Savaitgalį – Muziejų naktis. Nepramiegokite!

Kasmet gegužės viduryje, minint Tarptautinę muziejų dieną (gegužės 18-ąją), Tarptautinė muziejų taryba (ICOM) inicijuoja muziejų bendruomenės akciją Europos muziejų naktis. Šiemet Muziejų naktis gegužės 16-ąją – muziejai dirbs iki išnaktų, jų lankymas ir renginiai nemokami.

Gegužės 16-osios, šeštadienio, vakarą verta paskirti muziejams.
Gegužės 16-osios, šeštadienio, vakarą verta paskirti muziejams.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

May 15, 2015, 4:53 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 3:46 PM

Lietuvos muziejai taip pat dalyvauja Muziejų nakties akcijoje ir kaskart vis išradingiau. Teatralizuotos ekskursijos, kūrybinės dirbtuvės, koncertai, net kulinarinės improvizacijos šeštadienį numatytos Lietuvoje nuo Valdovų rūmų iki Ožkabalių Jono Basanavičiaus muziejaus. Taigi kiekvieno miesto ar miestelio gyventojai gali drąsiai traukti į savo muziejus ir tikėtis nekasdienių įspūdžių. O gal ką nors sudomins tolėliau nuo namų esančių muziejų sumanymai? Galima ir pakeliauti, juolab kad renginiai muziejuose, kaip minėjome, nemokami ir truks iki vėlyvo vakaro.

Pirmasis panaktinėti kviečia Trakų istorijos muziejus. Jau penktadienį, gegužės 15-ąją, vakarėjant prasidės Muziejų naktis Trakų Salos pilyje – menėse įsikurs dvariškiai ir jų tarnai, kiemuose ginklus žvangins kariai, o priešpilyje klegės amatininkų, pirklių ir smuklininkų miestelis. Sutemus prasidės koncertai, riterių kovos, ekskursijos su istoriniais personažais.

Šiemet minime M.K.Čiurlionio 140–ąjį gimtadienį, tad verta šeštadienį užsukti į Nacionalinį M.K.Čiurlionio dailės muziejų Kaune, kurio darbuotojai parengė meno ir kulinarijos improvizacijų programą „Čiurlionis įkvepia naktinėti“. Visi, nutarę panaktinėti su M.K.Čiurlioniu ar šalia jo, galės nuo 17 val. nemokamai aplankyti galeriją, pasirinkti muzikines ekskursijas: prie M.K.Čiurlionio paveikslų improvizuos muzikai, kiemelyje veiks improvizuota lauko kavinė, kurioje restorano „Miesto sodas“ meistrai kvies paragauti užkandžių, desertų, sukurtų pagal Čiurlionių šeimos tradicijas. „Net skaitydami meniu, sužinosite naujų dalykų apie M.K.Čiurlionį“, – intriguoja muziejininkai.

O štai Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra Kaune tarptautinę muziejų naktį siūlo „mokymasis+pramogos“ (angl. Edutainment) pobūdžio programą – orientacinį pažintinį žaidimą „Dingęs Kaunas“. Žaidime dalyvaujančioms komandoms teks identifikuoti ir surasti 10 objektų, buvusių tarpukario Kaune, ir ten atlikti įvairias užduotis. Laimės komanda, greičiausiai suradusi visus dingusius objektus ir atlikusi visas užduotis. Vytauto Didžiojo karo muziejaus „Nakties magija“ prasidės 18 val. XVIII a. artilerijos pabūklo salvėmis, Lietuvos karinių oro pajėgų orkestro koncertu. Po to – ekskursija į karilioną, varpų muzikos koncertas „Muziejų Fantomas kariliono bokšte“ (skambina kompozitorius prof. Giedrius Kuprevičius), tarpukario Lietuvos kariuomenės ginklų pristatymas, Lietuvos kariuomenės Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono karių parodomoji programa su muzikiniais ir choreografiniais intarpais iki pat vidurnakčio. Šiaulių „Aušros“ muziejaus padaliniai šeštadienį lankytojus pasitiks šūkiu „Nepramiegok muziejų nakties!“ Fotografijos muziejuje nuo 20 val. bus atidaryta stogo terasa ir apžvalgos aikštelė, lankytojai galės patekti į fotoaparato – cameros obscuros – vidų. Žaliūkų malūnininko sodyboje nuo 21 iki 1 val. ekskursijos su žibintais, naminės duonos ragavimas, bulvės ant laužo, žolelių arbata, žvaigždžių stebėjimas su Jaunųjų technikų centro astrofizikais. Chaimo Frenkelio viloje ir parke bus galima ne tik nemokamai aplankyti parodą „Art deco mada (1918–1939)“ iš mados istoriko Aleksandro Vasiljevo kolekcijos, pasiklausyti muzikos, bet ir apžvelgti naktinio miesto panoramą iš 43 m aukščio gaisrinio keltuvo unikalios senovinių gaisrinių automobilių kolekcijos fone.

Vilniuje lankytojų lauks Vilniaus paveikslų galerija, Nacionalinė dailės galerija, Radvilų rūmų muziejus, Taikomosios dailės muziejus, Vytauto Kasiulio dailės muziejus, Valdovų rūmai. Nacionalinėje dailės galerijoje bus galima pamatyti neseniai atidarytą Vinco Kisarausko (1934-1988) retrospektyvinę kūrybos parodą „Pasisveikinimas su laiku“, o Vytauto Kasiulio dailės muziejuje – taip pat neseniai atidarytą svetur kūrusio dailininko Alfonso Dargio parodą. Radvilų rūmų muziejuje vyks edukacinis užsiėmimas „Žmogaus ir gamtos harmonija“, kurio metu bus mokoma piešti tušu kinų tapybai būdingus motyvus – bambuką, gėlės žiedą, paukštį. Taikomosios dailės muziejus lankytojams pateikia ilgalaikę parodą „Trys mados šimtmečiai“ iš mados istoriko, kolekcininko Aleksandro Vasiljevo kolekcijos.  Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje numatytas unikalus naktinis projektas „+SENSUS/daugiau pojūčių“ – pirmą kartą Lietuvos kompozitorių kūriniai iš vinilinių plokštelių persikels ant didžėjaus pulto ir taps improvizuotais šiuolaikiniais kūriniais. Muziejaus viduje nuolatinės parodos nušvis kitomis spalvomis, o kitokį įspūdį kurs teatrinis apšvietimas, kuris išryškins eksponatus ir leis lankytojiems pažvelgti į tuo pačius daiktus kitu kampu. Bus galima bus pamatyti Marco Chagallo paveikslą, kuris šiuo metu saugomas vieno kolekcininko namuose.

Šiuolaikinio meno centre Vilniuje lankytojai nuo 18 val. galės nemokamai apžiūrėti tarptautinę grupinę parodą „t:i:k:r:o:v:ė: po psichodelikos“, Liudviko Buklio projektą „Kaip liežuviai“ ir Žilvino Landzbergo parodą „Be karūnos“, kurios erdvėje vyks penkių valandų trukmės muzikinė sesija „Ketvirtojo pasaulio skveras“.

Klaipėdoje naktį bus galima apžiūrėti Prano Domšaičio galeriją ir Laikrodžių muziejų.

Susirask savo renginį čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.