Kaip nepaklysti Kultūros nakties labirintuose?

Birželio 19-oji – laikas, kai vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami nemiegoti ir vieną naktį skirti kultūrai. Jau devintą kartą vyks festivalis Kultūros naktis.

Kartą per metus Vilnius iš tikrųjų naktinėja – birželio pabaigoje jau devintą kartą svečių lauks Kultūros naktis.<br>D.Umbraso nuotr.
Kartą per metus Vilnius iš tikrųjų naktinėja – birželio pabaigoje jau devintą kartą svečių lauks Kultūros naktis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė („Lietuvos rytas“)

Jun 19, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 9:54 AM

„Naktis iš birželio 19-osios į 20-ąją bus viena šviesiausių metuose“, – įsitikinusi Kultūros nakties iniciatorė Daina Urbanavičienė.

Taip bus ne tik todėl, kad šių metų festivalio šūkis „Šviesos ieškok tamsoje“, bet ir todėl, kad ne vienas iš 135 projektų susijęs su šviesos efektais.

Per devynerius metus Kultūros nakties svečiai jau išsiugdė savų renginių lankymo įpročių. Vieni vaikšto chaotiškai ir visada patenka ten, kur jiems būna geriausia. Kiti pasinaudoja rengėjų parengtais maršrutais ir traukia tikslingai, žinodami, ko nori.

Kaip nepasiklysti festivalio džiunglėse?

Kartu su viena jo rengėjų, projektų vadove Judita Strumilaite būsimiesiems naktinėtojams parengėme trumpą instrukciją.

Kur paganyti akis? „Pirmiausia patarčiau aplankyti mūsų didžiausią vizualųjį projektą „Vandens iliuzijos“ prie Baltojo tilto.

Filmuotus ir lazerinius vaizdus, įvairius efektus žiūrovai matys tiesiai ant vandens“, – patarė J.Strumilaitė.

Sužibės ir Vilnios upė – nuo „Fluxus“ tiltelio iki Barboros Radvilaitės gatvės upėje ir šalia jos nusidrieks meninės šviesos instaliacijos. O Kūdrų parke instaliacija „Atspindžiai“ nušvies Užupio tvenkinius naujomis spalvomis ir kvies žiūrovus apsilankyti šioje kiek primirštoje miesto vietoje.

Bekešo kalno papėdėje įsikurs interaktyvi šviesos, garso ir vaizdo instaliacija „Mikroskopas“ – per stilizuotą paveikslą žmonės galės pasižiūrėti į mikroskopinį mišką ir pajusti artimesnį ryšį su gamta.

Kuo stebins svečiai? Festivalio renginiai prasidės kontroversiško menininko iš Čekijos Davido Černy meninės instaliacijos „Kabantis žmogus“ pristatymu prie „Novotel“ viešbučio Gedimino prospekte.

D.Černy 1997 m. sukūrė skulptūrą „The Hanging Man“ – viena ranka įsitvėrusi į stogo atbrailą kabo 220 cm aukščio žmogaus skulptūra. Šiuo projektu menininkas perteikė moderniame pasaulyje sutrikusio ir vilties netekusio žmogaus būseną. O gal vis dėlto viltis yra ir jis turi galimybę grįžti atgal ant stogo?

Į Prezidentūros kiemą kvies Danijos šokio teatras su spektaklio „Black Diamond“ ištraukomis, o Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelį užpildys kompozitorius Gertjanas Adema iš Olandijos vilkelių šokiu „Hooming Around and Around“, kuriam bus panaudoti penki didžiuliai vilkeliai bei garso ir šviesos efektai.

S.Daukanto aikštėje šoks aistringas ispanų duetas „Hurycan“, Vilniaus paveikslų galerijos kieme lauks prancūzų kompanijos „Cie Solta“ gatvės ir cirko artistų pasirodymas.

Airijos trupė „Macnas“ scena pavers erdvę nuo Katedros iki Rotušės aikščių ir parodys netikėtumų bei humoro kupiną siurrealistinį kabaretą.

Kur eiti tėvams su vaikais? Visas Bernardinų sodas skirtas šeimoms.  Čia tėvai su vaikais ras ir koncertų, ir spektaklių, ir kūrybinių dirbtuvių, orientacinių žaidimų.

„Menų spaustuvėje“ Kultūros naktis taip pat prasidės šeimai skirtais renginiais. Stalo teatras ir aktorė Saulė Degutytė kvies į kvapų spektaklį „Vėjų Motė“.

„Low Air“ šokio mokykla ir choreografai Laurynas Žakevičius bei Airida Gudaitė kiemelyje po atviru dangumi pristatys improvizuotas šokių kovas. Pagal geriausius gatvės kovų papročius savo šokių judesiais galės pasivaržyti ir nėkart to nebandę maži bei ūgtelėję žiūrovai.

Ką veikti jaunimui? „Visi projektai, kurie naujoviški, nematyti, stebinantys, turėtų patraukti jaunų žmonių dėmesį. Pirmiausia tai gausybė instaliacijų ir vizualizacijų“, – teigė J.Strumilaitė.

Bet Kultūros naktis per 9 metus jau išugdė savas tradicijas. Viena tokių – „LRT Opus terasa“, kurioje pasirodys populiarėjančios ir populiarios jaunimo grupės „Condor Avenue“, „Deeper Upper“, „ba“ ir kiti.

J.Strumilaitė siūlė jaunimui apsilankyti ir ŠMC, kur bus atidaryta svečių iš Vokietijos paroda „No Pain No Game“ – interaktyvus kompiuterinis žaidimas. Įdomu, kad už klaidas žaidėjai bus baudžiami fiziniu skausmu.

„Manau, jaunimas turi didžiausią pasirinkimą“, – svarstė Kultūros nakties projektų vadovė.

Ką siūlo senjorams? Jiems – koncertai, parodos, ramesnė aplinka. Vienas projektų – „Skambantys Valdovų rūmai“. Čia ne tik nemokamai bus galima apžiūrėti ekspozicijas, bet ir panirti į klasikinės muzikos bei džiazo garsus, pajusti šiuolaikinio šokio energiją.

Senjorams vertėtų užsukti ir į Marijos ir Jurgio Šlapelių namą-muziejų, kuris virs senovine arbatine „Pas Motyną“.

Čia skambės prieškario Lietuvos aukso fondų muzika, garuos firminė Šlapelienės arbata, pakvips Iceko keptais gardėsiais.

Kaip nuspėti orus? Kultūros nakties sumanytoja D.Urbanavičienė per festivalio rengimo metus jau surado tam tikrą formulę, padedančią nuspėti, ar naktis bus lietinga, ar giedra. Kokios prognozės šiemet?

„Formulė rodo, kad truputį lis, – pranešė D.Urbanavičienės kolegė J.Strumilaitė. – Bet visus raminu, kad tik truputį. Žiūrovams tereikia pasiimti skėčius ir apsiauti guminius batus. Nereikia bijoti lietaus – juk mes lietuviai.“

Namo veš autobusai

Nepasiklysti Kultūros nakties labirintuose padės 220 savanorių.

Pagalbos bus galima sulaukti keturiuose informacijos centruose „Coffee Inn“ kavinėse Pilies, Vokiečių, Vilniaus gatvėse ir Gedimino prospekte.

Parvykti namo nebus sunku – nuo 23 iki 3 val. kursuos naktiniai autobusai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.