Metų koncerte Vilniuje – garsusis orkestras Londono Sinfonietta

„Jei būčiau britų vyriausybė, paskelbčiau orkestrą „London Sinfonietta“ nacionaline vertybe!“ – yra sakęs legendinis JAV kompozitorius Steve’as Reichas. Iš tiesų – visame pasaulyje pripažintas orkestras laikomas ne tik aukščiausio lygio atlikėjų sambūriu, bet ir naujausių muzikos tendencijų pristatytoju daugelio šalių klausytojams. O pastaraisiais metais šis orkestras pelnė įvertinimą kaip bene geriausias Steve’o Reicho muzikos atlikėjas. Spalio 29 d. Vilniaus kongresų rūmuose „London Sinfonietta“ surengs vienintelį koncertą Lietuvoje, o didesnė jo dalis bus skirta šio įžymiojo kūrėjo muzikai.

JAV kompozitorius Steve Reichas.<br>Rengėjų nuotr.
JAV kompozitorius Steve Reichas.<br>Rengėjų nuotr.
Groja orkestras „London Sinfonietta“.<br>Rengėjų nuotr.
Groja orkestras „London Sinfonietta“.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 4, 2015, 3:48 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 10:16 AM

„London Sinfonietta“ koncertu „Vilniaus festivaliai“ tęsia „Metų koncertų“ seriją – pastaraisiais metais joje didžiulio pasisekimo sulaukė pasaulinio garso atlikėjų koncertai Vilniuje, kuriuose pasirodė neprilygstamas vokalo burtininkas Bobby McFerrinas su grupe, žymusis kompozitorius Philipas Glassas su savo kolektyvu „The Philip Glass Ensemble“, džiazo įžymybė Jan Garbarek ir „The Hilliard Ensemble“, kultinė Niujorko atlikėja Laurie Anderson ir kt.

Tarp šiuolaikinės klasikos ir elektronikos, džiazo bei kitų muzikos pakraipų balansuojanti Londono Sinfonietta visame pasaulyje garsėja itin išradingomis programomis. Be to, šio kolektyvo vardas siejamas su buvimu naujausių muzikos tendencijų smaigalyje. Misiją atlikti geriausią šių dienų muziką bei ja sudominti klausytojus orkestras prisiėmė nuo pat savo įkūrimo 1968 m. Aštuoniolika aukščiausios klasės instrumentalistų subūrusi „London Sinfonietta“ niekuomet nebijojo rizikuoti ne tik atlikdama naujus kūrinius, bet ir nerdama į naujas muzikos pakraipas. Iki mūsų dienų orkestras užsakė daugiau nei 300 naujų kūrinių, o atliktas premjeras skaičiuoja dar keliais šimtais didesniu skaičiumi.

„London Sinfonietta“ užsakymu buvo sukurtas ir Vilniuje nuskambėsiantis vienas naujausių Steve’o Reicho kūrinių „Radio Rewrite“, kurį inspiravo roko grupės „Radiohead“ muzika – dvi grupės dainos bei šios grupės gitaristo Johny’io Greenwoodo grojimas. Net 46 metus gyvuojančio orkestro lankstumą paliudys ir kitas programos kūrinys – Steve’o Reicho „2 x 5“, kuriame taip pat išnaudojamas roko muzikos instrumentarijus – dvi bosinės gitaros, du klavišiniai, du mušamieji ir keturios elektrinės gitaros.

Savo itin turtingoje ir įvairialypėje muzikinėje veikloje orkestras „London Sinfonietta“ gali pasigirti bendradarbiavimu su pačiais žymiausiais XX ir XXI a. kompozitoriais, tokiais kaip Luciano Berio, Pierre Boulez, Luigi Nono, Karlheinz Stockhausen, Iannis Xenakis, Harrison Birtwistle, ir, žinoma, Steve Reich, John Adams bei daugelis kitų. Vienas iš labiausiai pripažintų „London Sinfonietta“ įrašų – šių dienų klasiko Hanso Wernerio Henze’s „Voices“, diriguojant pačiam kompozitoriui. Taipogi orkestro koncertuose svarbią vietą užima ir istorinė klasika – J. S. Bacho, I. Stravinskio, B. Britteno ir kitų autorių muzika, kurią ženklina „London Sinfonietta“ interpretacijų savitumas bei originalumas. Orkestro programose galima išgirsti ir stilingai atliekamų Brodvėjaus melodijų – Jerome’o Kerno bei Cole’o Porterio svingo, kolektyvas mielai dalyvauja ir džiazo projektuose.

„London Sinfonietta“ būstinė – garsusis Londono „Southbank“ menų centras, tačiau jame kolektyvas praleidžia ne tiek ir daug laiko, mat „London Sinfonietta“ nuolat koncertuoja Europoje, Azijoje bei abiejuose Amerikos žemynuose. Prieš pat koncertą Lietuvoje orkestras turės dideles gastroles Meksikoje. Orkestro diskografijoje – daugybė įrašų, išleistų tokių firmų kaip EMI, „Decca“, „Chandos“ ir kt.

Kad užtikrintų savo veiklos tęstinumą, „London Sinfonietta“ įkūrė jaunųjų talentų ugdymo programą – jos pagalba užtikrinamas unikalios pagrindinių atlikėjų patirties perdavimas naujoms muzikų kartoms. Lygiagrečiai orkestras rengia edukacines programas žiūrovams, tvirtai tikėdamas, kad nauja muzika gali būti svarbi žmonių gyvenimo dalis ir skatinti kūrybingumą.

Tarp paskutiniųjų „London Sinfonietta“ apdovanojimų – 2010 m. pelnytas vienas prestižiškiausių Jungtinės Karalystės „Royal Philharmonic Society“ (Karališkosios filharmonijos) muzikos apdovanojimas.

Vienintelis „London Sinfonietta“ koncertas Lietuvoje – spalio 29 d. Vilniaus kongresų rūmuose, bilietus platina „Bilietų pasaulis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?