Spektaklis „Girti“ – ne apie alkoholizmą

Klaipėdos dramos teatras kviečia į vieną naujausių pastatymų – Ivano Vyrypajevo komediją „Girti“.  Žiūrovai laukiami gegužės 27 d. 18 val. Lietuvos rusų dramos teatre.

Scena iš spektaklio „Girti“.<br>A.Kubaičio nuotr.
Scena iš spektaklio „Girti“.<br>A.Kubaičio nuotr.
Scena iš spektaklio „Girti“.<br>A.Kubaičio nuotr.
Scena iš spektaklio „Girti“.<br>A.Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

May 22, 2015, 6:16 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 6:57 AM

„Girti“ – naujausia ir paskutinė vieno įdomiausių naujojo rusų teatro kūrėjų Ivano Vyrypajevo pjesė, sukurta 2012 metais. Veikalas statytas tik Vokietijoje, kurios Diuseldorfo „Schauspielhaus“ teatro užsakymu buvo sukurtas, Maskvoje ir dabar Klaipėdoje.

Keturiolika šios pjesės veikėjų sudaro mažą visuomenės modelį. Tai – tarptautinio kino festivalio direktorius, manekenė, bankininkai, vadybininkai, prostitutė ir paprasta graži mergina. Veiksmas vyksta vieną naktį, kurią visi jie be saiko geria, o vėliau susitinka gatvėje. Būtent tokioje veiksmo vietoje ir esant tokios būsenos socialinis statusas nebetenka prasmės. Taip šie labai skirtingi personažai vienas kitam atsiveria, prisipažįsta nuodėmingai gyvenę, pasako tai, dėl ko jiems iš tiesų skauda. Pamažu blaivėjant apima keista būsena, panaši į budistų satori – nušvitimą.

Pats I.Vyrypajevas sakė, kad tai religingiausia jo pjesė, joje apstu nuorodų į Šventąjį Raštą. Tai komedija, kurioje mirtinai pasigėrę žmonės išdrįsta nusimesti kaukes. Vienas pjesės personažų sako: „Dievas kalbasi su žmonėmis per girtuosius“, todėl visa kūrybinė komanda kalbėsis su žiūrovu per girtuosius apie tai, kas šiandien svarbiausia.

Pjesėje vartojama nenorminė leksika, todėl spektaklis skirtas suaugusiems žiūrovams.

Spektaklį režisavo Klaipėdoje gimusi, augusi bei studijavusi Loreta Vaskova. Ji – aktyviai kurianti jauna režisierė, jau suspėjusi atkreipti teatro bendruomenės dėmesį, pelniusi apdovanojimų. Loreta dirba ir pedagoginį darbą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. I.Vyrypajevo dramaturgija menininkė susidomėjo Klaipėdoje baigdama bakalauro studijas. Vėliau Maskvoje, V.Mejerholdo centre, studijavo pas dramaturgo draugą Viktorą Ryžakovą. Pasak režisierės, I.Vyrypajevas ateidavo į paskaitas, vedė seminarus, su studentais nagrinėdavo savo pjeses, kalbėdavo apie šiuolaikinį meną.

2010 m. Šiauliuose režisierė pastatė I.Vyrypajevo „Valentinų diena“, praėjusiais metais Vilniuje – „Deguonį“. Galiausiai „Girtų“ pastatymas Klaipėdoje jau sugulė į trilogiją.

„Taip. Aš jį pamėgau turbūt dar ir  dėl to, kad visos jo pjesės yra apie dabartinį pasaulį. Jas įdomu statyti, tekstas visada būna stiprus, įdomu ieškoti su juo sąsajų, mąstyti, kaip jį perteikti scenoje. Statyti I.Vyrypajevą visada būna iššūkis“, – pripažino L.Vaskova.

Pasak režisierės, pjesėje „Girti“ yra aštuonios novelės, keturiolika personažų ir visi jie lygiaverčiai, turi po dvi scenas. Veiksmas vyksta naktį. Visi labai girti. Bet čia spektaklis ne apie alkoholizmą. Girtumas – tik galimybė atsiskleisti, nusimesti kaukes, o tai iš esmės ir daro girti žmonės.

„Šioje pjesėje nėra daug citatų, bet labai daug nuorodų į Šventąjį Raštą. Jų yra kiekvieno personažo tekste. Į pjesę pasižiūrėjus globaliai, tai yra mūsų visuomenės testamentas, biblinis šiuolaikinių žmonių pasakojimas, kaip mes gyvename, kaip tvarkomės su savo egzistencinėmis problemomis“, – savą vertinimą pateikė L.Vaskova.

Bankininko žmoną Lorą vaidinanti aktorė Regina Šaltenytė atskleidė, kad kurti vaidmenį labai padėjo spektaklio dailininkė Lauryna Liepaitė. Parinko tokius batelius, su kuriais ir blaiviam ne taip lengva pastovėti. O kad fizinės savijautos pajutimas būtų organiškas, to reikėjo ieškoti.

„Ne į kiekvieną išgėrusią moterį malonu žiūrėti. O ir užduotis ne ta, kad žiūrovai pasibaisėtų išgėrusiais žmonėmis. Be to, čia komedija, žiūrovams turi būti linksma. Ta fizinė būsena irgi turi turėti tokią informaciją. Šitame spektaklyje pirmiausia ieškota tokių spalvų, kurios neatstumia“, – atviravo R.Šaltenytė.

Pasak aktorės, girtumo būsena yra šiek tiek ekstremali. Mažiau save kontroliuojant išsprūsta daugiau žodžių. Tada visko padaroma daugiau. Šitoje pjesėje, kai nebesvarbu, su kuo bendraujama – savo ar ne savo socialinio sluoksnio, draugų būrio žmonėmis, ta savijauta ir ta situacija leidžia passakyti, kas guli „ant dūšios“, atrakinti tas problemas, kurios yra opiausios. Tačiau svarbiausia, kad ateina laikas ir tenka už viską sumokėti. Šita problema šioje pjesėje opiausia ir tiksliausia.

Spektaklį sukūrė režisierė ir teatro pedagogė L.Vaskova, dailininkė L.Liepaitė, kompozitorė Rita Mačiliūnaitė. Specialiai uostamiesčio scenai pjesę išvertė poetas ir dramaturgas Gintaras Grajauskas. Spektaklyje vaidina Darius Meškauskas, Eglė Valadkevičiūtė, Toma Gailiutė, Igoris Reklaitis, R.Šaltenytė, Jolanta Puodėnaitė, Rimantas Pelakauskas, Arnoldas Eisimantas, Liudas Vyšniauskas, Marius Pažereckas, Donatas Žilinskas, Simona Šakinytė, Edvardas Brazys, Sigutė Gaudušytė, Donatas Švirėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.