ekskursijos koncertas pagal afišos programą ir grįžimas į Vilnių.

Kelionė Vilnius–Paberžė–Vilnius ir ekskursija – 19 Eur.

Koncertai nemokami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.