Valdovų rūmai įsigijo su karaliumi Z.Vaza siejamą bokalą

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai savo rinkinius papildė nauju eksponatu – su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi Zigmantu Vaza siejamu bokalu.

XVII a. italų paveikslas „Zigmantas Vaza ant žirgo“.
XVII a. italų paveikslas „Zigmantas Vaza ant žirgo“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2015, 3:53 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 11:16 PM

„Tai įspūdingos puošybos ir matmenų stiklinis bokalas (Vokietija, 1630 m.), papuoštas Abiejų Tautų Respublikos, Vazų dinastijos, Lietuvos ir Lenkijos vaivadijų meistriškai tapytais herbais“, – teigiama muziejaus pranešime.

Anot jo, ši unikali lituanistinė vertybė atspindi Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų prabangą Vazų valdymo laikais – baroko epochoje, kai Vilniaus rezidencija buvo ne tik politinis, diplomatinis, bet ir kultūrinis, meninis šio Europos regiono centras.

Ar bokalu galėjo naudotis pats Z.Vaza, parodys tolesni tyrimai, tačiau jo pagaminimo data ir ant jo vaizduojami herbai leidžia daryti prielaidą apie glaudžias sąsajas su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu ir Lenkijos karaliumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.