Karinio miestelio teritorija virs meno ir studijų erdve

Vietoj Karo technikos muziejaus Olandų gatvėje iškils Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) miestelis, kuriame vyks įvairūs renginiai ir koncertai.

Karo technikos muziejaus Olandų gatvėje netrukus nebeliks. Vietoj apšiurusių sovietinių pastatų iškils šiuolaikiškas studentiškas miestelis.
Karo technikos muziejaus Olandų gatvėje netrukus nebeliks. Vietoj apšiurusių sovietinių pastatų iškils šiuolaikiškas studentiškas miestelis.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

May 30, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 5:42 PM

Naujo LMTA studijų miestelio architektūrinio konkurso nugalėtoju tapo architekto Rolando Paleko komanda. Jai skirta ir 5792 eurų premija. Konkurso rezultatai paaiškėjo prieš kelias dienas.

Iš viso jam buvo pateikti 28 projektai.

Tad netrukus Olandų gatvės karinio miestelio teritorija pavirs išskirtine studijų, meno ir mokslo erdve.

Pievoje vyks renginiai

Pasak LMTA rektoriaus Zbignevo Ibelhaupto, naujas studijų miestelis įkūnys kūrybingos, visuomenei atviros akademinės institucijos įvaizdį, suburs visą akademijos bendruomenę bendrai veiklai, jame bus sukurta dėstytojui ir studentui palanki, moderni aplinka studijoms, kūrybai ir mokslo tyrimams.

Naują LMTA studijų miestelį sudarys kompleksas pastatų, išdėstytų aplink pagrindinę netaisyklingos, pailgos formos aikštę.

„Netaisyklingos erdvės, netikėtai atsiveriančios įvairios perspektyvos būdingos barokinei Vilniaus senamiesčio dvasiai“, – pažymėjo konkurso komisijos narys Algimantas Degutis.

Įsikurs ir bendrabutis

LMTA miestelio pastatai bus kompaktiškai sugrupuoti greta esančių pastatų, todėl Stalo kalno šlaitas ir priekalnė liks neužstatyti, gerai apžvelgiami.

Tuščia pieva pakalnėje liks kaip viešoji erdvė meninei, visuomeninei veiklai.

LMTA komplekso erdvės sąranga bus orientuota į Kalnų parko šlaitą.

Aikštė nukreips žmonių srautus į parką, o viešųjų salių vestibiulio interjeras bus įstiklintas ir atvertas kalno kryptimi.

„Kompleksas darniai ir logiškai įsiterps į esamą urbanistinę aplinką: jame bus natūraliai pratęstos dabar egzistuojančios pėsčiųjų ašys, atkurta istorinė Parako gatvės trasa.

Sumaniai suvaldyti ir atskirti akademinės bendruomenės ir plačiosios visuomenės srautai: į sales, kur vyks renginiai, lankytojai pateks iš Kalnų parko pusės“, – projektą gyrė architektas Mindaugas Pakalnis.

Apie 16 tūkst. kvadratinių metrų studijų miestelyje bus keturios salės, skirtos kameriniams ir įprastiems koncertams, teatrui, kinui. Taip pat bus pastatyti Teatro ir kino bei Muzikos fakultetai, meno ir mokslinių tyrimų kompleksas su biblioteka, fonoteka, videoteka, muziejumi, patalpomis tyrimams, studentų bendrabutis bei administracinis korpusas.

Neužmiršo dviratininkų

Integruodami teritoriją į miesto struktūrą projekto autoriai numato du naujus pėsčiųjų ir dviratininkų ruožus. Tai – takas, jungiantis M.Dobužinskio gatvę su kalno prieigomis. Tako pradžioje lankytojai patektų į LMTA kiemą ir fakultetus, toliau – į biblioteką.

Šio tako tąsa, nugriovus Pilių direkcijos tvorą, atvestų į šiuo metu uždarą jos teritoriją ir į Kalnų parką.

Kita projektuojama jungtis – tarp T.Kosciuškos ir Olandų gatvių. Šis ruožas ateityje taps rekreacinio žiedo apie pilių rezervatą dalimi.

Šiuo keliu vilniečiai ateis į renginius iš automobilių stovėjimo aikštelės Olandų gatvėje.

Akademija uždirbs pardavusi pastatus

Iki 36 mln. eurų kainuosiančias statybas LMTA vykdys iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos, Vyriausybės lėšų.

Taip pat bus panaudoti pinigai, gauti pardavus kai kuriuos LMTA pastatus.

LMTA centrinius rūmus Gedimino prospekte ketinama palikti kaip reprezentacinę akademijos erdvę, kurioje įsikurs Kūrybinių inovacijų centras, bus vykdomos mokymosi visą gyvenimą, kvalifikacijos tobulinimo, neformalaus ugdymo bei kitos veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.