R. Tuminas patvirtino: „Pateisinu kietą V. Putino ranką“

R.Tuminas turi savo nuomonę apie padėtį Rusijoje, V.Putino režimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Tuminas turi savo nuomonę apie padėtį Rusijoje, V.Putino režimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Scena iš spektaklio „Nusišypsok mums, Viešpatie“.
Scena iš spektaklio „Nusišypsok mums, Viešpatie“.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 10, 2015, 5:57 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 8:01 AM

Šiomis dienomis internete išplatintas vaizdo įrašas, rusiškai pavadintas „Režisierius Rimas Tuminas: „Mums reikalingas griežtas režimas“. Jame kalba režisierius R.Tuminas, šiuo metu su Maskvos J.Vachtangovo teatru gastroliuojantis JAV, kur rodomas jo režisuotas spektaklis „Nusišypsok mums, Viešpatie“ pagal Grigorijaus Kanovičiaus prozą.

Filmuota salėje, kurioje R.Tuminas susitikime su žiūrovais teisina Rusijos vadovo Vladimiro Putino režimą.

„Manęs dažnai žurnalistai klausia, kaip aš gyvenu Rusijoje, kaip prie Putino režimo gyvena menininkai. Galiu jums pasakyti savo nuomonę“, – savo kalbą pradeda režisierius ir tęsia ją tokiais žodžiais: „Būtinas griežtas, gal net žiaurus režimas, nes tai tik šalies kūrimo pradžia.

Kitaip viskas vėl virs chaosu, revoliucijomis, o to niekam nereikia. Drausmė, griežtas valdymas, nors ir paminant demokratiją ar laisvę, yra būtini. To dar reikia mokytis ir po kelių dešimtmečių viskas vėl sugrįš į savo vagą. Bus mažiau karų ir daugiau minčių.“

Gastrolės prasidėjo birželio 5-ąją  „New York City Center“. Prie teatro artistus pasitiko piketas – piketuotojai protestavo dėl to, kad į JAV buvo įleisti ir tie Rusijos menininkai, kurie viešai palaikė Rusijos nusikaltimus Rytų Ukrainoje ir Krymo aneksiją.

Trečiadienį pavyko susisiekti su šiuo metu Niujorke esančiu R.Tuminu. Jis patvirtino savo žodžius. „Taip, tai mano nuomonė“, – sakė režisierius.

– Kodėl nusprendėte Niujorke kalbėti apie griežtą, gal net žiaurų režimą?

– Amerikoje niekas nesupranta nei Europos, nei Rusijos situacijos. Dar daugiau – Rusijos situacijos apskritai nesupranta visas pasaulis. Šioje šalyje vyksta visai kiti procesai. Joje reikalinga griežta valinga ranka. Gal tada po 20 ar 30 metų kas nors ir pasikeis. Gal pakvips demokratija.

Man gaila, kad niekas negirdi Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, kuri turbūt vienintelė supranta tą situaciją ir žino, kaip veikti, ką daryti. Ji pažįsta Rusijos istoriją, jos skausmus žino. Ji – vienintelė taikdarė. Ją galima net pavadinti tikrąja Europos mama.

Tuos žodžius ištariau, kad nebūtų karo. Ar jūs norite revoliucijų, chaoso? Jei ne tvirta ranka, būtų dar blogiau. Yra režimai, kuriems reikalingi tvirto kumščio tarpsniai. Ko jūs bijote? Dabar reikia sutvarkyti tą valstybę. Reikia visus susodinti. Jie patys turi išsišaudyti, išsivalyti. Tik tada pradės dygti demokratijos daigai.

J.Vachtangovo teatre aš lygiai taip pat vadovauju. Valingai, griežtai, tvirtai. Kitaip neįmanoma. Rusai mėgsta šeimininką, „chozeiną“, „bojariną“.

Tiek A.Merkel, tiek JAV prezidentas Barackas Obama supranta V.Putiną. „Mes su tavimi pažaisime, o tu daryk tai, ką darai“, – tarsi sako A.Merkel su B.Obama. Jie supranta, kad tai vienintelis kelias.

– Prieš jūsų spektaklį Niujorke vyko protestas. Ar jūs supykote? 

– Anaiptol. Aš susidraugavau su protestuotojais. Aš jiems pasiūliau 1000 dolerių, kad jie neprotestuotų. Jie susimąstė. Nuėjo į šalį.

Tada pasakiau, kad pajuokavau.  Jie grįžo toliau protestuoti.

Išskirtinį interviu su R.Tuminu skaitykite ketvirtadienio dienraštyje „Lietuvos rytas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.