Vilniaus gimnazija finansuoja paminklo J.Basanavičiui sukūrimą

Kol visuomenė diskutuoja ir mąsto, kaip, kada ir kur reikia įamžinti tarpukario Lietuvos

Vilniuje, Augustijonų gatvėje, pradedamas montuoti paminklas, skirtas daktarui Jonui Basanavičiui
Vilniuje, Augustijonų gatvėje, pradedamas montuoti paminklas, skirtas daktarui Jonui Basanavičiui
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 26, 2015, 12:25 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 1:20 PM

Paminklo statymo darbų pradžia – 2014 metų rugsėjis, pabaiga – 2015 metų rugpjūtis. Visus darbus organizuoja ir finansuoja gimnazijos taryba ir mokinių tėvų valdyba bei savo iniciatyva 97-osios, 98-osios, 99-osios, 100-osios laidų abiturientai.

Biržiškų giminės vardu prie projekto įgyvendinimo taip pat prisideda mokslų daktaras Jonas Biržiškis (keturių išradimų autorius, buvęs ministras, AB „Lietuvos geležinkeliai“ generalinis direktorius, dar vadinamas transporto tėvu). Gimnazijos tarybos ir mokinių tėvų valdybos atstovai teigia, kad tai – bendruomenės dovana gimnazijai, kuri švenčia savo 100 metų jubiliejų. Pačios gimnazijos, kuri yra gyvasis muziejus, viduje jau įamžintas daktaro J. Basanavičiaus atminimas – jo vardu pavadintas gimnazijos Medicinos kabinetas. Biržiškų vardas suteiktas bibliotekai.

Pirmoji lietuvių gimnazija buvo įsteigta 1915 metų rugsėjo-spalio mėnesiais, o pirmasis pedagogų tarybos posėdis įvyko spalio 9 d. Nuo tada ir pradėtas ugdymo procesas lietuvių kalba. Ši gimnazija – tai tautiškumo ir lietuvybės lopšys. Čia dirbo net šeši būsimos atkurtos valstybės Akto signatarai, Prezidentai Aleksandras Stulginskis ir Antanas Smetona, diplomatas Petras Klimas, kiti. Ši gimnazija išugdė Čiurlionių, Počobutų, Drėmų ir kitų garsių giminių palikuonis, daug iškilių Lietuvos asmenybių.

Laikui bėgant, iš pirmosios lietuvių gimnazijos, kuri 1921 m. rugpjūčio 22 d. buvo pavadinta Vytauto Didžiojo vardu, išsirutuliojo keturios ugdymo įstaigos.

Gimnazija prašytų įmones, geros valios žmones prisidėti prie jos 100-mečio įamžinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.