Dainininkas gimtajai Marijampolei rengia ne vienadienę dovaną

Operos dainininkas Edmundas Seilius ir jo žmona Kristina Zmailaitė ne

Iš Marijampolės kilęs operos dainininkas E.Seilius su žmona K.Zmailaite Sūduvos sostinėje pirmą kartą organizuoja klasikinės muzikos renginių ciklą „Šv.Jurgio meno sezonas“.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Iš Marijampolės kilęs operos dainininkas E.Seilius su žmona K.Zmailaite Sūduvos sostinėje pirmą kartą organizuoja klasikinės muzikos renginių ciklą „Šv.Jurgio meno sezonas“.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

May 22, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 8:07 AM

Penktadienį į Marijampolę atvykę sutuoktiniai papasakojo, kuo džiugins ir stebins miesto gyventojus bei svečius nuo gegužės 29-osios iki birželio vidurio.

Įvairiose miesto erdvėse vyks septyni koncertai, kuriuose dalyvaus garsūs Lietuvos atlikėjai.

J.Basanavičiaus aikštėje pasaulio muzikos šedevrus atliks Virgilijus Noreika, Asta Krikščiūnaitė, Evelina Sašenko, K.Zmailaitė, Jeronimas Milius. Gros maestro Vytauto Lukočiaus vadovaujama „Vilniaus sinfonietta“.

Beatričės Kleizaitės-Vasaris galerijoje įvyks du koncertai, kuriuose dalyvaus tenoras Rafailas Karpis bei jaunieji Lietuvos talentai.

Šv.Mykolo arkangelo bazilikoje bei liuteronų bažnyčioje dainuos valstybinis choras „Vilnius“ bei vaikų choras „Vyturėlis“, K.Zmailaitė ir E.Seilius, sopranas A.Krikščiūnaitė, fortepijonu skambins Audronė Kisieliūtė, kontrabosu gros Donatas Bagurskas.

Marijampolės senamiesčio kiemelyje E.Sašenko atliks romantiškas Paryžiaus melodijas „Meilės istorija pagal Editą Piaf“.

Jono Janulevičiaus diriguojamas Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras, akordeonininkas Romas Morkūnas į koncertą „Tango aistros“ marijampoliečius kvies neįprastoje vietoje – cukraus fabriko senajame angare.

„Visi šie menininkai atvyksta koncertuoti toli gražu ne už įprastą jiems honorarą, o dėl mūsų asmeninių pažinčių. Visiems jiems esame dėkingi už geranoriškumą“, – pabrėžė K.Zmailaitė.

E.Seilius pasakojo, jog seniai brandino ambicingą mintį – gimtajame mieste, kurio šaknis puikiai jaučia, surengti įspūdingą klasikinės muzikos renginį.

„Džiugiai nustebino, jog Marijampolės savivaldybės vadovai mano idėją priėmė su dideliu entuziazmu. Bičiuliai mane užjautė, nes neva bus sunku. Ketinome miesto vadovus ilgai įtikinėti, todėl buvome maloniai priblokšti, kai to neprireikė.

Kitur dažnai išgirsdavome žodžius „neįmanoma, nėra pinigų“, o Marijampolėje iš karto – viskas įmanoma. Susibūrė tokia komanda, kad kalnus galima nuversti, nors Suvalkijoje jų nėra“, – neslėpė džiaugsmo dainininkas E.Seilius.

Jis teigė, jog ne iš vieno šalies menininko girdėjo puikių atsiliepimų apie kultūringą bei išsilavinusią Marijampolės publiką.

„Šv.Jurgio meno sezonas“ – ne vienadienis projektas. Planuojame, jog jis taps ne tik tradicinis, bet ir tarptautinis. Norime pasikviesti pasaulinio lygio menininkų iš JAV, Belgijos.

Be to, žinau, kaip įgyvendinti dar vieną svajonę. Noriu miestui padovanoti gerą koncertinį fortepijoną. Tokių instrumentų kainos prasideda nuo 50 tūkst. eurų.

Aukšto lygio muzikantai neatvažiuoja į Marijampolę, nes miestas neturi tinkamo fortepijono“, – atviravo E.Seilius.

Jis su žmona puikiai įvertino buvusią sinagogą, kurioje įsikūręs Marijampolės Meilės Lukšienės švietimo centras bei B.Kleizaitės-Vasaris galerija.

„Džiugu, kad choralinė sinagoga, kurioje labai gera akustika, išsaugota ir išpuoselėta. Norime puoselėti žydų kultūros paveldą. Marijampolėje gyveno didelė jų bendruomenė. Sinagoga turi savo aurą“, – teigė E.Seilius.

Marijampolės savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Jūratė Zakaravičienė priminė, jog praėjusiais metais Marijampolės savivaldybė už kultūros puoselėjimą buvo apdovanota „Auksine krivūle“ ir 2018-aisiais pretenduoja tapti šalies kultūros sostine.

Žodžio kišenėje neieškantis E.Seilius optimistiškai pareiškė: „Marijampolę padarysime jei ne Lietuvos, tai Europos kultūros sostine“. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.