Iškilių garbingos premijos laureatų gretas papildė T.Venclova

Lietuvių poetui Tomui Venclovai Vroclave (Lenkija) įteikta Jano Nowako-Jezioranskio premija. Jis apdovanotas už „kūrybinę ištikimybę vertybėms, kurios yra Europos civilizacijos pagrindas“.

T.Venclova Lenkijoje apdovanotas už ištikimybę vertybėms, kurios yra Europos civilizacijos pagrindas.
T.Venclova Lenkijoje apdovanotas už ištikimybę vertybėms, kurios yra Europos civilizacijos pagrindas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-05 20:08, atnaujinta 2017-11-27 14:20

Premiją 2004 metais įsteigė lenkų žurnalistas, politikas, visuomenės veikėjas J.Nowakas-Jezioranskis (1914-2005) kartu su Vroclavo meru, Vroclavo universitetu, Ossolinskių nacionaline leidykla ir Rytų Europos kolegija, kuri 2001 metais įsteigta J.Nowako-Jezioranskio iniciatyva. Ji kasmet įteikiama tiems žmonėms, kurių gyvenimas, veikla ir pilietinis aktyvumas prisideda prie Lenkijos nepriklausomybės įtvirtinimo ir pilietinės visuomenės ugdymo.

Apdovanojimo ceremonija birželio 3-iąją surengta Ossolinskių nacionaliniame institute, kuriame įsikūrusi viena seniausių Lenkijos mokslinių bibliotekų ir mokslinio tyrimo centras.

Priimdamas apdovanojimą T.Venclova sakė visada rėmęs politinę laisvę ir draugiškus tautų bei valstybių santykius.

„Einu pėdsakais žmonių, kurie yra kur kas iškilesni nei aš, – Tadeuszo Mazowieckio, Stanislavo Šuškevičiaus, Sergejaus Kovaliovo, Vaclavo Havelo, Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus ar Zbigniewo Brzezinskio (ankstesni premijos laureatai. – Red)“, – kalbėjo T.Venclova.

Jis taip pat atidavė pagarbos duoklę premijos steigėjui J.Nowakui-Jezioranskiui, lenkų žurnalistui, Antrojo pasaulinio karo pasipriešinimo judėjimo dalyviui, kuris labiausiai prisimenamas kaip „Armia Krajowa“ ir Lenkijos emigracinės vyriausybės Londone emisaras, taip pat Laisvosios Europos radijo Lenkų tarnybos vadovas pokario metais.

„Deja, man niekada neteko susitikti su J.Nowaku-Jezioranskiu, nors žinau, kad jis yra ryški Rytų Europos ir viso pasaulio istorijos asmenybė. Politikas ir kareivis, žurnalistas ir visuomenės veikėjas, diplomatas – jis yra ištikimybės savo įsitikinimams pavyzdys“, – pabrėžė T.Venclova.

J.Nowako-Jezioranskio premija – ne pirmasis T.Veclovos pagerbimas Lenkijoje. Jis yra apdovanotas medaliu „Už nuopelnus kultūrai Gloria Artis“, ordino „Už nuopelnus Lenkijai“ Didžiuoju kryžiumi, yra Krokuvos, Gdansko, Torunės, Liublino universitetų garbės daktaras.

Lenkų interneto portalas Culture.pl pranešimą apie premijos įteikimą T.Venclovai pavadino „Poetas iš debesų miesto“ ir priminė jo draugystę su Nobelio premijos laureatu Czeslawu Miloszu, pacitavo Cz.Miloszo 1978 metais paskelbtą apybraižą „Tomui Venclovai“, kurioje jis kreipiasi į savo kraštietį: „Brangusis Tomai! Du poetai, lietuvis ir lenkas, užaugo tame pačiame mieste. Ko gero, to užtenka, kad jie kalbėtųsi apie savo miestą – netgi spaudoje.“

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje