A. Cholinos spektaklius, sukurtus Maskvoje, pamatys ir lietuviai

Anželikos Cholinos šokio teatras spalio 20–gruodžio 26 dienomis didžiuosiuose Lietuvos miestuose rengia choreografės A.Cholinos spektaklių retrospektyvą kūrybinės veiklos 25-mečio progа.

A.Cholina, M.Jacovskis (kairėje) ir J.Statkevičius po „Madam Pompadur“ Kauno valstybiniame muzikiniame teatre premjeros.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Cholina, M.Jacovskis (kairėje) ir J.Statkevičius po „Madam Pompadur“ Kauno valstybiniame muzikiniame teatre premjeros.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-08 13:14, atnaujinta 2017-11-23 18:26

Choreografė visus savo gerbėjus pakvies į didžiulio susidomėjimo sulaukusius spektaklius “Ana Karenina“, „Moterų krantas“ ir „Otelas“, sukurtus Maskvos J.Vachtangovo teatre.

Į programą įtraukti ir spektakliai, sukurti Lietuvos scenose: Kauno valstybinio muzikinio teatro operetė „Madam Pompadur“, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baletas „Barbora Radvilaitė“, А|CH teatro spektaklis „Ana Karenina“ ir naujausias A.Cholinos darbas – miuziklas „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“.

Visi A. Cholinos spektakliai sukurti su ilgamečiais bendraminčiais scenografu Marijumi Jacovskiu bei kostiumų dailininku Juozu Statkevičiumi. Šios kūrybinės grupės darbai visada pasižymi jausmingumu, grožiu scenoje, išradingumu, estetika ir paveikumu.

„Džiaugiuosi, kad didieji Lietuvos teatrai susivienijo, norėdami pagerbti A.Cholinos talentą bei jos svarų indėlį į Lietuvos teatrą ir šalies kultūrinį gyvenimą. Tai bus įsimintinas, iškilus ir koncentruotas A.Cholinos kūrybos pristatymas Vilniaus, Kauno, Klaipėdos žiūrovams.

Laukia išties neeilinis reginys, kadangi į Lietuvą atvyks 80 asmenų trupė iš Maskvos, daugeliui žinomi aktoriai: Jevgenijus Kniazevas, sukūręs įspūdingą Karenino vaidmenį, taip pat atpažįstamas iš kino filmo „Mesingas“, Grigorijus Antipenka, įkūnijęs Otelą, TV žiūrovams žinomas iš serialo „Bjaurusis ančiukas“, rodyto ir Lietuvoje, kuriame sukūrė pagrindinį Andrejaus Ždanovo vaidmenį, Viktoras Dobronravovas, sukūręs ryškų Jago vaidmenį spektaklyje „Otelas“.

Drauge su kolege Jevgenija Kregžde jis sukūrė artistišką duetą spektaklyje „Moterų krantas“. O Lietuvos teatro žiūrovams šis puikus duetas pažįstamas iš Onegino ir Tatjanos vaidmenų Rimo Tumino spektaklyje „Eugenijus Oneginas“, – pasakojo retrospektyvos iniciatorė Greta Cholina. 

Scenoje žiūrovai taip pat pamatys ir A.Cholinos atradimą Olgą Lerman, aktorę, sukūrusią įspūdingus solinius vaidmenis – Aną Kareniną, Karmen, Dezdemoną „Otele“, Tatjaną „Eugenijuje Onegine“, baltajį tercetą „Moterų krante“.

A.Cholinos kūrybinis kelias prasidėjo dar 1990 metais. 1997 metais ji debiutavo kaip profesionali choreografė dviejų veiksmų baletu „Medėja“, kuris buvo įvertintas kaip geriausias teatro sezono spektaklis ir apdovanotas „Kristoforo“ statulėle. 2005 m. choreografės sukurtas šokio spektaklis „Otelas“ ir 2010 m. „Ana Karenina“ buvo apdovanoti Auksiniu scenos kryžiumi.

Pastaraisiais metais A.Cholinos kūryba įgavo ir tarptautinį matmenį – jos sukurti šokio spektakliai, rodyti užsienio festivaliuose, garsino Lietuvos vardą pasaulyje. O didžiausiu menininkės kūrybos įvertinimu tapo 2008 m. pakvietimas dirbti Maskvoje, valstybiniame akademiniame J.Vachtangovo teatre bei Maskvos Didžiajame teatre.

Maskvoje sukurti spektakliai susilaukė pripažinimo: J.Vachtangovo teatro šokio spektaklis „Moterų krantas“ buvo įtrauktas į festivalio „Auksinė kaukė“ programą ir tapo reikšmingu kultūros įvykiu, paskatinusiu minėti Lietuvos ir choreografės vardą. Tarptautiniame Havanos teatro festivalyje (Kuba) „Ana Karenina“ nurungė 40 pastatymų iš kitų šalių ir buvo pripažintas geriausiu 2013 m. užsienio spektakliu.

 Apdovanojimų ceremonijoje teatro kritikos ir atradimų skyriaus vadovas N.Espinoza kalbėjo: „Visi pripažįstame neginčijamą spektaklio režisūrinę vertę, aukštą profesionalumą ir įspūdingą aktorių artistiškumą, kūrybinį ir techninį pastatymo sudėtingumą. Šokio ir gestų kalba perteikta istorija – neabejotinas meno šedevras.“

Šis spektaklis taip pat nominuotas „Auksinės kaukės“ apdovanojimui 4 kategorijose. Pagrindinio Anos Kareninos vaidmens atlikėja buvo apdovanota pirmąja Rusijos teatrinio meno premija „Krištolinė Turandot“.

Choreografei taip pat įteiktas prestižinis Olego Jankovskio apdovanojimas „Metų atradimas“. Šokio spektaklis „Otelas“ 2014 m. buvo apdovanotas „Teatralo žvaigždės“ prizu kaip geriausias metų muzikinis spektaklis Rusijoje.

Retrospektyvos programa

Spalio 20 d. – Maskvos J.Vachtangovo teatro šokio spektaklis „Ana Karenina“ LNDT.

21 d. – Maskvos J.Vachtangovo teatro šokio spektaklis „Moterų krantas“ LNDT.

22 d. – Maskvos J.Vachtangovo teatro šokio spektaklis „Otelas“ LNDT.

23 d. – Maskvos J.Vachtangovo teatro šokio spektaklis „Otelas“ LNDT.

27d. – A|CH teatro šokio spektaklis „Ana Karenina“ Kaune „Girstutyje“.

29 d. – Kauno valstybinio muzikinio teatro operetė „Madam Pompadur“ KVMT.

31d. – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baletas „Barbora Radvilaitė“ LNOBT.

Gruodžio 12, 18, 26 d. – miuziklas „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ „Švyturio“, „Siemens“ ir „Žalgirio“ arenose.

i

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo