„Karalienės vaginos“ autorių įžeidė prancūzų „netolerantiškumas“

Prieštaringai vertinamos skulptūros, pramintos „Karalienės vagina“, kūrėjas britas ketvirtadienį išreiškė pasipiktinimą prancūzų „netolerantiškumu“, kai vandalai šią savaitę išniekino Versalio rūmų teritorijoje stovintį jo kūrinį.

A.Kapooro skulptūra „Nešvarus užkampis“ priešais Versalio rūmus iki nupurškiant dažais.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
A.Kapooro skulptūra „Nešvarus užkampis“ priešais Versalio rūmus iki nupurškiant dažais.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 19, 2015, 12:05 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 8:24 AM

Anisho Kapooro skulptūra „Nešvarus užkampis“ („Dirty Corner“)  buvo išpurkšta geltonos spalvos dažais, ją valo rūmų darbuotojai.

„Jeigu šis vandalizmo aktas ką nors reiškia, jis pasako labiau apie tam tikrą netolerantiškumą Prancūzijoje nei apie patį meną, – sakė A.Kapooras interviu dienraščiui „Le Figaro“. – Atrodo, kad problema yra daugiau politinė.“

Indų kilmės britų skulptoriaus iš akmens ir plieno sukurta 60 metrų pločio ir 10 metrų aukščio abstrakcionistinė skulptūra, kuri savo forma primena tuneliu užsibaigiantį piltuvėlį, stovi rūmų sode tiesiai prieš karališkuosius rūmus, kuriuose kasmet apsilanko penki milijonai turistų.

Pačiuose rūmuose pastatytas mažesnis kūrinys – raudonus dažus ant baltų sienų šaudanti patranka, simbolizuojanti falą, spjaudantį krauju.

Atsakomybės už skulptūros sudarkymą niekas neprisiėmė.

Prancūzijos kultūros ministrė Fleur Pellerin pareiškė, kad toks vandalizmas yra „išpuolis prieš kūrybos laisvę“ ir pabrėžė, kad visokeriopai palaiko menininką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.